Dinsdag 31/01/2023

22 inspecteurs voor alle dieren in Vlaanderen

Onduidelijkheid troef over wie nu eigenlijk controleert of dieren wel een goede behandeling krijgen in slachthuizen. Er zijn 22 Vlaamse inspecteurs, maar dan ook nog eens 600 federale dierenartsen die als 'bijjob' toezien op het dierenwelzijn.

Zelfs 'dierenwelzijn' raakt verstrikt in de warboel aan federale en Vlaamse bevoegdheden. Door de zesde staatshervorming is deze bevoegdheid in zijn geheel in 2014 verschoven naar Vlaanderen. De elf federale inspecteurs die tot dan het dierenwelzijn in de gaten hielden, verhuisden mee.

Bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) vond dat veel te weinig en verdubbelde dat aantal. Nu zijn er 22 inspecteurs. Naast de 70 slachthuizen in Vlaanderen controleren zij de dierenasielen, maneges, landbouwbedrijven, kippenkwekerijen... "Zij werken ontzettend hard", zegt Bert Driessen (KU Leuven), expert dierenwelzijn. "Maar uiteraard kunnen ze niet overal tegelijk zijn."

Deze inspecteurs kunnen op eigen initiatief controles uitvoeren, maar vaker laten ze zich leiden door problemen die dierenartsen signaleren in de slachthuizen. In principe is er immers bij elke slachting een dierenarts aanwezig. Die dierenartsen werken in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) en hebben een dubbele opdracht.

Slechts een nevenactiviteit

Het kan gaan om zelfstandige dierenartsen die soms in opdracht voor het voedselagentschap werken, en vaak ernaast nog een privépraktijk hebben. Of het zijn dierenartsen die vast in dienst zijn van de federale overheid. In totaal zijn er een 600-tal dierenartsen waar een beroep op wordt gedaan. "Dat komt overeen met 300 voltijdse dierenartsen in de slachthuizen", zegt Katrien Buellens van het voedselagentschap.

Voor het voedselagentschap checken ze op voedselveiligheid en volksgezondheid, voor Vlaanderen kijken ze toe op het dierenwelzijn. "Die controle is een hiaat", zegt Bert Driessen onomwonden. "Het FAVV krijgt hiervoor geld van Vlaanderen, maar kijkt er niet genoeg op toe."

De minister is van oordeel dat de dierenartsen de controles op dierenwelzijn 'slechts een nevenactiviteit vinden'. Zij zouden minder gevoelig zijn voor dierenleed. "Daarom wil ik ook 'Vlaamse' dierenartsen die met hun botten op de slachtvloer gaan staan", zegt Weyts. "Zij moeten dan specifiek controleren op dierenwelzijn." Of hij in deze besparingstijden effectief meer mensen en middelen zal krijgen van zijn collega's in de Vlaamse regering, is echter zeer de vraag.

De dierenartsen wijzen de verantwoordelijkheid voor de manco's in de sector echter volledig van de hand. Volgens hen gebeurt er net veel te weinig met de klachten die zij doorsturen. Wanneer de dierenartsen inbreuken vaststellen, moeten ze die melden aan Vlaanderen. "Met de regionalisatie is het er echt niet makkelijker op geworden", getuigt een dierenarts anoniem. "Wij zitten in een machtsvacuüm. We kunnen alleen mails met onze checklists doorsturen naar Vlaanderen. Rechtstreeks ingrijpen mogen we niet. We hebben ook geen flauw benul wat er met onze klachten gebeurt. Dat frustreert enorm."

Geen wettelijke basis

Naast het niemandsland waarin de dierenartsen werken, is er discussie over de wettigheid van de Vlaamse controles op dierenwelzijn. Onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum klaagde gisteren aan dat het werk van de controleurs van dierenwelzijn geen wettelijke basis heeft. Slachthuizen die de regels overtreden, zouden daardoor heel makkelijk hun sluiting kunnen aanvechten.

"Vlaanderen is bevoegd, maar de bevoegde diensten zijn nog niet aangeduid", zegt Sanctorum. "Het is vreemd dat een N-VA-minister daar na twee jaar nog geen werk van maakte."

Op het kabinet van Weyts repliceren ze echter dat wanneer een bevoegdheid volledig wordt overgeheveld, ook de controle in dat pakket vervat zit. "Wij vinden het vooral vreemd dat een voorvechter van dierenwelzijn, wat Sanctorum toch is, aan malafide slachthuizen uitlegt hoe ze hun sluiting ongedaan kunnen maken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234