Maandag 05/12/2022

2.300 extra plaatsen in kinderopvang

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) belooft volgend jaar meer dan 2.300 nieuwe plaatsen in crèches en bij onthaalmoeders. De vraag blijft echter dubbel zo groot als het aanbod.

De Vlaamse regering presenteerde deze week voor het tweede jaar op rij een begroting in evenwicht. Als toetje kon begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) voor 230 miljoen euro aan nieuwe beleidsinitiatieven aankondigen. Een groot deel daarvan gaat naar onderzoek en wetenschap, maar ook het departement van de minister van Welzijn kan op extra centen rekenen. Naast geld voor de wachtlijsten in de gehandicaptensector en middelen voor de aangekondigde kindpremie wordt er in 2012 ook 22 miljoen extra vrijgemaakt om het grote tekort aan kinderopvangplaatsen weg te werken. Daarvan gaat 15 miljoen euro naar de inkomensgerelateerde kinderopvang (IKG), het systeem waarbij de overheid het verschil bijpast tussen de prijs die de ouders afhankelijk van hun loon betalen en de kosten van de opvang. De extra middelen zijn goed voor 1.500 bijkomende IKG-plaatsen. Zo'n 370 daarvan zijn bestaande plaatsen die in het IKG-systeem stappen, de overige 1.130 zijn volledig nieuwe. Om de leefbaarheid van het systeem te verhogen, wordt de vergoeding die de crèche-uitbaters per plaats per dag krijgen bovendien opgetrokken van 25,75 naar 28,95 euro. Met de overige 7 miljoen euro worden nog eens 1.200 niet-IKG-plaatsen gecreëerd. Die beweging past in de uitvoering van het nieuwe decreet 'voorschoolse kinderopvang'. Dat moet eind dit jaar goedgekeurd worden en heeft de ambitie de kwaliteit in de hele sector op te krikken en het tekort verder weg te werken. Zo zal iedereen die kinderopvang aanbiedt voortaan over een vergunning moeten beschikken en moet het voor ouders makkelijker worden om de weg te vinden naar de verschillende opvanginitiatieven.

Bij Kind & Gezin is men tevreden met de bijkomende inspanning. "Het is goed dat er in tijden van besparingen budgettaire ruimte wordt vrijgemaakt voor meer kinderopvang. De vraag blijft immers veel groter dan het aanbod", zegt Leen Dubois.

Sinds het begin van de legislatuur kwamen er al 5.694 plaatsen in de voorschoolse opvang bij. De extra plaatsen die Vandeurzen volgend jaar plant, passen in de doelstelling om tegen 2016 de helft van de behoefte aan kinderopvang in Vlaanderen in te vullen. Met de aangekondigde nieuwe inspanning zou men volgend jaar al aan 48 procent komen. Toch blijft de overheid ver verwijderd van het uiteindelijke doel om in 2020 voor elk kind tussen drie maanden en 2,5 jaar een opvangplaats te voorzien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234