Maandag 27/06/2022

20 restaurants met superspeeltuin

Jos Theys boerderij Beeld Jos Theys
Jos Theys boerderijBeeld Jos Theys

Uit eten met de kinderen? Weet dat het er op zo'n uitje aan tafel wel eens gespannener aan toe durft gaan dan achter het fornuis zelf. Om een maagzweer te vermijden, kies je maar beter een etablissement waar ook je hartendief afleiding vindt.

Redactie Goesting

ANTWERPEN

De Melkerij: plezier à volonté
Om deze missie te beginnen, beroepen we ons op het eigen geheugen. Want ja: ook wij maakten als klein ettertje al eens een speeltuin onveilig. Van deze overlevende restospeeltuinen staat vooral de Melkerij ons nog voor de geest. Op een druilerige donderdag kloppen we aan bij het filiaal in het Wilrijkse Nachtegalenpark. Het nageslacht bestormt enthousiast de speeltuin(en). We tellen er drie: met kniehoge glijbaantjes tot uitdagende klimtuigen. Het menu prevelt een klassiek aanbod Vlaamse favorieten en wereldgerechten. We laten ons oog vallen op een quesadilla met kip (€ 11,80), penne met pesto en gegrilde groenten (€ 12,80) en kipfilet met appelmoes en frietjes (€ 10) voor de kleinste. Het blijken drie onverwachte voltreffers, die de verplaatsing de moeite waard maken.
Bredabaan 93, 2930 Brasschaat.
www.melkerij-peerdsbos.be. Floraliënlaan 115,
2020 Antwerpen. www.melkerij-nachtegalenpark.be.

Klein grut amuseert zich rot op de speeltuigen van de Melkerij. Beeld Kos
Klein grut amuseert zich rot op de speeltuigen van de Melkerij.Beeld Kos

Café Trappisten: biertempel

Een speel- en proeftuin die zowel de papa's (en bierminnende mama's) als de kids lyrisch stemt, is Café Trappisten. Deze onlangs heropgebouwde familiezaak bestaat al sinds 1923 en bevindt zich pal tegenover het trappistenklooster. Om de kleine veilig thuis te brengen, consumeer je naast je glazen boterham verstandigerwijs echter ook wat vast voedsel. De delicatessen van de abdij kregen ook op de eetkaart een hoofdrol. Zo wordt het brood door de monniken gebakken en vind je gerechten op basis van trappistenkaas, zoals de macaroni met kaas en ham (€ 14,50) of de trappistenkaaskroketten (€ 11) voor de kids. Uiteraard ontbreekt ook het stoofvlees met bier op grootmoeders wijze (€ 17) niet en zelfs de desserts werden hier en daar gedoopt in gerstenat.
Antwerpsesteenweg 487, 2390 Westmalle.
www.trappisten.be.

Een paradijs voor kinderen én bier-lovers: Café Trappisten. Beeld Kos
Een paradijs voor kinderen én bier-lovers: Café Trappisten.Beeld Kos
null Beeld Kos
Beeld Kos

Midzeelhoeve: 100% verwennerij

Dé ultieme bestemming voor een dineetje met kroost is pannenkoekenbistro Midzeelhoeve. Tenminste, als we de horeca-awards mogen geloven die het restaurant vorig jaar een prijs voor meest kindvriendelijke horecazaak in België toekenden. Uitbaters Christine en Mario stellen alles in het werk om hun kleine gasten te verwennen. Een klassieke speeltuin mag er dan niet zijn, het risico op gezeur is minuscuul. Twee springkastelen, veerwipjes, geiten en konijnen, alsook een binnenspeelhoek zorgen voor compensatie. Daarenboven krijgen ze bij elk hapje of ijsje een spaarmunt die ze mogen inruilen voor cadeautjes.
Midzelen 27, 2860 Sint-Katelijne-Waver.
www.midzeelhoeve.be.

De geitjes van de Midzeelhoeve. Beeld Kos
De geitjes van de Midzeelhoeve.Beeld Kos

De Koekoek: avontuur op je bord

De speeltuin van De Koekoek in Turnhout laat zich omschrijven als een heus avonturenpark. Je oogappel kan zo de ziel uit zijn lijf springen in het trampolinepark. Vorig jaar werd dit speelwalhalla overigens gemoderniseerd en aangevuld met de laatste nieuwe speeltuigen. Om de batterijen weer op te laden, presenteert De Koekoek een smetteloze brasseriekaart.
Steenweg op Merksplas 48, 2300 Turnhout.
www.koekoek.be.

