Vrijdag 24/01/2020

2006 volgens Braakland/ZheBilding

'Ik zit op de trein / ik zie eruit als iemand die op weg is naar zijn werk / dat ben ik ook.' Het spookt misschien wel eens door uw hoofd om halfacht 's ochtends. Zo ook bij Burgerman, alleen neemt hij de beslissing niet naar zijn werk te gaan, maar het leven in de stad voorbij te zien trekken.

Burgerman, de nieuwe productie van Braakland/ZheBilding, wordt door schrijvers Adriaan van Aken en Stijn Devillé aangekondigd als een muzikaal-theatraal jaaroverzicht. Componist Geert Waegeman bracht een strijkerskwartet samen met beatbox en synthesizer. Acteur Dirk Buyse, befaamd om zijn bijzondere accurate tekstzegging, mag ook de cabaretier in zich bovenhalen voor deze ongewone eindejaarsconference.

Een eindejaarsconference impliceert dat jullie de actualiteit van het afgelopen jaar hebben doorgenomen?

Van Aken: "Het verhaal van Burgerman speelt zich af in de periode tussen de moord op Hans Van Themsche en de stille mars in Antwerpen. Ik had besloten om aan de mars deel te nemen, maar het was een regenachtige dag, dus ging ik gewoon naar het eindpunt waar de optocht zou aankomen. Daar stond ik tussen allemaal wachtenden die net als ik 'nieuwsgierig' waren. Iedereen had zich een plekje gezocht, liefst op een plaats waar hun individualiteit zo min mogelijk in het gedrang kwam. Het gaf een raar gevoel omdat je merkte dat iedereen er in de eerste plaats een glimp van de ouders van Luna wou opvangen. Achteraf voelde ik me schuldig over dat ramptoerisme waaraan ik mezelf had blootgesteld. In die zin kun je Burgerman een beetje beschouwen als een uitgestelde uitdrukking van schaamte."

Wie 'conference' zegt, denkt uiteraard ook aan luchtigere thema's?

"Ook dat ontbreekt niet in Burgerman: zo hebben we het over Belle Perez of over de welnesscoaches die overal opduiken, maar au fond is Burgerman een stuk over vrede. Ik heb dat ook aangevoeld als een periode van loutering: als je in Antwerpen wandelde of op de bus zat, werd meer oogcontact gemaakt, gemakkelijker een praatje gedaan. In Burgerman noemen we het niet voor niets 'de nieuwe lente', het was niet alleen zonnig weer, je voelde dat ook in de mensen."

Je zegt dat het een louterende periode 'was'. Is die voorbij?

"In het stuk beslist Burgerman uiteindelijk toch weer aan het werk te gaan. Hij gaat nog snel een koffie halen in de Panos en daar hoort hij heel andere gesprekken. Het is een anekdote waarvan ikzelf getuige was: een man vermaande een Turkse vrouw omdat die in het Turks tegen haar kind sprak, en zei: "Hier spreekt men Nederlands." Waarop zij repliceerde: "Ik spreek Nederlands, je parle français, ich spreche Deutsch, dus fuck off." Liv Laveyne

Tot 25 november in de Molens van Orshoven, Leuven. Ook op tournee. Info: www.inbreek.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234