Woensdag 21/04/2021

1999, het overgangsjaar van Gérard Bulens

Wilfried Peeters wint Sluitingsprijs in Putte-Kapellen

PUTTE.

EIGEN BERICHTGEVING

Sinds gisteren wordt er in België een viertal maanden niet meer gekoerst. Traditiegetrouw werd afscheid genomen van een lang en slopend wielerseizoen in Putte-Kapellen. De laatste was voor Wilfried Peeters. Hij reed licht afgescheiden door de finish en bezorgde Mapei-Bricobi het 64ste succes van het seizoen.

Putte blijft Putte. Altijd veel volk. Ook gisteren kon men op de Belgisch-Nederlandse grens op de koppen lopen. "Dat maakt het succes van de Sluitingsprijs", zegt organisator Eddy Carpentier. "Dat het publiek ieder jaar in groten getale afzakt, heeft vooral te maken met het feit dat er geen entreegelden moeten betaald worden. Alles is gratis. Tot de deelnemerlijst toe. We kunnen nog altijd terugvallen op solide sponsors."

En toch vonden Carpentier en zijn medewerkers dat er sleet op de formule kwam. "Het werd tijd dat we afstapten van het statuut van kermiskoers." Op zich hebben de toeschouwers daar weinig van gemerkt. In Putte is het nog altijd rondjes draaien. "Maar", benadrukt de organisator, "vorig jaar kregen we nog amper 65 renners aan de start. Als we die weg bleven volgen, dreigden we af te zakken naar een amateurskoers die nog 300 toeschouwers trekt. Om die reden plaatsten we onze wedstrijd op de internationale kalender. Dit jaar zijn we nog een 1.5 wedstrijd. Volgend jaar gaan we over naar categorie 1.4."

Putte-Kapellen is trouwens niet de enige kermiswedstrijd die naar de internationale kalender verhuisde. Koolskamp, Bellegem en Zottegem volgden die weg. "Een statuutwijziging betekent natuurlijk ook een hoger prijskaartje", zegt Carpentier. "Tot vorig jaar werd hier geen frank startgeld betaald. Nu moeten de uitgenodigde ploegen betaald worden. Daardoor werd ons budget van 1 miljoen opgetrokken naar 1,5 miljoen frank. Reken maar dat we volgend jaar, wanneer we een categorie hoger gaan, een budget van 2 miljoen frank moeten uittrekken."

"Mapei ontvangt natuurlijk niet de afgesproken prijs. Daarin was voorzien dat Johan Museeuw zou starten. Maar wie is hier niet? Museeuw. En Ipso, Gerolssteiner en Batavus mogen zich aan een boete opgelegd door de UCI verwachten. Zij waren ingeschreven, maar stuurden hun kat."

Wie dacht dat Gérard Bulens gisteren afscheid nam van het regionale circuit, heeft het niet helemaal juist. De ploegleider van Tönissteiner blijft ook volgend jaar zijn sponsor trouw en gaat daarnaast logistieke steun verlenen aan de nieuwe ploeg Lampre-Daikin. "Noem 1999 een overgangsjaar", zegt Bulens. "Ik blijf mijn functie bij Tönissteiner uitoefenen. Mijn sponsors hebben mij de kans gegeven een ploeg uit te bouwen en ik wil die mensen niet in de kou laten staan. Volgend jaar wil ik assistent Willy Geukens voorbereiden om in 2000 zelfstandig de ploeg te leiden. Lampre-Daikin zal volgend jaar hoofdzakelijk geleid worden door de tandem Saronni-Algeri. Pas in 2000 word ik fulltime ploegleider van Lampre-Daikin."

Toch is Bulens al volledig betrokken bij de nieuwe Italiaanse ploeg. "Tegelijkertijd zal ik voor Lampre-Daikin de sportcoördinatie doen voor de Benelux en Frankrijk. Ik ben constant in contact met Saronni voor de uitbouw van de ploeg. Italië is mijn tweede vaderland. Ik zal volgend jaar voor Lampre-Daikin wel in meerdere Italiaanse wedstrijden present zijn, maar in 2000 ga er pas echt tegenaan. Volgend jaar telt de ploeg twee Belgen (Ludo Dierckxsens en Johan Verstrepen). In 2000 wordt dat aantal opgetrokken tot zes. Zoals Patrick Lefevere bij Mapei zal de Belgische kern volledig door mij geleid worden."

Zo'n tien jaar loopt Gérard Bulens inmiddels al als ploegleider in de wielersport rond. Hij volgde trainerscursussen in de school van Koechli en de Italiaanse federatie. Hij startte zijn carrière bij Sefb en ging vervolgens al de tijd scheep met Folens (Saxon) en Abts (Tönissteiner). Kleinere ploegen die met een bescheiden budget werkten. Straks maakt hij de overstap naar een wereldteam, dat de nieuwe wereldkampioen Oskar Camenzind in haar rangen telt.

"Laat het duidelijk zijn", zegt Bulens bescheiden. "Wat Camenzind heeft gedaan, is mijn werk niet. Wij profiteren nu van het werk van Patrick Lefevere. Maar ik hoop vooral dat we Camenzind kunnen houden. Aan een wereldkampioen wordt getrokken. Je begrijpt best dat we zijn contract openbreken. Hoe dan ook, voor een nieuwe sponsor als Daikin is het een mooie entree om direct met een wereldkampioen te kunnen uitpakken."

En met Ludo Dierckxsens? Bulens: "Ik heb met de overgang van Dierckxsens eigenlijk niks te zien. Het is tegen mijn principe om renners weg te pikken van collega's. Ik had maandagavond een zwaar ontgoochelde Jean-Luc Vandenbroucke aan de lijn. Ik begrijp hem, maar ik kan er niks aan verhelpen. Het is de keuze van Dierckxsens. Het contract werd afgehandeld met Jean-Marie Dedecker."Tony Landuyt

Uitslag: 1. Peeters (Mapei-Bricobi) 177 km in 3u47:00; 2. Beikirch (Dui) op 0:9; 3. de Jongh (Ned) 0:44; 4. Omloop; 5. Vanderaerden; 6. Van Capellen; 7. Van Lancker; 8. Verstrepen; 9. Van Olmen; 10. Van Schalen (Ned) 0:55.

Bulens: 'Pas in 2000 ga ik fulltime naar Lampre-Daikin'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234