Zeg niet zomaar 'speeltuin' tegen het avonturenpark van De Koekoek. Beeld Kos
Zeg niet zomaar 'speeltuin' tegen het avonturenpark van De Koekoek.Beeld Kos

WEST-VLAANDEREN

Bazil: landelijk paradijs
In Vleteren vind je niet alleen paters en bier: er zijn ook enkele puike restaurants. Een daarvan is Bazil, een oude gerestaureerde boerderij. Het eten is zoals je verwacht van zo'n landelijke plek: simpel, kraakvers en watertandend lekker. Voor de kinderen zijn er een speeltuin met petanquebaan en als kers op de taart het kleine kinderboerderijtje waar ze met pony's, geiten en kippen kunnen spelen.
Kruisstraat 2, 8640 Westvleteren. www.restobazil.be.

null Beeld Kos
Beeld Kos

Pacific Eiland: vakantiegevoel

Zoals het een deftig eiland betaamt, ligt Pacific Eiland midden in het water. Het prachtige domein is enkel te bereiken via een romantisch bruggetje: meteen al genoeg om de fantasie van je kleine piraten op hol te doen slaan. Tel daar nog de state of the art speeltuin, het strandje en de bootjes bij en je bent vertrokken voor een dagje relaxen onder de zon. En de borden die uit de keuken getoverd komen? Die zijn haast even mooi als het domein zelf.
Eiland 2, 8900 Ieper. www.pacificeiland.be.

null Beeld Kos
Beeld Kos
Bootjevaren op het prachtige domein rond Pacific Eiland. Beeld Kos
Bootjevaren op het prachtige domein rond Pacific Eiland.Beeld Kos

Marie Siska: op en top kindvriendelijk

Beter dan dit wordt het haast niet. Bij Marie Siska zijn twee verschillende speeltuinen: in de ene laat je je kinderen onder de vier uit, in de andere zijn de wat oudere kids welkom. Ook het springkasteel, een magisch labyrint en een minigolfclub werden voorzien. En om even te bekomen van al dat moois, kan je ze nog trakteren op een van de legendarische wafels.
Zoutelaan 177, 8300 Knokke-Heist. www.siska-marie.com.

Hmm, heerlijke wafels! Beeld Kos
Hmm, heerlijke wafels!Beeld Kos

Chalet Leopold: binnen en buiten genieten

Je hoeft niet te vrezen voor Oostenrijkse schnapstoestanden: Chalet Leopold ligt midden in een park waar je je nakomelingen ongegeneerd kan loslaten. Binnen en ook buiten is het genieten van het trendy loungesfeertje en de uitgebreide kaart. Bij slecht weer biedt de kleine indoor speelruimte soelaas voor wanhopige ouders.
Leopoldstraat 1, 8370 Blankenberge. 0486/32.55.41.

null Beeld Kos
Beeld Kos

BRABANT EN BRUSSEL

Het Bos: boerderijbos
In Het Bos kon je al in 1906 een boterham met plattekaas eten. Intussen zijn daar ook paardensteak, vispannetjes en meer niet te versmaden brasseriespecialiteiten bijgekomen. Naast het charmante houten zonneterras staat een constructie met glijbanen in alle kleuren van de regenboog, een houten treintje om onderdoor te kruipen en in de zomer een springkasteel om charmante capriolen op uit te voeren. Maar de neerhofdieren stelen minstens even graag de show. Net als het roomijs van het huis, 100% vers en natuurlijk en 200% onweerstaanbaar.
Dooren 61, 1785 Merchtem. www.hetbos.com.

