Festivals

2 seconden opzetten, 4 dagen feesten, alles achterlaten

Wegwerptent is symbool van wegwerpmentaliteit op festivals

3 © Photo News

Festivals, dat zijn blije mensen, leuke muziek en veel bier. Maar festivals zijn de afgelopen jaren evengoed hordes jongeren die met ronde pakketjes naar de camping trekken: spotgoedkope tenten die ze na afloop achteloos achterlaten. Jaarlijks blijft in Europa een op de vijf tenten staan. "Zo'n Quechua, dat kost toch niets."

Share

'Via sensibilisering en ludieke acties met vuilniszakken lukt het om de afvalberg te verminderen. Maar de afgelopen jaren blijven de tenten wel staan'

Roel Mathys, campingverantwoordelijke Pukkelpop

Toen ondergetekende nog fut had om dagenlang te overleven op een oververhitte of uitgeregende festivalcamping, was er van Quechua nog geen sprake. Elk jaar ging de gezinstent mee; een logge, ingewikkelde constructie, maar wel gratis, waterdicht en ruim genoeg voor een man of drie. Na afloop werd die tent vloekend in de per definitie te krappe zak gepropt en naar huis gesleept. Kater of geen kater.

Zo verliep het vijftien jaar geleden ook bij collega T., vertelde ze gisteren: van Decathlon had nog niemand gehoord, dus mocht ze van haar vader zijn oude, stoffen tent lenen, waarmee hij ooit nog Europa had rondgereisd.

nieuws

cult

zine