Vrijdag 03/02/2023

InterviewFiammetta Venner

‘2021 moet het jaar van de chaos worden’. Het grote plan van Steve Bannon, strateeg van Donald Trump en Tom Van Grieken

Steve Bannon. Beeld AFP
Steve Bannon.Beeld AFP

Nu het protest is uitgedoofd, zitten er weer deftig geklede mannen en vrouwen in het Capitool, en wordt het Witte Huis bevolkt door welgemanierde Democraten. QAnon-aanhangers, Proud Boys en andere extremisten hebben zich teruggetrokken in hun schuilhol. ‘Maar daar kunnen ze elk ogenblik opnieuw uit komen,’ zegt de Franse politicologe Fiammetta Venner. Zij bestudeert al jaren de banden tussen extreemrechts in de VS en in Europa, met als belangrijkste figuur Steve Bannon.

Ayfer Erkul

Om met ons te skypen, moet Fiammetta Venner eerst een uur rijden. Ze werkt aan een film en zit ergens ver weg, we mogen niet weten waar of wat. ‘Question de sécurité’, klinkt het kort. Als voormalig journaliste voor Charlie Hebdo is ze op haar hoede, en ook als vooraanstaande stem in het debat rond zowel extreemrechts als het islamisme moest ze de afgelopen jaren virulente aanvallen incasseren. Samen met haar partner, de journaliste Caroline Fourest, werd ze bedolven onder haatboodschappen van extreemrechts en kreeg ze een proces wegens smaad aan haar broek van Marine Le Pen, over wie ze een boek heeft geschreven. Hun publicaties over islamisme en moslimextremisme irriteerden dan weer een deel van links Frankrijk, dat hen verweet populisme aan te wakkeren. Maar Venner hield het hoofd koel, schreef nog een aantal boeken en vergrootte intussen haar expertise over extreemrechts. Het resultaat is een boek over haatprediker Steve Bannon, de leading man van alt-right. Hij was de strateeg van Trump, die ’m daags voor zijn aftreden bedankte door gratie te verlenen in een zaak van geldverduistering.

“Steve Bannon was één van de belangrijkste aanstokers van het geweld tijdens de bestorming van het Capitool. Via zijn kanaal ‘War Room’ op YouTube spuide hij haat en riep hij op tot geweld”, zegt Fiammetta Venner. In oktober vorig jaar kwam haar boek Steve Bannon: L’homme qui voulait le chaos uit, vlak vóór de Amerikaanse verkiezingen, en het ging plots de wereld rond door de protesten aan het Capitool.

Waar slaat de titel van uw boek op?

Fiammetta Venner: “Steve Bannon is een aanhanger van de generatietheorie van Strauss-Howe, die stelt dat de geschiedenis in cycli van tachtig à negentig jaar verloopt. Een cyclus bestaat uit vier generaties en mondt uit in chaos, een politieke en economische crisis en sociale onrust. Uit die chaos wordt iets nieuws, iets zuivers geboren. Volgens die generatietheorie zou het in 2021 zover zijn in de VS, en daar heeft hij jaren vol ongeduld op gewacht. Bannon hoopt dat de Amerikaanse natie dan wordt gezuiverd van alle ongewenste elementen, zoals bankiers, globalisten en linkse landverraders.”

En? Is die chaos er al?

(lacht) Wel, hij had niet meteen een pandemie voor ogen. Hij ziet het eerder als een oorlog, een gewelddadige crisis die het land in tweeën doet splijten.”

Fiammetta Venner. Beeld Boyer David/ABACA
Fiammetta Venner.Beeld Boyer David/ABACA

Wie waren al die mensen aan het Capitool? En hoe gevaarlijk zijn ze echt?

“Het was een bont gezelschap: gematigde Republikeinen liepen naast neonazi’s, racisten en aanhangers van de religieuze beweging Christian Right. Wie mij het meest zorgen baren, zijn de racistische white supremacist-groepen als de Proud Boys en de extreemrechtse complotdenkers van QAnon.

