Dinsdag 07/12/2021

2015: het jaar van het faillissement?

Volgend jaar zal het aantal faillissementen in België met 1 procent stijgen, zo stelt kredietverzekeraar Euler Hermes in een nieuw rapport. In de Europese locomotief Duitsland zouden zelfs meer dan 25.000 ondernemingen de boeken moeten neerleggen. Meteen een eerste knipperlicht voor 2015.

De crisis richtte zeker tot en met 2010 een heus bloedbad aan bij ondernemingen, in België en in de rest van de wereld. Het moeizame herstel sindsdien heeft het aantal faillissementen wel degelijk doen zakken. Zo daalde het aantal bankroeten wereldwijd dit jaar met 12 procent. Toch ligt dat nog 12 procent hoger dan voor de crisis.

Volgens Euler Hermes zal 2015 een verdere daling laten optekenen, zij het minder sterk - met 3 procent. De redenen daarvoor zijn de slabakkende economische groei, wereldhandel en kredietverlening. Samen met onder meer Luxemburg behoren we tot die West-Europese landen waar zelfs een (lichte) stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht: meer bepaald 1 procent.

Ook al is die verwachte stijging allesbehalve spectaculair te noemen, dachten veel bedrijven wel dat het ergste achter de rug was. Voorlopig zijn er volgens handelsinformatiekantoor Graydon dit jaar in België 8,8 procent minder faillissementen dan vorig jaar. De reden waarom we volgend jaar wel een stijging zouden zien, is volgens Euler Hermes de aanhoudende lage groei en het stijgend aantal bedrijven dat niet in staat is om zijn uitstaande schulden bij banken af te lossen.

Sommige sectoren, zoals de detailhandel, staan extra onder druk. Zo zou schoenenketen Brantano tien vestigingen willen sluiten (zie onder). "Een voorspelling blijft in de eerste plaats een voorspelling. En hier is het verschil tussen een toename en een afname wel heel klein", zegt Johan Bortier, hoofd van de Unizo-studiedienst.

"Maar los daarvan moeten we hopen dat we in België kunnen aanknopen met een sterkere groei dan diegene die nu wordt voorspeld (0,9 procent, FD). Pas dan gaan we echt positieve gevolgen zien voor onze economie, met ook minder faillissementen."

Vraag is hoe de extra groei er in België kan komen. "Op zich is het vrij eenvoudig", stelt econoom Geert Noels van vermogensbeheerder Econopolis. "De overheid zal wat meer moeten besparen en de privé wat meer investeren. In ons land blijft de jobcreatie in de private sector toch vrij problematisch. Geld lenen is voor bedrijven goedkoop, alleen gebruiken ze het voor overnames of andere investeringen zonder banenwinst. Pas als de ondernemingen echt durven in te spelen op de technologische innovaties rondom ons, gaan we verbetering zien."

Boosdoener

Sowieso blijven we voor een groot stuk afhankelijk van Duitsland, nog altijd de motor van de Europese economie. Volgens Euler Hermes zou het land in 2015 af te rekenen krijgen met 2 procent meer faillissementen. Het zou om de eerste stijging gaan in vijf jaar tijd. Ook de Duitse koepelorganisatie van verzekeraars ziet volgend jaar meer bedrijven over de kop gaan, naar schatting zelfs meer dan 25.000.

Boosdoener is de dalende vraag naar Duitse producten en diensten. Zo blijft de groei in de rest van Europa ontzettend zwak, doen de Russische sancties de Duitse exportindustrie serieus pijn en lijkt ook de motor in China wat stil te vallen. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, zette begin deze maand nog de schaar in de groeivooruitzichten voor de belangrijkste economie van Europa. Ze zou volgend jaar slechts met 1 procent groeien, de helft van eerdere voorspellingen.

"Eigenlijk weten we het hier niet meer zo goed", zegt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING Duitsland. "Tot een paar weken geleden was iedereen behoorlijk aan het doemdenken, maar dat is nu toch wel wat omgeslagen. Er is de goedkope brandstof, het Amerikaanse herstel, de goedkope euro én nieuwe recordcijfers voor de Duitse werkgelegenheid. Zonder dat de regering iets hoeft te doen, krijgt de Duitse economie extra zuurstof.

"Bovendien hebben we hier vanaf 1 januari een hoger minimumloon en vallen er in 2015 heel wat feestdagen in het weekend, zodat je ook daar winst kunt boeken. Duitsland zou het dus wel eens een stuk beter kunnen doen dan verwacht. Grote onbekende is de mogelijke politieke weerstand tegen extra maatregelen van de Europese Centrale Bank. Nu leeft bij veel Duitsers het gevoel dat de ECB door de lage rente hun spaarcenten steelt. Als dat zich vertaalt naar verzet door Duitse politici, dan kan er roet in het eten worden gegooid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234