Woensdag 07/06/2023

2003 wordt Van Gogh-jaar

Volgend jaar zal het anderhalve eeuw geleden zijn dat Vincent van Gogh geboren werd. De schilder zag in 1853 het levenslicht in het plaatsje Zundert, vlakbij de Nederlands-Belgische grens. Net als in 1990, toen zijn honderdste sterfdag werd herdacht, zal Van Goghs 150ste geboortedag gevierd worden met een reeks grootschalige evenementen.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam zet twee grote tentoonstellingen op. Voor De keuze van Vincent worden circa 150 werken samengebracht van kunstenaars die Van Gogh vereerde. De smaak van Van Gogh was duidelijk zeer gevarieerd. Zo zitten er tussen zijn helden oude meesters als Rembrandt, Ruisdael en Van Ostade en academische tijdgenoten als Hubert von Herkomer en Jean-Léon Gérôme. Zijn grote voorbeelden Millet en Delacroix zullen in Amsterdam te zien zijn evenals de bevriende kunstenaars Toulouse-Lautrec, Bernard, Signac en Seurat. Hun werken worden geconfronteerd met eigen werk van Van Gogh, zodat bezoekers het verband kunnen leggen tussen de voorbeelden en het resultaat van de inspiratie. De tentoonstelling loopt in het voorjaar van 2003.

Eind juni opent Van Gogh en de hedendaagse kunst, een tentoonstelling die werk laat zien van belangrijke kunstenaars van na 1945 die een relatie hebben met Van Gogh of van wie het werk zonder Van Gogh moeilijk denkbaar zou zijn. Het gaat om kunstenaars die thematisch of formeel hun inspiratie bij de Nederlandse meester haalden én om compromisloze artiesten die net als Van Gogh proberen de kunst een nieuwe richting uit te sturen. De bedoeling van de expositie is om aan te tonen hoe actueel Van Gogh kunst nog altijd is.

Maar niet alleen in Amsterdam wordt Van Goghs geboortedag gevierd. De Nederlandse krant NRC Handelsblad meldt dat het Museum Kröller-Müller in Otterlo met de tentoonstelling Vincent en Helene wil laten zien hoe Helene Kröller-Müller, de oprichtster van het museum, door het werk van Van Gogh geïnspireerd werd tot het verzamelen van kunst. Begin vorige eeuw kocht zij veel van zijn schilderijen aan. Tussen Otterlo en Amsterdam zal een speciale Van Gogh-bus rijden, zodat bezoekers alles in één dag kunnen zien.

In Auvers-sur-Oise, het dorpje ten noorden van Parijs waar Van Gogh in 1890 een eind aan zijn leven maakte, wordt op zijn geboortedag (30 maart) het huis van dokter Gachet voor het publiek geopend. Met 'le docteur Gachet' was Vincent goed bevriend, hij heeft hem trouwens in een reeks portretten vereeuwigd. Een daarvan is nog altijd het duurste schilderij ter wereld. De Japanse zakenman Ryoei Saito betaalde er in 1990 het recordbedrag van 97,5 miljoen euro voor. Maar sindsdien is het portret spoorloos. Inmiddels is de zakenman overleden en doen geruchten de ronde dat het portret samen met Saito zou zijn gecremeerd. (ER)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234