“Wij in Europa zien vooral het moslimterrorisme als een gevaar, maar in de VS is wit terrorisme een ontzettend groot probleem. Ieder jaar worden er tienduizenden misdrijven toegeschreven aan white supremacists als Aryan Nations of de Proud Boys. Die laatste groep werd in 2016 opgericht en bestaat exclusief uit blanke mannen, die vaak een Fred Perry-polo en een kaki broek dragen. Ze kwamen voor het eerst in het nieuws tijdens de Unite the Right-rally in augustus 2017, een gewelddadige betoging van extreemrechtse activisten in Charlottesville. Daar sloten ze zich aan bij honderden neonazi’s, Ku Klux Klan-leden en aanhangers van white supremacist-groepen. Tijdens die manifestatie reed een neonazi in op een groep tegenbetogers, waarbij een vrouw om het leven kwam. Niet alleen de beelden van die auto in de mensenmassa schokten de wereld, maar ook de bijzonder lauwe veroordeling van president Trump. Hij verklaarde dat niet alle betogers neonazi’s waren, en ook dat de tegenbetogers geweld hadden gebruikt en daar niet hadden mogen zijn – wat trouwens niet klopte. Hij leek te zeggen dat het hun eigen schuld was dat er een slachtoffer was gevallen. Ook de Proud Boys heeft hij niet veroordeeld, integendeel. ‘Proud Boys, stand back and stand by’, zei hij daarover tijdens het eerste verkiezingsdebat met Joe Biden. Ze moesten zich gedeisd houden, maar wel paraat staan.”

Jake Angeli, de QAnon-sjamaan met de bizonhoorns, ziet er ook geen doetje uit.

“QAnon vormt eveneens een gevaar, maar op een andere manier. Dat is vooral een beweging, terwijl de Proud Boys meer een bende vechtersbazen is. QAnon-aanhangers geloven dat hun land wordt geregeerd door een deep state, een verborgen systeem, met politieke leiders, zakenlui en mediafiguren die zich te buiten gaan aan satanisme en pedofilie. Voor hen is Donald Trump de enige die tegen die ‘leugenachtige bende’ ten strijde wil trekken. Via sociale media sturen ze miljoenen absurde boodschappen de wereld in, bijvoorbeeld dat blanke mensen immuun zijn voor covid-19, dat de mens geen impact heeft op het klimaat, of dat er in het geheim wordt geëxperimenteerd met het DNA van buitenaardse wezens.”

Jake Angeli bij de bestorming van het Capitool. Beeld Photo News
Jake Angeli bij de bestorming van het Capitool.Beeld Photo News

Hebben ze leiders of een structuur?

“QAnon is vooral een wolk van complottheorieën. Leiders ontbreken, en daarom is die beweging des te gevaarlijker. Het brein van QAnon-aanhangers is vergiftigd door fake news en desinformatie, maar ook zij zijn bereid hun waarheid met geweld te verdedigen, net als neonazi’s of Ku Kluxers. Ze riepen in tweets op om af te rekenen met Democraten, Black Lives Matter-leden en antifascisten, want die zouden Trump-militanten willen vermoorden. De FBI rekent QAnon tot het binnenlandse terrorisme.”

Meer dan tien jaar geleden maakte de Tea Party opgang binnen de Republikeinse partij. Die aanhangers leken iets beschaafder.

“De Tea Party heeft de basis gelegd voor wat er nu gebeurt. Daar zaten ook al radicalen bij, zoals de Promise Keepers, een christelijke groepering die tijdens rally’s honderdduizenden sympathisanten op de been konden brengen. De Promise Keepers bestonden, net als de Proud Boys, uitsluitend uit mannen. Ze hadden een conservatief beeld van de ideale familie – de man is de kostwinner en de vrouw blijft aan de haard, bij de kinderen – maar ze waren niet racistisch. Maar bij de Tea Party zaten ook leden van de Minutemen, een anti-immigratiebeweging waarvan leden met verrekijkers aan de Mexicaanse grens gingen postvatten om de ‘invasie van migranten’ tegen te houden. Het grote verschil met vroeger is dat de Tea Party moest opereren onder een Democratische president, Barack Obama, terwijl de Proud Boys en QAnon konden rekenen op de steun van Donald Trump. Die vuurde hen ook aan. Bovendien konden ze jarenlang hun haatboodschappen verspreiden via de sociale media.”

