Woensdag 18/09/2019

vacature.com

20% meer loon voor pas afgestudeerden met master

Studenten met een diploma verdienen nog steeds veel meer Beeld Shutterstock

Studeren is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je een diploma hoger onderwijs binnenrijft, zal je dat evidemment wel merken aan je loonbrief. Voor sommige sectoren valt het verschil anderzijds wel nogal tegen.

In onze net gepubliceerde Salarisenquête bevroegen we de meer dan 66.000 deelnemers ook naar het loon dat ze kregen als starter versus hun diploma. Zo kwamen we tot enkele opvallende conclusies.

Diploma versus startloon

Zo verdient iemand zonder diploma hoger onderwijs gemiddeld 2.149,7 euro (startloon) per maand, terwijl iemand met een professionele bachelor op zak 4,8% meer verdient, maandelijks gemiddeld 2.254,3 euro. Na je bachelor een master halen, is dus ook echt lucratief. Iemand met een master van de hogeschool verdient namelijk 2.314 euro per maand, gemiddeld 2,6% meer dan iemand met een bachelor. Werknemers die hun master op de universiteit hebben gehaald, krijgen zelfs een startloon van ongeveer 2.593 euro per maand, 12% hoger dan het startloon van professionele masters en zelfs 20% hoger dan dat van werknemers zonder diploma hoger onderwijs.

diploma vs. loon Beeld vacature.com

Lees ook: Voor deze jobs heb je geen hoof diploma nodig

Afhankelijk van domein

In hoeverre je loon stijgt naarmate je opleiding, is afhankelijk van het domein waarin je tewerkgesteld bent. In sommige domeinen heeft het opleidingsniveau een opmerkelijk kleinere invloed dan in andere. Domeinen waarin het niet zo'n grote rol speelt, zijn bijvoorbeeld HR, overheid, maatschappelijke dienstverlening, toerisme, juridische dienstverlening en design, journalistiek & creatieve beroepen. In al deze domeinen is het startloon met nog geen 10% hoger voor iemand met een universitair masterdiploma tegenover iemand zonder een diploma hoger onderwijs.

Startlonen per sector*

HR

Geen hoger onderwijs: 2.058

Academische master universiteit: 2.273

Onderwijs

Geen hoger onderwijs: 1.930

Academische master universiteit: 2.670

Medisch en paramedisch

Geen hoger onderwijs: 2.283

Academische master universiteit: 2.947

Toerisme

Geen hoger onderwijs: 2.200

Academische master universiteit: 2.346

Logistiek, transport en distributie

Geen hoger onderwijs: 2.162

Academische master universiteit: 2.627

Vrije beroepen

Geen hoger onderwijs: 1.783

Academische master universiteit: 3.161

Marketing en communicatie

Geen hoger onderwijs: 1.827

Academische master universiteit: 2.269

Administratie en secretariaat

Geen hoger onderwijs: 1.985

Academische master universiteit: 2.294

Verkoop en sales

Geen hoger onderwijs: 1.948

Academische master universiteit: 2.481

ICT en internet

Geen hoger onderwijs: 2.055

Academische master universiteit: 2.571

Productie en techniek

Geen hoger onderwijs: 2.400

Academische master universiteit: 2.800

Financiën en boekhouding

Geen hoger onderwijs: 2.140

Academische master universiteit: 2.446

Doctoraat

Volgens cijfers van het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring van de Vlaamse Gemeenschap (ECOOM) uit 2014 verdienen doctoraathouders gemiddeld €490 meer dan masters, ondanks het feit dat sommigen een lager ingeschaalde baan hebben. De loonkloof tussen man en vrouw blijkt meer uitgesproken te zijn onder doctoraathouders dan onder master- of bachelorhouders. Vrouwelijke masters verdienen gemiddeld €156 (7,2%) per maand minder dan hun mannelijke collega's in een gelijkaardige job. Voor doctoraathouders klimt deze loonkloof op tot €387 per maand (17,3%). Natuurlijk is het loon ook afhankelijk per sector. Volgens Belspo kunnen doctoraathouders in geneeskunde op het hoogste maandloon rekenen. Diegenen die een doctoraat in letteren behaalden, verdienen het minste, vooral als ze in de industrie of dienstensector terechtkomen (wat echter zelden gebeurt). Wat functies betreft, verdienen gezondheidsspecialisten het meest, gevolgd door managers, business professionals en IT-specialisten. Als doctoraathouders op de universiteiten blijven plakken, wordt hun loon bepaald door barema's op basis van functie en anciënniteit. Volgens de huidige indexatie is het startloon van de doctor-assistent, bijvoorbeeld, €3974,35 bruto. Dat van een gewoon hoogleraar, de hoogste trap in de academische wereld, komt op een brutobedrag van €6141,96. Een gewoon hoogleraar aan een Vlaamse universiteit met meer dan 15 jaar ervaring krijgt momenteel €9.383,28 per maand, bruto.

Toon me alle starter jobs

Lees ook:

Voor deze jobs heb je geen hoog diploma nodig

De Belg verdient gemiddeld 3.401 euro

Dit zijn de 5 best en de 5 slechts verdienende beroepen van België

Bron: FOD Economie, Belso, ECOOM, KU Leuven en vacature.com.

* Cijfers via Salariskompas van vacature.com, op basis van 66.000 ingevulde fiches.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234