Maandag 28/11/2022

2. Antwoordzucht

l PODIUM

1. Hoe armer, hoe Wooster

'Arm theater' is niet alleen de zucht die je slaakt na een slechte voorstelling, maar ook een officiële term voor alle theater dat op zoek gaat naar eenvoud en onafheid. Net die betekenis zit achter Poor Theatre - A Series of Simulacra. De voorstelling komt op bezoek in het Kaaitheater en is getekend: The Wooster Group. En dat wil wat zeggen. Het Amerikaanse collectief staat al meer dan twintig jaar aan de top van de hedendaagse avant-garde, met multimediale performances waarin allerlei tekstmateriaal steeds een nieuwe aanblik krijgt. In Poor Theatre is dat het werk van drie grote uithangborden van het twintigste-eeuwse theater. Eerst en vooral de Pool Jerzy Grotowski, oprichter van het befaamde experimentele Theater Laboratorium en vader van het arme theater. In deel twee en drie gaan beeldend kunstenaar Max Ernst en choreograaf William Forsythe in de shaker. Ken uw klassiekers!

Van 23 juni tot 2 juli in het Kaaitheater, Brussel, www.kaaitheater.be en 02/201.59.59

Na Vraagzucht van Frank Vercruyssen is er nu Tristero's Iemand van ons. De voorstelling geeft alleen antwoorden. Tweehonderd die beginnen met 'in de politiek' en daarna tweehonderd die beginnen met 'in de liefde'. Het zijn boutades van aan de toog of in het kapsalon, maar dat maakt het er niet simpeler op. Youri Dirckx, Kristien De Proost, Peter Vandenbempt en gast- actrice Iris Van Cauwenbergh komen uiteindelijk vanzelf uit bij wist-je-datjes over zichzelf. 'Het persoonlijke is politiek', zeg maar. Kan zwaar klinken, maar dan ken je Tristero nog niet. Na de zwarte komedie Abigail's Party van vorig seizoen op het festival Some Like It Zot wordt ook nu grote hilariteit beloofd.

22 en 23 juni in kc nOna, Mechelen, 015/20.37.80 en www.nona.be

3. Daar hang je!

Juni in Tielt, dat betekent traditioneel een sociaal-artistiek project bij Malpertuis. Al voor het vijfde jaar op rij wordt een voorstelling gepuurd uit workshops met jongeren van De Zande, een naburige instelling voor bijzondere jeugdzorg. Deze keer is de titel Hangaar, als de overtreffende trap van 'hangen'. Want de jeugd van tegenwoordig hangt toch maar wat rond, of waar hangen ze anders uit? Tegen dat soort clichés maken een paar professionele makers en hun alternatieve acteurs een voorstelling die het tegendeel moet bewijzen. Geanimeerd, up-tempo, fel. Tenminste, als je mag afgaan op voorganger Seeking! Seaking.

Op 18, 19, 24 en 26 juni in Malpertuis, Tielt, www.malpertuis.be en 051/40.62.90

4. De rand voorbij

Victoria neemt deze week net afscheid van een traditie. De Allerlaatste fijne momenten uit de periferie wordt het sluitstuk van de mozaïekavondjes waarmee het Gentse productiehuis vier jaar lang het kot openstelde voor nieuw, pril werk. Rouwen hoeft niet, er is weer een speciale dis en voor de gelegenheid zelfs een slotparty op zaterdag 25 juni. En kunst, natuurlijk. Van prozaschrijvers Annelies Verbeke en Jeroen Theunissen wordt elk een eerste toneeltekst gespeeld, uit de laatste Alexis-Dallièrefondsen komen twee kortfilms: Couple Files en Ana Morph. Verder nog een installatie rond de vernietiging van Poes Poes Poes, een nieuwe danssolo van Ben Benaouisse, en een fototentoonstelling van Phile Deprez. Allemaal randanimatie zonder centraal programma. Net daarom kan het verrassen. Of niet, dat is het fijne risico dat u neemt.

(WH)

Op 23, 24 en 25 juni om 19 uur in Victoria, Gent. www.victoria.be en 09/225.37.32.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234