HOOFD OP SPIES

Twitter, Facebook en YouTube hebben intussen wel tienduizenden extreemrechtse en QAnon-accounts verwijderd, en in het Witte Huis zijn Joe Biden en Kamala Harris aan zet. Gaan we een rustiger periode tegemoet?

“Ik vrees ervoor. De Amerikaanse politiek is zo gepolariseerd en sommige bewegingen zijn zo geradicaliseerd, dat het haast onmogelijk is om nog naar een normale situatie terug te keren. Joe Biden mag dan wel een centrist zijn, hij moet een land regeren waarvan miljoenen inwoners de verkiezingsuitslag niet accepteren. Die radicalisering valt alleen nog in te dammen als de Republikeinse Partij zelf duidelijk maakt wat kan en wat niet. Maar ik weet niet of dat zal gebeuren. QAnon, bijvoorbeeld, wordt steeds machtiger: nu zijn twee aanhangers, Lauren Boebert en Marjorie Taylor, verkozen in het Huis van Afgevaardigden.”

Marine Le Pen, Steve Bannon en Tom Van Grieken. Beeld Photo News
Marine Le Pen, Steve Bannon en Tom Van Grieken.Beeld Photo News

Al die extremistische groeperingen hebben een eigen agenda, maar tijdens betogingen en protestacties zijn ze opvallend eensgezind. Wat verbindt hen?

“Ze willen dus in de eerste plaats chaos veroorzaken. Daarvoor zijn ze zelfs bereid om het tot een burgeroorlog te laten komen. Die groepen worden al maanden, zelfs jaren, opgehitst door mediagenieke stokebranden. De conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh spuit al meer dan twintig jaar haat tegen migranten, homo’s en feministen in zijn uitzendingen. En intussen is hij bijgebeend door nog radicalere provocateurs, zoals de Texaan Alex Jones, die complottheorieën verspreidt op zijn website InfoWars en daar maandelijks meer dan tien miljoen bezoekers mee bereikt. En uiteraard heb je Steve Bannon met zijn videokanaal War Room. YouTube heeft dat nu verwijderd, maar hij heeft nog altijd een podcast, die dagelijks gemiddeld dertig miljoen keer wordt gedownload.

“Steve Bannon is één van de gevaarlijkste aanstokers van het moment. Vlak na de verkiezingen riep hij op om Anthony Fauci, de belangrijkste corona-adviseur van de Amerikaanse regering, te executeren, en ook Christopher Wray, de baas van de FBI. Hij zei letterlijk dat hij terug naar het Tudor-tijdperk wilde als Trump herkozen werd: hun hoofd moest op een spies in het Witte Huis worden uitgestald. Dat moest een waarschuwing zijn voor iedereen die niet in de pas wilde lopen. Hij heeft ook opgeroepen om vicepresident Mike Pence terecht te stellen. Je kunt dat afdoen als grootspraak, maar er hoeft maar één persoon naar hem te luisteren, en er wordt een moord gepleegd.”

Steve Bannon werd de voorbije jaren wereldwijd onthaald als een meesterbrein en een ideoloog van het populisme.

“Hij ziet het ook groot: zijn droom is een globale extreemrechtse beweging op gang te kunnen brengen. Hij wil eerst oorlog voeren tegen de islam, daarna tegen de migranten en ten slotte tegen China. Bij het grote publiek is hij vooral bekend als de voormalige strateeg van Donald Trump, maar hij was jarenlang de bezieler van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart News. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de brexit.

“Hij was in 2018 op bezoek in het Vlaams Parlement op uitnodiging van Vlaams Belang, hij adviseert de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro en hij is goed bevriend met de fundamentalistische kardinaal Raymond Leo Burke – samen voeren ze campagne tegen paus Franciscus. Hij is heel gelovig en vindt dat de katholieke kerk beter af was met de oerconservatieve paus Benedictus XVI.”