De neerhofdieren én het terras stelen de show in Het Bos. Beeld Kos
De neerhofdieren én het terras stelen de show in Het Bos.Beeld Kos

Brasserie St-Jean: fantastische speeltuin

De schaduw van de indrukwekkende bomen op het terras, de verfijnde brasseriekost, het geweldige uitzicht op de vijvers van de Zoete Waters, het zal de kinderen allemaal worst wezen. Voor hen telt maar één ding: die fan-tas-ti-sche speeltuin vol glijbanen, huisjes en een huizenhoge trampoline. Laat je kroost hier dus gerust los, en roep ze alleen eventjes terug als hun prinsenhapje met frietjes op tafel staat.
Waversebaan 157, 3050 Oud-Heverlee. www.st-jean.be.

null Beeld Kos
Beeld Kos

Jos Theys boerderij: keuze bij de vleet

Het springkasteel dat in de zomer in de tuin wordt opgeblazen; de enorme boomstronk die klaarligt om overheen te klauteren; een schommel en glijbaan; een gocartsbaan; kalveren die in de stallen om een handvol stro loeien. Nee, je kinderen weten echt niet waar ze eerst heen moeten rennen in de Jos Theys Boerderij!
Sluisbeekstraat 9, 3220 Kortrijk-Dutsel. www.jostheys.be.

null Beeld Kos
Beeld Kos
null Beeld Kos
Beeld Kos

Chalet du Laerbeek: ronddartelen maar

Een eindeloos park, een rustieke villa en genereuze porties grootmoeders keuken: Chalet du Laerbeek is dé plek voor een zonnig etentje. Er zijn twee speeltuinen, maar het grasveld voor de deur is op zich al om je kinderen veilig te laten ronddartelen terwijl jij op het ruime terras je tanden zet in een gebraden kippetje of een 'salade chalet.'
Laarbeeklaan 145, 1090 Jette. www.restauration-nouvelle.be.

Dé plek in Jette voor een zonnig etentje. Beeld Kos
Dé plek in Jette voor een zonnig etentje.Beeld Kos

LIMBURG

Kinderen meer dan welkom
Een groot terras en dito speeltuin, een grote keuze aan croques, pasta en en ijsjes en heuse kinderkaart: je merkt het, De Kleyne Tafel hecht belang aan het welbevinden van je kroost. Ze kunnen schommelen, glijden en klauteren, of gewoon achter elkaar rennen op het grasveld. Terzelfdertijd geniet jij van de zon, van een smakelijk dessert en een even smaakvol drankje.
Rapertingenstraat 72, 3500 Hasselt. www.dekleynetafel.be.

null Beeld Kos
Beeld Kos

Afspanning 't Speelhof: kind = keizer

De naam zegt het zelf: Afspanning 't Speelhof is de ideale speeltuin voor kinderen. Daarbij komt dat je er ook kan eten, dat treft! Pret voor jong en oud dus in deze groene omgeving. Urenlang tafelen, een snelle hap of een glaasje drinken, het kan allemaal. De kids zullen echter niet op het grote terras te houden zijn door al dat leuks in de omgeving. Een speeltuin, een springkasteel, randanimatie, ... Het motto van de zaak is niet voor niets "klant is koning, kind is keizer."
Speelhoflaan 5, 3800 Sint-Truiden. www.speelhof.be.

null Beeld Kos
Beeld Kos
Pret voor jong en oud in deze groene omgeving. Beeld Kos
Pret voor jong en oud in deze groene omgeving.Beeld Kos

Sint-Jorishoeve: monument

De Sint-Jorishoeve is een beschermd monument omwille van zijn historische waarde, en sinds 2014 ook officieel erkend als kindvriendelijk restaurant. Daarbij mogen een speeltuin en een kindermenu natuurlijk niet ontbreken. Terwijl jij op het terras in de zon of in de schaduw aan het genieten bent van de voortreffelijke bourgondische keuken, zie je je kroost zandkastelen bouwen, schommelen en op speeltuigen klimmen.
Hemelsveldstraat 72, 3570 Alken. www.sintjorishoeve.be.

null Beeld Kos
Beeld Kos

OOST-VLAANDEREN

Bokmolenhoeve: huppelen tussen het pluimvee
Niet ver van de E17 in Lokeren, midden op het platteland, ligt dit restaurant-annex-pluimveekwekerij. Je eet er snacks, streekgerechten en seizoensuggesties. Van in het restaurant heb je een goed zicht op de speeltuin met stevige houten speeltuigen, en op de eendjesvijver en het dierenpark vol pluimvee, van kippen tot struis- en siervogels, pauwen en fazanten. Van één ding ben je zeker: het gevogelte heeft geen lange weg afgelegd voor het op je bord terechtkwam.
Bokslaarstraat 100, 9160 Lokeren. www.bokmolenhoeve.be.

