Vrijdag 27/05/2022

2000: wat zal zijn, zal zijn

We weten onderhand wat dit nieuwe, magische jaar allemaal níet brengt. Noch op kantoor, noch in de keuken maken robots de dienst uit, we gaan niet op vakantie naar Mars en het verkeer is bijlange niet filevrij. Toch zal ons leven in de toekomst wel degelijk veranderen, ontdekte Hilde Sabbe.

Gedaan met een en dezelfde aspirine voor iedereen: medicijnen worden als het ware op het lijf geschreven, een pensioen is niet voor later, maar iets dat je over je hele leven kunt spreiden en echtscheidingsceremonies winnen het van het huwelijk. De voornaamste trends voor u op een rijtje.

Seks. Jammer of niet, maar steeds meer mensen zullen zich voortplanten zonder dat daarbij sprake is van seks. Voor een deel is dat het gevolg van de toegenomen onvruchtbaarheid, die, ironisch genoeg, veroorzaakt is door de behandeling van onvruchtbaarheid. Omdat veel oorzaken van onvruchtbaarheid erfelijk zijn, is het niet ondenkbaar dat kinderen van proefbuisbaby's zelf ook hun toevlucht moeten nemen tot proefbuizen om aan een nageslacht te raken.

Pornografie beleeft een nooit eerder geziene bloei. Fotografie, cinema, video en nu het internet: elke nieuwe technologie zorgt ervoor dat de markt voor wellust uitbreiding neemt, zeker onder mannen. De relatieve privacy van het internet is ideaal voor wie geen seksuele partner kan krijgen en voor wie ersatz-lust verkiest boven de pijn, de moeite en het risico van het 'echte' werk.

Prostitutie neemt af: als ze de kans krijgen, verkiezen vrouwen een andere manier om aan geld te raken. Naarmate het beter gaat met de wereldeconomie vinden ook armere landen een lucratiever exportproduct dan seks.

Gezondheid. Het ontrafelen van de genetische code van de mens leidt tot individuele recepten voor een langer leven. Dankzij deze blauwdrukken, bereid uit stalen bloed van de foetus, zal men erin slagen erfelijke zwakke plekken (aanleg voor kanker, hartziekte, trombose) te identificeren en met behulp van preventieve medicatie te bestrijden. In het jaar 2020 begint gezond leven voor de geboorte en blijft het op zijn minst honderdtwintig jaar duren. De nieuwe genetica resulteert ook in het uitroeien van sommige erfelijke ziektes en bepaalde spierziektes.

Gedaan met één soort aspirine, één soort hoestsiroop voor iedereen. Men ziet in dat we allemaal op een hoogst persoonlijke manier reageren op zowel de ziekte als het geneesmiddel. Ondanks belangrijke algemene maatregelen inzake volksgezondheid - zoals het illegaal verklaren van tabak - wordt het individuele aspect belangrijker. Zowel therapie als dosering worden als het ware 'op het lijf geschreven', waardoor de doeltreffendheid van remedies tegen griep en kanker aanzienlijk verhoogt.

De samenstelling van ons voedsel zal gewijzigd worden met het oog op specifieke voordelen voor onze gezondheid: het cholesterolgehalte verlagen, het suikermetabolisme stabiliseren, kanker voorkomen. Dankzij groenten die tot twintig keer meer antioxidanten bevatten dan de huidige variëteiten, kunnen we onze dagelijkse portie calorieën beperken tot 700 per dag en slagen we erin onze levensverwachting met een derde te verlengen.

Omdat we een beter inzicht krijgen in de werking van onze hersenen, zullen we in staat zijn onze emoties te beïnvloeden. Overmatig drug- en alcoloholgebruik zullen afnemen als we onszelf kunnen prikkelen en kalmeren door verschillende centra in onze hersenen te stimuleren.

Relaties

Het traditionele gezin met zijn mannelijke broodwinner en twee kinderen behoort spoedig tot de minderheid. Tegen 2020 zal het aantal echtscheidingen verdubbeld zijn. Hoge verwachtingen bij vrouwen en hun toenemende financiële onafhankelijkheid liggen aan de basis daarvan. Als mannen er niet in slagen aan deze verwachtingen te beantwoorden, zullen vrouwen steeds vaker het initiatief nemen om een einde te maken aan onbevredigende relaties.

Precies omdat er zoveel relaties mislopen gaan vrijgezellen, of singles zoals ze zichzelf zullen noemen, een almaar groter deel van de bevolking uitmaken. Een andere factor is dat we langer leven. Toch zien we de grootste toename van het aantal singles in de groep net onder de pensioenleeftijd. In 1995 was 37 procent van de alleenstaanden jonger dan vijfenvijftig, vergeleken met slechts 15 procent in de leeftijdsgroep van vijfenvijftig tot vierenzestig. De nieuwe generatie singles zal het alleen-zijn beschouwen als een positieve lifestylekeuze.

Veranderingen in het gezinsleven doen nieuwe rituelen ontstaan. Echtscheidingceremonies worden populair, net als huwelijkscontracten die om de tien jaar hernieuwd kunnen worden. Quality time wordt een fel begeerd, maar steeds zeldzamer goed. Recent onderzoek wijst uit dat zowel mannen als vrouwen meer tijd met hun gezin willen doorbengen. Gebrek aan tijd wordt een belangrijke bedreiging voor relaties. Er wordt minder gevrijd, waardoor het aantal geboortes nog afneemt. In een poging om het tijdgebrek te compenseren, zullen mensen steeds meer een beroep doen op de technologie. In 2010 is het gebruik van een website om wereldwijd met familieleden te communiceren even vanzelfsprekend als telefoneren vandaag.

Werk. Waarom zouden we op ons vijfenzestigste met pensioen gaan als we nog twintig jaar langer kerngezond blijven? Er is niet langer een biologische reden om op non-actief gesteld te worden voor je halverwege de zeventig bent. De huidige trend van vroegtijdige pensionering zet zich niet door.

Als de babyboomers de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, krijgen we te maken met een enorme ongelijkheid: te weinig werkenden die belastingen en sociale zekerheid betalen, te veel non-actieven die een pensioen krijgen. De Work and Lifestyles Millennium Paper voorspelt een wisselend patroon van betaald werk, bijscholing, vrijwilligerswerk, vrije tijd en, helaas, werkloosheid. "Misschien", zo suggereren de auteurs, "moeten we het pensioen herverdelen, zorgen dat het iets periodieks wordt, dat je kunt spreiden over je hele leven."

Werk zal nooit meer een leven lang hetzelfde zijn. De arbeidskrachten van de toekomst zullen freelancers zijn en mensen zullen verschillende carrières hebben in verschillende periodes van hun leven. Een stressvolle job op je dertigste, meer quality time op je veertigste, en nog later misschien je pensioen aanvullen met deeltijds werk.

Omdat kortetermijncontracten de norm worden, zullen kantoren er anders gaan uitzien. Ruimtes zullen door verschillende bedrijven gedeeld worden en werknemers zullen hun bureau per dag of week reserveren.

Met dank aan: Matt Ridley, Helen Wilkinson, Bob Vansant, Marc Elchardus en Paul Berckmans.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234