Donderdag 22/04/2021

2,5 miljoen Belgen doen aan pensioensparen

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het pensioensparen viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Zowat 2,5 miljoen Belgen doen er inmiddels aan mee. Ze zorgen er zo voor dat ze tegen de pensioenleeftijd een extra kapitaaltje hebben opgebouwd. De resultaten mogen worden gezien.

Een beperkt wettelijk pensioen

Dat de wettelijke pensioenen in België laag zijn, is genoegzaam bekend. Het maximum pensioen van iemand die 45 jaar als bediende heeft gewerkt, bedraagt maximaal 2.892,09 euro in gezinsverband of 2.313,67 euro bruto per maand als alleenstaande. In de praktijk ligt het meestal een pak lager. Een gepensioneerde loontrekkende moet het doorgaans stellen met zowat 1.100 euro bruto, een zelfstandige moet zelfs genoegen nemen met gemiddeld 900 euro bruto.

Via een groepsverzekering

Veel Belgen kijken dan ook naar alternatieven om dit wettelijke pensioen wat aan te vullen. Een van de mogelijkheden daarbij is de groepsverzekering, die in de uitbetaling van een kapitaal voorziet op het ogenblik dat men met pensioen gaat. Daartoe storten werkgevers en werknemers elk jaar een stukje loon door aan een verzekeraar.

Zo'n driekwart van alle werknemers zou vandaag van een groepsverzekering kunnen genieten. Dat betekent niettemin dat nog steeds een kwart uit de boot valt. Dat laatste geldt ook voor zelfstandigen en ambtenaren.

Sinds vorig jaar kan iedereen via www.mypension.be overigens kijken welke rechten hij al heeft opgebouwd. Dit geldt zowel voor de rechten bij de huidige werkgever, als bij die van vroegere ondernemingen waar men gewerkt heeft. In totaal zitten in de databank gegevens van zo'n 3,5 miljoen Belgen.

Via een pensioenspaarfonds

Naast de groepsverzekering kan iedereen op persoonlijke basis nog aan pensioensparen doen. De toenmalige regering creëerde daartoe in 1987 een fiscaal voordelig systeem. Wie een storting deed, moet nadien minder belastingen betalen.

Doorheen de jaren werden de regels enkele keren bijgeschaafd. Vandaag mag men op jaarbasis 940 euro aan pensioensparen besteden. De stortingen leveren een belastingvermindering van 30% van het gestorte bedrag op. Wie het maximum spaart, ziet zijn belastingfactuur dan ook met 282 euro zakken. In de praktijk wordt gemiddeld 60% van het maximumbedrag gestort zodat er nog ruimte voor een fiscale optimalisatie overblijft.

Meer dan 1,5 miljoen mensen doet aan pensioensparen via een bank. Daarbij worden hun stortingen belegd in een fonds, dat op zijn beurt in aandelen en obligaties investeert. De opbrengst is dan ook afhankelijk van de prestaties van die beleggingen. Tot dusver viel dat goed mee. Wie al 25 jaar meedraait, heeft gemiddeld een jaarlijkse opbrengst van 6,8%. Het gemiddelde voor wie tien jaar spaart en dus de volle impact van de financiële crisis meemaakte, zit aan 3,2%. Een overzicht van wat je persoonlijk fonds presteerde, vind je overigens op Spaargids.be. Daarnaast vind je er ook de regels voor als je wil overstappen naar een ander pensioenspaarfonds.

Via een spaarverzekering

Meer dan een miljoen anderen doet aan pensioensparen via een verzekeringsformule. Die biedt in de eerste plaats een basisrente, die eventueel nog kan worden verhoogd via winstdeelnemingen indien de verzekeringsmaatschappij de stortingen met winst kan herbeleggen en haar resultaten dat toelaten. Deze formule is meer geschikt voor wie niet houdt van de waardeschommelingen waaraan pensioensparen via een bank onderhevig kan zijn. Bovendien kan via deze formule geen verlies worden geleden.

Dit neemt niet weg dat verzekeraars ook formules aanbieden waarvan de opbrengst deels gekoppeld is aan beleggingsfondsen.

Langetermijnsparen

Naast de groepsverzekering en het klassieke pensioensparen bestaat nog een derde mogelijkheid om fiscaal gunstig een extra pensioenkapitaal op te bouwen. Spaarders kunnen via een spaarverzekering namelijk nog aan langetermijnsparen doen. Hierbij kan tot 2.280 euro per jaar worden gestort. En ook dit levert een fiscaal voordeel op van 30%. Wie het maximumbedrag stort, moet dus 678 euro minder aan belastingen betalen. Formules voor het fiscaal aangemoedigde langetermijnsparen kunt u ook terugvinden op Spaargids.be.

Zelfstandigen

Voor zelfstandigen - die geen beroep kunnen doen op een groepsverzekering, maar toch een extra pensioenkapitaal willen opbouwen - is er op Spaargids een overzicht van aangepaste VAPZ-formules.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234