Donderdag 13/05/2021

Migratie

200 miljoen extra voor uitzetten uitgeprocedeerden

Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos. Beeld EPA
Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos.Beeld EPA

De Europese Commissie trekt dit jaar 200 miljoen euro extra uit om uitgeprocedeerde migranten terug te sturen naar hun land van herkomst. Het aantal mensen dat gedwongen of vrijwillig terugkeert moet fors omhoog, schrijft de Commissie in een actieplan dat donderdag wordt gepresenteerd. Theo Francken is alvast tevreden.

Op basis van het aantal afgewezen asielverzoeken raamt de Commissie dat er op dit moment minstens 1 miljoen migranten die moeten worden uitgezet, in EU-landen verblijven. Dat aantal neemt snel toe: vorig jaar arriveerden 181.000 merendeels economische migranten in Italië – een record. De feitelijke terugkeer verloopt al jaren stroef. Slechts 36,4 procent van de migranten die in 2015 weg moesten, vertrok ook daadwerkelijk. In 2014 was dat 36,6 procent.

De Commissie acht het daarom de hoogste tijd voor ‘een duidelijke boodschap’: "Migranten die niet het recht zullen krijgen om in de Europese Unie te blijven, moeten de gevaarlijke overtocht naar Europa niet maken." In 2016 verdronken er ook meer migranten dan ooit in de Middellandse Zee: ruim 4.500.

Een eerder terugkeervoorstel van de Commissie uit september 2015 heeft maar een ‘beperkt’ resultaat gehad, erkent Commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie, Griekenland). Herhaalde oproepen en beloften van de Europese regeringsleiders en hun justitieministers brachten daar geen verandering in. Dat ondermijnt volgens de EU het draagvlak voor de integratie van vluchtelingen die wel het recht op een verblijfsvergunning krijgen.

De 200 miljoen euro die de Commissie nu reserveert, moet lidstaten helpen bij het organiseren van de terugkeer van uitgeprocedeerden. Het gaat zowel om het financieren van gezamenlijke chartervluchten (georganiseerd via Frontex, het EU-agentschap voor de bewaking van de Europese buitengrenzen) als om hulp bij het verkrijgen van de juiste reisdocumenten uit de landen van herkomst.

Vertrekshoppen

De Commissie beklemtoont dat de lidstaten een eind moeten maken aan misbruik van de asielregels, zoals het aanspannen van beroepsprocedures louter om het vertrek uit te stellen. De Europese asielregels bieden ook ruimte om kansloze asielaanvragen van economische migranten sneller te beëindigen. De Commissie wijst erop dat vorig jaar 40.000 Nigerianen asiel aanvroegen in (meestal) Italië, terwijl maar 8 procent van hen een verblijfsvergunning krijgt. Om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen, is tot zes maanden opvang in gesloten centra mogelijk.

Avramopoulos roept de lidstaten op om hun terugkeerpremies op elkaar af te stemmen. De landen van herkomst neigen volgens de Commissie vooral naar het terugnemen van mensen uit EU-landen die genereus zijn met hun vertrekpakketten. Dat kan tot ‘vertrek­shoppen’ door illegalen leiden, zo vreest de Commissie.

Om Afrikaanse landen onder druk te zetten hun mensen terug te nemen, dreigt de EU al enige tijd met het intrekken van hulpgeld en handelsvoordelen. De onderhandelingen met Nigeria, Tunesië en Jordanië moeten snel worden afgerond, die met Marokko en Algerije begonnen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is alvast tevreden met het extra budget. “Ik klop al sinds mijn aanstelling op deze nagel en ik ben blij dat de Commissie nu eindelijk is wakker geschoten en een actieplan heeft.” Het budget lijkt Francken relatief beperkt, maar belangrijker is hoe die 200 miljoen zal worden verdeeld onder de lidstaten. “We zullen zien wat er voor België uit de bus zal komen, maar ik beloof u dat ik alle middelen goed zal besteden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234