Zondag 15/12/2019

208 pagina's onversneden tekenplezier

Vier jaar werkte Lukas Verstraete aan wat Vlaanderen grootste stripdebuut ooit is geworden. In Een boek waarmee men vrienden maakt staat gedaanteverandering voorop. Maar de aandachtige lezer ziet ook knipogen naar Goya, Suske en Wiske, Pulp Fiction of religie.

Pech voor Jonas Geirnaert. Zijn Het grote kabouter Wesley boek uit 2010 geldt niet langer als grootse Vlaamse stripdebuut. Dat boek was misschien net iets groter, maar bestond uit slechts 48 pagina's. Lukas Verstraetes Een boek waarmee men vrienden maakt telt er 208 en is heel wat zwaarder. Waarom hij per se zo'n groot boek wilde, wil je dan meteen weten.

"Ik hecht enorm veel belang aan het tekenwerk en de tekenkunde", stelt de 25-jarige graficus/illustrator, die eerder al voor deze krant tekende. "Dat is ook de reden waarom ik ervoor koos om het boek op het originele formaat van de tekeningen te laten drukken. Er is zeer weinig in de tekeningen geknipt, geplakt of opgekuist. Als lezer heb je dus bijna de originelen in je hand en kun je de lijnen van het kleurpotlood, de al dan niet gecorrigeerde missers, het zwoegen en het genot aflezen van de pagina's. Als je dat alles in een kleiner boek perst, gaat de energie verloren."

Metafysisch onderzoek

In eerste instantie lijkt het boek een rechttoe rechtaan verhaaltje waarin personages steeds opnieuw, de volle 208 pagina's lang, van gedaante veranderen. Van hond naar man naar vrouw naar duif, enzovoort. "Maar het hele shapeshifting-gebeuren is slechts een facet", meent Verstraete. "De basis voor het maken van het verhaal sproot voort uit een metafysisch onderzoek naar wat de ik-persoon in een verhaal is of kan zijn. Wie is de ik-persoon? Wat definieert die persoon, zijn ziel, lichaam of denken? En ook: wat is de link tussen het hoofdpersonage en de schrijver? Onder meer die vragen liggen aan de basis van het verhaal, waaraan ik liefdesverdriet, shapeshifting en religie koppelde."

De oplettende lezer krijgt meer waar voor zijn geld, zo blijkt. Of in de woorden van Verstraete: "Meerdere lezingen kunnen nieuwe inzichten of ontdekkingen brengen." Hij verwijst naar pagina's gebaseerd op werken van Goya, Brueghel en Ensor. "Maar je kunt evenzeer elementen uit Suske en Wiske, Pulp Fiction, Nero en Dante's Divina Commedia terugvinden. Mijn boek is in die zin een ode aan mijn vrienden van de beeldcultuur en literatuur."

Psychedelische roadtrip

Een traditionele strip is het niet geworden, Niet qua verhaal, niet qua tekenwerk. Het boek laat zich nog het best omschrijven als een psychedelische roadtrip. "Bij de aanvang had ik een lijstje met daarop elementen die ik enorm graag wou tekenen. Het schrijven van het verhaal ontstond door die elementen met elkaar te proberen te verbinden. Een beetje zoals een Hollywood-regisseur die de verschillende explosies en kusscènes aan elkaar tracht te koppelen. Door het creëren van dit verhaal ontstond ook een enorme liefde voor de passages tussen de verschillende explosiemomenten en heb ik hierop ook mijn tekenlust kunnen botvieren. Hierdoor werd het boek een soort van portfolio van wat ik graag wilde, en kán tekenen."

Verstraete heeft getracht de mogelijkheden en vrijheden van een strip ten volle te benutten, zegt hij. Een hapklaar verhaal serveert hij niet. Bewust. "De lezer mag ook zijn bijdrage leveren. Het lezen mag een zoektocht zijn en daarbij helpt het dat de tekeningen de lezer aanzetten om het verhaal nader of opnieuw te bekijken. Desalniettemin wil ik niet dat men tevergeefs zoekt naar een logica. Die is er wel, maar ze geeft zich niet snel prijs."

Een boek waarmee men vrienden maakt is verschenen bij Bries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234