Zaterdag 23/01/2021

Update

210 banen bedreigd bij Terumo in Haasrode

Terumo Europe, een producent van medische producten, wil tegen maart 2016, 210 van de 770 banen schrappen in zijn hoofdkwartier in Haasrode bij Leuven. Het gaat om 94 bedienden, 70 arbeiders en 46 kaderleden. In andere vestigingen van Terumo in Europa zijn nog eens 50 jobs bedreigd. De directie heeft vandaag in Haasrode een intentie in die zin bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De jobs worden geschrapt in de afdeling 'Hospital and Laboratory', waar vooral spuiten, naalden en bloedafnamebuisjes geproduceerd worden en die volgens woordvoerder Geert Lambrechts verlieslatend was. De aankondiging heeft volgens de vakbonden bij de werknemers aanleiding gegeven tot grote verslagenheid.

In een mededeling schrijft het bedrijf dit toe "aan de sterk veranderende marktsituatie als gevolg van hervormingen in de gezondheidszorg, druk op de prijzen, stijgende productiekosten en toenemende concurrentie uit lageloonlanden".

"Na een doorlichting hebben we beslist de productie gedeeltelijk af te slanken en deels over te brengen naar een andere businessunit. Als we deze maatregel niet zouden nemen zou dit een impact hebben op de gezondheid van het volledige bedrijf", aldus Lambrechts. In het persbericht kondigt Terumo ook nieuwe investeringen aan in de business units 'Interventional Systems' en 'Global Pharmaceutical Solutions', maar het is volgens Lambrechts nog te vroeg om hier details over te geven. Ook de gevolgen voor de tewerkstelling zijn nog onduidelijk.

Grote verslagenheid
De aankondiging heeft volgens de vakbonden bij de werknemers aanleiding gegeven tot grote verslagenheid. "Het nieuws is ingeslagen als een bom want dit aantal was absoluut niet verwacht", aldus Dirk Schoenmakers (BBTK). Op vraag van de vakbonden heeft de directie de werknemers de keuze gelaten om al dan niet aan het werk te blijven. Schoenmakers verwijt de directie in het verleden niet goed te hebben gereageerd op de wijzigende marktomstandigheden die geleid hebben tot de actuele beslissing om de productie van de afdeling 'Hospital and Laboratory' af te slanken. Hij verwijst hierbij naar het feit dat er de afgelopen jaren nog nauwelijks geïnvesteerd werd in deze producten. "Terumo Europe was de afgelopen 5 jaar terug winstgevend. We betreuren dat die middelen niet gebruikt zijn om in deze producten te investeren", aldus de vakbondsman.

Bij de komende onderhandelingen over het collectief ontslag hopen de vakbonden zoveel mogelijk jobs te redden. "De directie heeft gezegd dat enkele andere afdelingen zoals 'Interventional Systems' en 'Global Pharmaceutical Solutions' hier in Haasrode nog wel degelijk een toekomst hebben. Men heeft ook op een vage manier aangekondigd dat men er in zal investeren. We hopen dus dat een behoorlijk aantal van de getroffen werknemers in die afdelingen aan het werk zullen kunnen gezet worden", aldus Schoenmakers.

Terumo heeft inmiddels reeds de informatie- en consultatieprocedure opgestart. Volgende week dinsdag wordt een eerste keer met de vakbonden vergaderd. Kyo Nishikawa, Managing Director van Terumo Europe, belooft in de mededeling een constructieve dialoog en alle maatregelen te zullen onderzoeken om zoveel mogelijk naakte ontslagen te vermijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234