Woensdag 07/12/2022

2.000 euro voor een Chinese baby

Volgens de Chinese krant The China Daily, die het nieuws gisteren uitbracht, werden sinds 2001 op deze manier ongeveer

In het rurale district Zhenyan leven hoofdzakelijk arme boerenfamilies. Het Chinese éénkindbeleid stelt dat gezinnen met meer dan één kind beboet moeten worden. In dit geval moesten de ouders hun ‘illegale’ kinderen afstaan als ze de boete niet konden betalen. Ze werden in een tehuis geplaatst, waarna hun papieren werden vervalst. Als ‘vondeling’ kwamen ze in aanmerking voor adoptie. Het tehuis en de autoriteiten verdeelden het geld dat ze met de adopties opstreken onder elkaar.Mogelijk zijn er ook Chinese kinderen via dat illegaal kanaal in de Benelux beland. De Chinese media publiceerden alvast een foto van een meisje dat nu in een Nederlands gezin zou opgenomen zijn. Zowel in Nederland als in België wordt de zaak nauwlettend in het oog gehouden. “Momenteel onderzoeken we of die berichten kloppen, en of ook in België kinderen zijn geadopteerd uit Zhenyan”, beaamt Leen Du Bois, woordvoerder van de Vlaamse Centrale Autoriteit voor Adoptie.Een terechte bezorgdheid, want het is niet de eerste keer dat verhalen over illegale adoptie vanuit China opduiken. In 2006 bracht een reportage van het televisieprogramma Netwerk aan het licht dat Nederlandse adoptieorganisaties samenwerkten met Chinese kindertehuizen die illegaal kinderen ‘verzamelden’ in de provincie Hunan. Ongeveer duizend kinderen waren er verkocht, zowel voor buitenlandse adoptie als voor kinderarbeid.

Niet ingeschreven

Voor Vlaanderen stelde zich bij het vorige schandaal in 2006 geen probleem: geen van de kinderen die in de jaren voordien werden geadopteerd door landgenoten kwam uit Hunan. De Vlaamse Autoriteit voor Adoptie ging dat ter plaatse controleren, zegt Dubois. “We hebben in 2008 nog een werkbezoek gebracht aan China om de geruchten van kinderhandel te onderzoeken. Samen met het Nederlandse ministerie van Justitie trokken we de referenties na van de geadopteerde kinderen. Alles klopte tot in de puntjes.”Toch zijn illegale adoptie en kinderhandel erg moeilijk in te dijken in China. Volgens schattingen van de VN uit 2007 schommelt het aantal verhandelde kinderen tussen 20.000 tot 70.000 per jaar. “Het overgrote deel van de plattelandsbevolking is immers niet ingeschreven in het bevolkingsregister”, vertelt He Ye van de hulporganisatie Save The Children aan De Morgen. “De plaatselijke autoriteiten kunnen moeilijk weerstaan aan de grote sommen geld die ze krijgen in ruil voor adoptiekinderen”Kind en Gezin raamt de kosten voor een Chinees adoptiekind tussen de 10.000 en 13.000 euro. China legt kandidaat-ouders ook een verplichte gift op van 3.000 dollar (2.146 euro), geld dat wordt geschonken aan de tehuizen.

Steeds hogere eisen

Maar Kind en Gezin wijst in haar jaarverslag ook naar het Haags Adoptieverdrag. Dat verdrag stipuleert dat herkomstlanden beter eerst een gezin in eigen land zoeken voor vondelingen en wezen. De centrale overheid in China heeft daar grote inspanningen voor geleverd, waardoor minder kinderen beschikbaar zijn voor buitenlandse kandidaat-ouders. “En dat merk je ook in Vlaanderen”, zegt Du Bois. “Terwijl in 2004 nog 64 Chinese kinderen door Vlaamse gezinnen werden geadopteerd, waren dat er in 2008 nog slechts acht.”Daarbij komt nog dat China steeds hogere eisen stelt aan kandidaat-adoptieouders. Dat heeft als gevolg dat steeds minder kandidaten met een niet-traditioneel gezinsprofiel, zoals alleenstaanden, holebikoppels, en zelfs niet-gehuwde heterokoppels, in aanmerking komen voor adoptie. “Deze gezinnen krijgen zo minder kans op gezonde adoptiekinderen, en specifiek voor China meer kans op meisjes”, aldus He Ye. Net als buitenlandse opvanggezinnen: bij de acht Chinese adoptiekinderen die in 2008 naar Vlaanderen kwamen, zat slechts één jongetje.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234