Steve Bannon in Brussel op uitnodiging van Vlaams Belang. Beeld BELGAIMAGE
Steve Bannon in Brussel op uitnodiging van Vlaams Belang.Beeld BELGAIMAGE

Wat is zijn achtergrond?

“Hij komt uit een traditioneel katholiek, Iers arbeidersgezin. Zijn ouders waren fervente Democraten, en hij was dat zelf ook jaren. Maar dat veranderde in 1980, na het gijzelingsdrama in de Amerikaanse ambassade van Teheran. Steve Bannon was toen een jonge militair en hij heeft het de toenmalige president Jimmy Carter nooit vergeven dat de reddingsactie van de gegijzelde diplomaten en burgers is mislukt. Er zijn daarbij acht doden gevallen. Sindsdien is hij een hevige Republikein. Hij schoolde zich na zijn militaire dienst om tot bankier en was korte tijd in Hollywood actief, waar hij enkele deals kon sluiten die hem nog altijd veel geld opleveren. Sinds de gijzeling in Iran is de islam zijn grote vijand, en die haat heeft hij jarenlang verkondigd via Breitbart News. Ook voor zijn antisemitisme vond hij daar een uitlaatklep.”

BEDRIEG DE KIEZER

Steve Bannon heeft Breitbart News in 2007 opgericht, samen met Andrew Breitbart. Maar pas na de dood van zijn kompaan in 2012 kon hij zijn zin doen.

“Hij maakte toen van Breitbart News een kanaal dat extreemrechts fake news en seksistische, antisemitische en racistische boodschappen kan verspreiden. De onzin die Trump soms uitkraamde, werd er gekneed tot het een coherente ideologie leek. Dankzij Breitbart News leerde Bannon hoe hij grote menigtes kan aanspreken. Hij verspreidde fake news over Duitse moslims die een kerk in brand hadden gestoken, de complottheorie als zou president Obama terroristen steunen, en hij publiceerde een getrukeerde foto van het hoofd van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, op een twerkende Miley Cyrus. Hij leerde hoe hij een trollenleger kan inzetten om massaal slachtoffers aan te vallen op sociale media of valse berichten te lanceren. Die combinatie van haatboodschappen en complottheorieën sloeg aan, want het aantal bezoekers steeg snel van één miljoen tot 85 miljoen per maand.”

Heeft Steve Bannon zelf Breitbart News gefinancierd, of kon hij rekenen op andere geldschieters?

“Breitbart News heeft veel reclame-inkomsten, maar is ook jarenlang gesponsord door de steenrijke, oerconservatieve familie Mercer. Die heeft trouwens een fortuin gespendeerd aan de verkiezingscampagnes van Donald Trump. Vader Robert Mercer en erfgename Rebekah zijn nouveau riches, ze voelen zich niet echt aanvaard door de old money-Republikeinen. Om hun plaats in het establishment te veroveren, hebben ze miljoenen dollars in aartsconservatieve stichtingen gepompt. Daarnaast is Bannon zelf een vermogend man. Een deel van zijn inkomsten haalt hij uit de royalty’s van de serie Seinfeld.”

Pardon?

“U hoort het goed: de komische serie Seinfeld. Toen hij in Hollywood actief was, heeft hij enkele productiebedrijven opgekocht, en bijgevolg ook die reeks. Hoeveel royalty’s hij opstrijkt, is niet duidelijk. Is het maar 1 procent, dan heeft hij sinds 1998 toch zo’n 31,3 miljoen euro op zak kunnen steken.”

Pijnlijk voor de fans van de serie.

(troostend) Bij iedere aflevering die u kijkt, gaat er maar een heel klein deel naar hem, hoor. Maar inderdaad, leuk is het niet.”

Vóór Steve Bannon in 2016 de campagneleider van Donald Trump werd, trok hij naar Groot-Brittannië om er het Leave-kamp in het brexitreferendum te steunen. Waarom deed hij dat?

“Hij stond volledig achter het discours van de Leavers, die zich tegen de EU en tegen migratie uitspraken. Tegelijk was het een testcase voor de Amerikaanse presidentsverkiezing. Hij wilde nagaan hoe hij de publieke opinie kon beïnvloeden. Als hij de Britten tot de brexit kon bewegen, dan kon hij ook de Amerikanen overtuigen om voor de radicale Trump te kiezen.”

