Vrijdag 30/09/2022

2.De Groene Waterman

Een roemruchte geschiedenis en een ijzersterke reputatie kun je De Groene Waterman allerminst ontzeggen. Opgericht in 1970 door Jef Sprankenis, was het oorspronkelijk een hippiebolwerk aan de Jezuïetenrui. "We zijn natuurlijk een product van de roaring sixties", bedenkt zaakvoerster Edith Aerts. "Ooit waren we een 'soort' informatiecentrum waar de esoterie welig tierde. Bezieler Jef Sprankenis hield er vreemde gewoonten op na. Hij stond tegen de middag op, opende pas dan de winkel en bleef tot 's avonds laat open. Het was er een va-et-vient van antiburgerlijk activisme." Intussen is de boekwinkel allang omgevormd tot een nette én erg overzichtelijk ogende zaak aan de Antwerpse Wolstraat. Elke intellectueel en boekengek zal er zich meteen als een vis in het water voelen. Fier draagt De Groene Waterman nog steeds het label van 'beste boekhandel van Vlaanderen', hen in 2002 ooit opgespeld door het tijdschrift Gierik. "Uiteraard is het maatschappelijk geëngageerde boek nog steeds een speerpunt in ons assortiment", benadrukt Aerts, "maar de klemtoon ligt ook op sterke non-fictie, filosofie en (vertaalde) en Nederlandse literatuur." De Groene Waterman spaart kosten noch moeite om de boekenactualiteit op de voet te volgen. Je vindt hier bliksemsnel de nieuwste Erwin Mortier of Riikka Pulkkinen. Ook kleinere fondsen of opmerkelijke Engelstalige hebbedingen, zoals het tijdschrift McSweeney's, zijn hier vlot verkrijgbaar. Kunst- en fotoboeken vormen misschien een lacune. "Klopt, maar daarvoor verwijzen we naar het gespecialiseerde Copyright", aldus Aerts. Als kwaliteitsboekhandel wil zij ook de klassiekers hun rechtmatige plaats geven: "Een boek als De Kapellekensbaan moet te allen tijde beschikbaar zijn, net als het werk van filosofen als Alexis de Tocqueville. Dat zijn we aan onze status verplicht." Wél is het soms vechten tegen het overaanbod. "Als de vertegenwoordigers van uitgeverijen langskomen én in een klap 700 boeken presenteren, moeten wij echt streng selecteren."

De Groene Waterman floreert. Ook hier absoluut geen paniekvoetbal of crisissfeer. "Elk jaar is de kassaverkoop hier in stijgende lijn, dagelijks lokken we nieuwe klanten. Enkel de verkoop aan bibliotheken stagneert." Heel apart bij De Groene Waterman is het systeem van aandeelhouders. "Wanneer je aandeelhouder wordt, betaal je 31 euro en krijg je 10 procent korting. Liefst tachtig procent van onze klanten zijn aandeelhouder." Aerts ziet een verklaring voor de gestage groei in de winkelatmosfeer. "De Groene Waterman drijft op persoonlijke contacten. Klanten kunnen hier een koffie drinken, tips uitwisselen en over boeken discussieren. En er zijn leesgroepen." Opmerkelijk: de winkel wordt bemand door vijf vrouwelijke personeelsleden. "Dat is harmonisch zo gegroeid. Het aangename is dat elke generatie in ons personeel vertegenwoordigd is. Dat zorgt voor een veelzijdige boekenkeuze." Ook de activiteiten in De Groene Watermankelder vormen een uithangbord. Vorige week nog zat de zaal boordevol voor de theatertournee van Erik Vlaminck rond Brandlucht. Om nog meer buzz te maken is er jaarlijks De Groene Watermanprijs, die 'licht verwaarloosde' boeken herwaardeert. Zoveel is zeker: De Groene Waterman rust zelden op zijn lauweren.

Wolstraat 7, 2000 Antwerpen, 03/232.93.94
www.groenewaterman.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234