Vrijdag 20/09/2019

1996 - 2013 Jason Denies

Twee uur voor de fatale kogel veranderde Jason Denies op zijn Facebookprofiel zijn status in in a relationship. Dat was iets voor één uur 's nachts. Enkele kilometers bij hem vandaan verscheen een lachje op het gezicht van zijn zus. Jason had vooraf met haar gesproken over het meisje. De hele week had hij uitgekeken naar deze zaterdagavond. Alle ingrediënten, tot de meest gekke toe, leken aanwezig voor een interessant gesprek, de volgende dag. Het feestje, bij vrienden van vrienden, zou plaatsvinden in de Rue des Giroflées in Goutroux. De Muurbloempjesstraat. Het Meisje zou daar zijn. Wat niet was voorzien, was dat rond drie uur de overbuurjongen het huis kwam binnengestrompeld met een vuurwapen, stomdronken.

"Mijn jongen drinkt niet en rookt niet", citeerden lokale kranten de vader van Jason. "Hij is nooit in aanraking gekomen met het gerecht, hij deed nooit iemand kwaad. Hij ging naar school in Aumôniers du Travail en deed aan breakdance. Oké, hij spijbelde wel eens, maar dat waren alleen kleine stommiteiten. De kerel die dit heeft gedaan is gek. Hij kende Jason niet eens, de twee hebben amper een woord met elkaar gewisseld."

Decor van Dardenne

De Muurbloempjesstraat, twee dagen na het drama. We staan middenin een decor van de gebroeders Dardenne. Vlakbij is het hooglijk surrealistische metrostation Morgnies, te midden van het niets. Zonet is het bericht gekomen dat in het CHU (Centre Hospitalier Universitaire) van Charleroi de draadjes zijn losgekoppeld. Nadat hij op zondagochtend al hersendood werd verklaard, is de Muurbloempjesstraat nu helemaal in de rouw. "Om één uur was hij nog zo gelukkig", zegt Nathalie. "Twee uur later belden ze ons met de melding dat hij een kogel in zijn hoofd had."

De sociale woonwijk heeft geen al te geweldige reputatie. Twee maanden geleden pas was ze het eindpunt van een joyride met gestolen wagens. De wagen van een bewoner werd herleid tot schroot.

In de wijk hangt nog steeds de vraag wie 'hem' op zaterdagavond heeft uitgenodigd voor het feest. "Het was gewoon een feestje onder tieners", zegt de buurvrouw op nummer 5. "Brommertjes die door de straat reden. Auto's met luide muziek die kwamen en weer vertrokken. Er was niet zoiets als een gastenlijst. Iedereen was welkom."

Met 'hem' wordt gerefereerd aan Logan Berckmans, 18 jaar, de jongen van de overkant van de straat. Halfnaakt op zijn inmiddels al verwijderd Facebookprofiel en met een wall vol sms-taal waaruit op te maken valt dat hij iemands moeder gaat neuken. "Hij ging bij drie andere jongens aan tafel zitten en haalde een vuurwapen boven. Hij zei: 'Kijk hoeveel vertrouwen ik in mijn wapen heb.' Hij richtte het wapen eerst op zichzelf en haalde de trekker over. Toen richtte hij op het hoofd van Jason, die naast hem zat. Het wapen deed klik. Hij deed een tweede keer, nog eens klik. De achteloosheid waarmee hij het deed, deed iedereen denken dat er geen kogels in het wapen zaten, dat het aanstellerij was. Toen richtte hij een derde keer op Jason."

De arrestatie van Logan Berckmans ging gepaard met herrie en bedreigingen aan het adres van de op zondagavond zelf ter plaatse afgestapte onderzoeksrechter Martine Michel. De jongen wordt beticht van poging tot moord. Meer dan waarschijnlijk zal hij op een dag uitleg moet geven voor het assisenhof van Bergen. In zijn eerste verklaringen spreekt de jongen van "een ongeval", en houdt hij vol dat "dit nooit de bedoeling was". Ondanks zijn leeftijd was Berckmans bij de politie bekend voor een hele reeks geweldplegingen.

Johnny Hallyday

Russische roulette is in het Waalse uitgaansleven niet zo uitzonderlijk. Het wordt in sommige kringen gezien als het summum van lef, zeker nadat de Franse zanger Johnny Hallyday er zich enkele jaren geleden op beroemde ooit Russische roulette te hebben gespeeld.

In mei 2007 moest de politie van Hoei interveniëren toen een dronken Hitleradept in het huis van zijn buurvrouw aan een spelletje Russische roulette begon met zichzelf. Het revolverspel kostte op 7 juni 2008 het leven aan Daniel Trum, een 63-jarige verkozene voor de cdH in de OCMW-raad van Martelange. Het heette ook toen "een ongeval" te zijn. De winnaar van het spel kwam er achteraf voor het hof van beroep in Luik van af met een symbolische drie maanden cel met uitstel.

In juli 2010 werd het levenloze lichaam gevonden van Steve Dupuis (29), de uitbater van dancing Mambo King in Nalinnes, bij Charleroi. Hij had een kogel in het hoofd en volgens een wapenexpert van het parket van Charleroi had hij zelf de trekker overgehaald. Met slechts één kogel in de lader wees alles op Russische roulette.

Jason Denies werd gisterennamiddag begraven in Gilly.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234