Hoe is Bannon te werk gegaan?

“Hij werkte samen met het databedrijf Cambridge Analytica, dat werd gefinancierd door de familie Mercer. Het bedrijf zou later failliet gaan nadat het in opspraak was gekomen wegens ongeoorloofd gebruik van privégegevens. Tijdens de brexit-campagne leverde het massa’s informatie aan Bannon, die dan gerichte boodschappen aan kiezers kon sturen. Hij verdraaide systematisch berichten. Iedere week, zo klonk het, slokt de Europese Unie 350 miljoen pond op. Die boodschap werd voor elke doelgroep aangepast. Een werkloze metaalarbeider las dan: ‘350 miljoen pond naar de EU of als steun aan de metaalindustrie van ons land? Aan u de keuze.’ En bij een inwoner van Yorkshire werd dat: ‘350 miljoen naar de EU of naar de bouw van dijken tegen overstromingen in de streek? Aan u de keuze.’ Diezelfde methode gebruikte Bannon tijdens de presidentscampagne van 2016 om fake news te verspreiden en Trump aan de overwinning te helpen.”

Hij werd in januari 2017 adviseur van president Trump, maar lang bleef hij niet in het Witte Huis: in augustus moest hij al vertrekken.

“In die korte periode heeft hij toch schade kunnen aanrichten, hoor. Vlak na de inauguratie van president Trump mochten mensen uit landen als Irak, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië en Jemen de VS niet meer binnen: dat verbod was van zijn hand. De media doopten de maatregel om tot de Muslim Ban. Die veroorzaakte niet alleen veel menselijk leed, maar leidde ook tot praktische problemen: zo zat het Amerikaanse leger een tijd zonder tolken.”

De Proud Boys in Charlottesville. Beeld RV
De Proud Boys in Charlottesville.Beeld RV

Na de gebeurtenissen in Charlottesville, waar de Proud Boys en de Ku Klux Klan betoogden, moest hij weg uit het Witte Huis.

“Dat had met Trumps halfslachtige veroordeling van het geweld te maken. Een groot deel van de Republikeinse partij was verontwaardigd en de druk op Trump steeg, ook in zijn eigen familie – zijn schoonzoon Jared Kushner is een Jood. Maar Steve Bannon zei dat Trump niet naar hen moest luisteren en dat een scherpe veroordeling niet hoefde. Dat heeft hem uiteindelijk zijn job gekost. Maar velen in het Witte Huis waren zijn onberekenbaarheid en zijn botheid al maanden beu, hoor.”

EUROPESE DROOM

Toen lonkte Europa alweer. Wat was zijn plan?

“Steve Bannon wilde een populistische Europese elite creëren die de macht kon grijpen. Europa is volgens hem de zwakke plek van het Westen als het over migratie gaat. Hij citeert graag Jean Raspail, de schrijver van de apocalyptische roman Het legerkamp der heiligen uit 1973. Daarin stort de westerse beschaving in door massale migratie uit de derde wereld.”

Het boek stond in 2018 in de top vijf van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

“Zowat iedereen van extreemrechts heeft het op zijn nachtkastje liggen. Voor Steve Bannon is de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in augustus 2015 de grenzen openstelde onder het motto ‘Wir schaffen das’, een groot gevaar voor de christelijke waarden in Europa. Om de immigratie te stoppen wilde hij alle rechts-populisten samenbrengen in het project The Movement. Veel extreemrechtse politici waren geïnteresseerd, zoals de Hongaarse premier Viktor Orbán, de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini, de Britse euroscepticus Nigel Farage en Marine Le Pen, voorzitter van het Franse Rassemblement National, het vroegere Front National.”

Ook Vlaams Belangers schudden Steve Bannon eind 2018 enthousiast de hand tijdens een spoedzitting in het Vlaams Parlement over het Marrakeshpact.

