Woensdag 15/07/2020

2 miljard euro uitgespaard: geen centrale in Gent

De biomassacentrale in Gent komt er dan toch niet. Uitbater BEE heeft zijn omstreden leverancier gedumpt, maar dat volstaat niet voor de Vlaamse regering. Met de beslissing spaart ze 2 miljard euro aan subsidies uit.

"We hebben alles onderzocht en op een bepaald moment is het studeerwerk gedaan. Nu weet iedereen wat mijn beslissing zal zijn", verklaart de nieuwe minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

De minister is nochtans niet degene die de knoop heeft doorgehakt. Dat hebben zijn collega's binnen de Vlaamse kern gedaan. Zij namen de beslissing nog voor Tommelein in functie was in de hoop om Open Vld een stapje voor te zijn. Tommelein liet zich de kaas echter niet van het brood eten en trok zelf naar de pers.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA): "Je kunt niet anders dan vaststellen dat er grote problemen zijn met de leveranciers. Alle partijen van de meerderheid zijn het daarover eens."

De regering volgt het advies van de Vlaamse administratie. Die gaf het dossier van Belgian Eco Energy (BEE), het bedrijf achter de geplande biomassacentrale in de Gentse haven, twee weken geleden een negatieve beoordeling .

Het advies is gebaseerd op de twijfels rond een leverancier uit Namibië en zijn omstreden partner Gershon Ben-Tovim. Zijn reputatie maakt het moeilijk om meer dan 2 miljard euro subsidies in vijfien jaar tijd uit te keren. De zakenman wordt ervan verdacht banden te hebben met de maffia. Eerst leek BEE de leverancier te beschermen, maar het bedrijf kwam daar gisteren op terug. Topman Michael Corten: "Dit straalt op ons af."

Investeren in zon en wind

Het is nog niet duidelijk wat BEE zal doen nu de subsidies toch geweigerd zijn. Zonder de steun kan de centrale er niet komen. Mogelijk probeert het bedrijf de regeringsbeslissing nog aan te vechten voor de rechter. Corten was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Zonder de biomassacentrale kan de Turteltaks, de belasting om de kosten van het groenestroombeleid te betalen, in principe naar beneden. Maar in werkelijkheid wordt dat moeilijk, toch zeker de eerste jaren. Er is namelijk een alternatief nodig voor de centrale. Anders dreigt Vlaanderen zijn klimaatdoelen tegen 2020 te missen. Er is dus wellicht extra geld nodig voor die alternatieven.

De vraag is hoeveel? Volgens berekeningen van professor Johan Driesen van Energyville zijn ongeveer 200 windmolens nodig. Die vergund krijgen zal niet makkelijk zijn. Bovendien hebben ze ook subsidies nodig.

"Als je de biomassacentrale met zonnepanelen wil compenseren, kom je aan duizenden vierkante meters", zegt Driesen. Zonnepanelen hebben wel geen steun meer nodig. "Investeren in zon en wind is dus zeker goedkoper dan in biomassa."

Tweede centrale

Los van het prijskaartje is er ook een gebrek aan draagvlak voor zonnepanelen en windmolens. Voor het plaatsen van windmolens zijn veel vergunningen nodig. Vlaanderen hoopt een soort 'voorsteekrij' te maken voor deze projecten. Zonnepanelen hebben dan weer een slechte naam door de oversubsidiëring bij de start van het huidige decennium.

Het is nu aan Tommelein om een plan uit te werken. Voorganger Annemie Turtelboom nam vrijdag ontslag net omwille van dit dossier. Er was onenigheid binnen haar partij over het project in Gent.

Tommelein: "Ik ben vastbesloten om een energieplan te maken voor Vlaanderen. Ik heb op federaal niveau bewezen dat ik dit kan. Om te beginnen kunnen op de daken van veel bedrijven zonnepanelen komen, zonder daar een eurocent aan subsidies voor te betalen."

Nog dit: er staat nog een biomassacentrale op stapel in Vlaanderen, meer bepaald in Langerlo. In tegenstelling tot zijn broertje in Gent, heeft deze centrale wel al definitief groen licht gekregen van de regering.

Normaal komt die er dus wel. De installatie in Langerlo maakt ook aanspraak op 2 miljard euro steun. De enige kans dat het toch nog mis gaat, is als uitbater German Pellets failliet gaat. Het Duitse bedrijf verkeert in moeilijkheden. Maar dan nog zal het een poos duren eer er zekerheid is. German Pellets heeft tot 2019 om de centrale zelf te starten of om een overnemer te vinden voor de subsidies vervallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234