Stevige houten speeltuigen in de tuin van de Bokmolenhoeve. Beeld Bokmolenhoeve
Stevige houten speeltuigen in de tuin van de Bokmolenhoeve.Beeld Bokmolenhoeve

Brasserie-grillhouse Reinaert: trampolines aan de Schelde

In kastelengemeente Destelbergen ligt Brasserie Reinaert, op een steenworp van de Scheldedijk. Aansluitend bij het zonnige terras staan in de zomer een zandbak, een mobiel hindernissenparcours en twéé trampolines op hen te wachten. In het bord krijg je verse en eerlijke brasseriekost, je nageslacht smult van zacht geprijsde kindergerechten.
Reinaertweg 51, 9070 Destelbergen. www.reinaertdestelbergen.be

Eerlijke brasseriekost en speelplezier gegarandeerd! Beeld Johan Martens
Eerlijke brasseriekost en speelplezier gegarandeerd!Beeld Johan Martens

De Muze: heerlijke zomerse halte

Koffie- en eethuis De Muze ligt niet ver van Drongengoedbos in Knesselare en is met zijn groot buitengedeelte een fijne zomerse halte op een wandeling. Vanop het terras midden in het groen kun je je kinderen in de gaten houden terwijl ze zich uitleven op het buitenterrein met speeltuin, zandbak en in de zomer een springkasteel. Geen nood als het regent, er is ook een speelhoek binnen. Extra leuk: het dierenpark met alpaca's, schapen en geiten. Op de ruime parking kun je naar verluidt niet alleen je auto of fiets maar ook je 'paard met kar of zelfs helikopter' parkeren.
Keistraat 9, 9910 Knesselare. www.demuze.eu.

Bij De Muze kunnen je kinderen zich uitleven in een bijzonder ruime speeltuin. Beeld De Muze
Bij De Muze kunnen je kinderen zich uitleven in een bijzonder ruime speeltuin.Beeld De Muze

Domein De Ghellinck: immens natuurpark

Elsegem is een bepaald pittoresk stukje van de Vlaamse Ardennen. In het koetshuis van het Domein De Ghellinck is een fijn restaurant annex tearoom ondergebracht waar groot én klein met plezier halt houden na een wandeling in het mooie natuurpark van 28 hectare. In de zomer geniet je op het vernieuwde terras van het uitzicht. Je kunt wandelen en fietsen langs de Schelde - er starten zowel fiets- als mountainbikeroutes voor de deur van het restaurant -, er is een voetbalveld en er staan speeltuigen voor de kinderen.
Kortrijkstraat 74, 9790 Elsegem. www.domeindeghellinck.be.

Vanuit het koetshuis heb je uitzicht op de speeltuigen voor de kleintjes. Beeld Domein De Ghellinck
Vanuit het koetshuis heb je uitzicht op de speeltuigen voor de kleintjes.Beeld Domein De Ghellinck

't Konijntje: voor whiskyliefhebbers met kinderen

Op het Whiskyfestival in Gent werd 't Konijntje uitgeroepen tot 'Whiskyrestaurant van het jaar 2015'. Naast dagschotels en vis- en vleesgerechten bieden de uitbaters dan ook een degustatiemenu met bijpassende whisky's aan. Het restaurant denkt niet alleen aan de liefhebbers van de betere alcohol: gezinnen met kinderen maken hun keuze uit een uitgebreide kaart en seizoengebonden suggesties. De jongste gasten kunnen op een omheind stuk van de tuin achter het restaurant klauteren, glijden en ravotten dat het een lust is.
Ronde Van Vlaanderenstraat 13, 9690 Kluisbergen. www.tkonijntje.be.

Op een omheind stuk van de tuin achter 't Konijntje kan je kroost volop ravotten. Beeld 't Konijntje
Op een omheind stuk van de tuin achter 't Konijntje kan je kroost volop ravotten.Beeld 't Konijntje
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234