“Hij was er op uitnodiging van Tom Van Grieken. Eerder had Steve Bannon geprobeerd een project op poten te zetten met advocaat Mischaël Modrikamen, maar dat liep met een sisser af. De inbreng van Vlaams Belang leek veelbelovender voor Bannons grote Europa-project, en de partij had ook de steun van Marine Le Pen.”

Toch is er van dat project niets in huis gekomen. Waarom?

“Steve Bannon heeft geen rekening gehouden met een aantal gevoeligheden. Sommige extreemrechtse partijen ijveren liever voor hun eigen land dan voor een Europa der naties, bijvoorbeeld. Zo kreeg hij het deksel op de neus van de FPÖ in Oostenrijk. En Viktor Orbán liet hem weten dat hij liever zijn Hongaarse droom najoeg. Bovendien heeft Orbán nauwe banden met de familie Mercer, de rechtse miljardairs met wie Bannon intussen in de clinch ligt. En in Frankrijk liet hij zich lovend uit over de extreemrechtse politica Marion Maréchal-Le Pen, een nicht van Marine Le Pen, wat irritatie opwekte bij de tante.

“Maar mislukt zou ik zijn Europese project niet noemen. Hij heeft de kiemen voor verdere samenwerking gelegd en blijft die contacten warm houden. In februari vorig jaar heeft hij in Washington een etentje georganiseerd waar hij niet alleen de zoon van Jair Bolsonaro mocht verwelkomen, maar ook Nigel Farage en Jérôme Rivière, Europees parlementslid voor het Rassemblement National. Maar door de pandemie heeft hij noodgedwongen gas moeten terugnemen.

“De eerste weken van de coronacrisis waren erg deprimerend voor hem. Hij vertoeft graag in het centrum van de macht en wil zelf aan de touwtjes trekken. Maar hij zat ver van alles en iedereen: hij was verbannen uit het Witte Huis en kon niet naar Europa. Hij had alleen nog zijn nieuwspodcast War Room. In augustus vorig jaar werd hij ook in beschuldiging gesteld van fraude en verduistering, omdat hij zich onterecht geld van de crowdfundingcampagne ‘We Build the Wall’ toegeëigend zou hebben – daarmee moest de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens betaald worden.”

Maar Trump heeft hem op de valreep nog gratie verleend. Hij is dus nog lang niet uitgerangeerd.

“Integendeel, voor hem begint het nu pas. Na zijn arrestatie heeft hij zich voorgedaan als slachtoffer van de Democraten. Toen hij werd opgepakt, had zijn podcast zestigduizend luisteraars. Twee dagen later waren dat er al tien keer zoveel.

“Hij was ook weer on speaking terms met Trump en heeft hem gesteund tijdens zijn herverkiezingscampagne. Daarin viel hij op met zijn aanvallen tegen China, waarmee hij de aandacht wilde afleiden van de rampzalige manier waarop Trump de coronacrisis in de VS heeft aangepakt. Zo kwam hij met het bericht op de proppen dat het virus in een laboratorium in China zou zijn gemaakt en daarna op de wereld losgelaten. Onzin natuurlijk. Maar de bestorming van het Capitool toont opnieuw aan dat je een menigte kunt ophitsen door fake news te verspreiden. En dat kan Steve Bannon als geen ander.”

Nu Facebook en Twitter extreemrechtse accounts afsluiten, schreeuwt hij moord en brand: het is een aanval op de vrije meningsuiting, klinkt het iedere dag in War Room.

“De sociale media hadden al veel eerder maatregelen moeten nemen tegen de hate speech van figuren als Steve Bannon. Donald Trump kon jarenlang zonder problemen zijn tweets vol onzin de wereld insturen. Het is goed dat er eindelijk iets gebeurt. De vrijheid van meningsuiting stopt als je oproept tot haat en geweld.”

Ook extreemrechts in België vindt het onrechtvaardig wat Facebook en Twitter doen. Sommigen halen er zelfs de slogan ‘Je suis Charlie’ bij. Wat vindt u daarvan, als ex-journaliste van Charlie Hebdo?

“Dat ze dat blad niet gelezen hebben.”

null Beeld rv
Beeld rv

Steve Bannon: L’homme qui voulait le chaos, Fiammetta Venner, Grasset.

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234