Zondag 17/10/2021

vacature.com

185.000 nieuwe jobs sinds 2014. En toch nog te veel werklozen

Illustratiebeeld Beeld ANP XTRA
IllustratiebeeldBeeld ANP XTRA

Toen de regering Michel in oktober 2014 aantrad, was jobgroei veruit haar grootste ambitie. Een kleine vier jaar later staat de teller naar eigen zeggen op 185.000 nieuwe banen. Mee daardoor daalde het aantal uitkeringsgerechtigde werkzoekenden in 2017 voor het eerst sinds 1981 onder de grens van de 500.000. Nooit waren er in ons land meer mensen aan het werk. En toch is er volgens gezaghebbende stemmen weinig reden tot euforie.

Laten we beginnen met het goede nieuws: de werkloosheidsgraad in ons land is met 7,3% relatief laag. De Nationale Bank ziet twee redenen voor de forse stijging van het aantal arbeidsplaatsen in 2017. De verlaging van de loonkosten via onder meer de indexsprong en de taxshift had onmiskenbaar een heilzaam effect. Daarnaast werd door de pensioenhervorming en de strengere activering van werklozen het arbeidsaanbod een flink stuk groter.

Lees ook de opinies van Stijn Baert (professor Arbeidseconomie UGent) en Herman Nijns (CEO Randstad): Moet er een einde komen aan onbeperkte werkloosheidsuitkeringen?

Te veel inactieven

Daartegenover staat dat het aantal werkende Belgen de voorbije jaren niet significant is gestegen. Volgens Statbel, het Belgische bureau voor de statistiek, droeg in 2017 amper 68,5% van de landgenoten tussen 20 en 64 jaar bij aan ons welvaartssysteem. In vrijwel alle EU-landen ligt de werkzaamheidsgraad een pak hoger. Nederland en Duitsland halen zelfs bijna 80 procent. Bovendien vinden werklozen in België moeilijker een nieuwe baan dan in de meeste andere landen. Met name laaggeschoolden, pas afgestudeerden en nieuwkomers uit niet-EU-landen hebben het allesbehalve onder de markt, zeker in Brussel en het Waals Gewest.

In Vlaanderen speelt dan weer een heel ander fenomeen: zo'n 42.000 vacatures blijven structureel openstaan. Wat onze bedrijven ook proberen, ze vinden maar geen geschikte kandidaten. In de praktijk blijken veel werkzoekenden te weinig mobiel en sluiten hun competenties onvoldoende aan bij de vraag. Begin 2018 noemden zowel het VBO als de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka het wegwerken van die mismatch dan ook dé uitdaging voor het nieuwe jaar.

Ook Agoria, de federatie van technologische bedrijven in ons land, toonde zich bij haar recentste halfjaarlijks overzicht niet eensluidend positief. U leest het verder gratis in het volledige artikel op vacature.com.

Lees ook:

Dit zijn de mensen achter de werkloosheidsstatistieken: "Ik, een profiteur? Echt niet!"

1 op 3 langdurig werklozen krijgt psychologische klachten

‘Jobs, jobs, jobs’ geen wondermiddel tegen langdurige werkloosheid

Bron: vacature.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234