Maandag 30/01/2023

NieuwsVaccinatiecampagne

18 procent van volwassen Vlamingen heeft minstens 1 vaccindosis gekregen; vaccinatiecentra gaan nu ook in het weekend werken

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Ongeveer 962.000 mensen in Vlaanderen hebben minstens een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is 18 procent van de volwassen bevolking. Dit weekend zal de miljoenste Vlaming een inenting krijgen, kondigen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Zorg en Gezondheid aan. Een aantal vaccinatiecentra gaat nu voor het eerst ook op zaterdag vaccineren en een drietal ook op zondag.

TT

Van de gevaccineerden hebben er meer dan 370.000 ook al de tweede dosis gekregen, wat overeenkomt met 6,9 procent van de volwassenen. “Daarmee zitten we boven het Europese gemiddelde”, zei Dirk Dewolf, de topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid, tijdens een persconferentie.

Minister Beke wees erop dat de paasvakantie “absuluut geen vakantie” geweest zal zijn voor de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. “Er zullen deze paasperiode meer dan 600.000 vaccins gezet worden”, zei hij. Het grootste deel daarvan, 358.140, wordt volgende week verwacht.

Ondanks de beslissing om de komende weken geen AstraZeneca-vaccin meer toe te dienen aan mensen jonger dan 56, komt het vaccinatietempo volgende week dus verder op stoom. Met uitzondering van nog slechts 96 nieuwe vaccinaties in de collectieve zorginstellingen en 1.794 vaccinaties bij de laatste bewoners van serviceflats, gaan alle vaccins nu richting de vaccinatiecentra. Daar kunnen ze volgende week op 356.250 vaccins rekenen.

Er staan in totaal 177.450 vaccinaties met het vaccin van Pfizer/BioNTech ingepland, en 178.800 met AstraZeneca. Met Moderna wordt er door haperende leveringen niet gevaccineerd.

De eerste Johnson & Johnson-vaccins worden maandag geleverd, vier dagen eerder dan verwacht. Het gaat om 20.800 vaccins, die dan vanaf de week nadien (19 april) worden gezet. Op 26 april volgen dan nog eens 18.050 vaccins van J&J.

In de week van 19 april worden verder ook 181.545 vaccins van Pfizer gezet en 27.840 van Moderna. Alles samen goed voor een totaal van 228.974 spuitjes.

Half miljoen per week in mei

De oplopende planningen zijn nodig om de Vlaamse doelstelling van 11 juli te halen. Volgens minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) moet tegen dan elke meerderjarige Vlaming die dat wil een eerste keer gevaccineerd kunnen zijn. Aan het huidige tempo geraken we daar niet en zitten we op koers om een vaccinatiegraad van slechts 60 procent te halen.

Maar minister Beke en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid maakten zich in het verleden sterk dat we tegen midden mei aan een half miljoen vaccinaties per week zullen zitten.

Bijna 90 procent 85-plussers gevaccineerd

Van de 85-plussers is bijna 90 procent gevaccineerd en zou zo goed als elke inwoner de kans moeten hebben gekregen zich te laten inenten. Momenteel wordt er volop bij de 75- tot 84-jarigen gevaccineerd, van hen is nu meer dan 52 procent minstens deels ingeënt.

Bij de 65- tot 74-jarigen gaat het nog altijd maar om 9,96 procent, cijfers die de komende weken pas zullen toenemen. Minister Beke schoof de eerste streefdatum van 19 april enkele weken geleden op naar 3 mei, bedoeling is dat in die week alle 65-plussers gevaccineerd zijn als ze dat willen.

Volgens het Agentschap zouden we dit weekend de kaap van 1 miljoen mensen die al een eerste prik kregen moeten overschrijden in Vlaanderen. “België scoort niet slecht en zit niet achteraan in het Europees peloton”, klinkt het.

Per gemeente

De vaccinatiegraad per gemeente verschilt behoorlijk. Zo is in het West-Vlaamse Veurne al bijna 20 procent van de bevolking gevaccineerd, in grensgemeente Baarle-Hertog nog maar 8,38 procent. Bij de 65-plussers staat Voeren helemaal bovenaan met een vaccinatiegraad van 60,25 procent, en het kleine Herstappe helemaal onderaan met 18,18 procent.

De gemeenten die het goed doen, hebben veelal een relatief oude bevolking en/of veel zorgpersoneel bij de inwoners. Zij kregen tot nu toe meer vaccins en maken dus beter voortgang. De tendens is onder meer te zien in een aantal gemeenten in West-Vlaanderen en de omgeving van Leuven en Hasselt.

U kan in de tabel zelf uw gemeente opzoeken, of de gemeenten rangschikken door op de categorietitels bovenaan te klikken:

Het Agentschap deelde ook cijfers van de vaccinatiegraad in ziekenhuizen en bij zorgverleners. In de algemene ziekenhuizen liet om en bij de 86 procent van het personeel zich al inenten. Een deel moet wel nog een tweede dosis krijgen. In psychiatrische ziekenhuizen ging het om 85,1 procent van het personeel en in revalidatieziekenhuizen om meer dan 90 procent. “Dat is een heel fraaie score”, klinkt het.

Eenzelfde tendens is te zien bij zorgprofessionals in de eerste lijn: bij de huisartsen liet 92 procent zich inenten, bij de apothekers 89 procent en bij de tandartsen 87 procent. Bij de verpleegkundigen ligt de vaccinatiegraad op 86 procent, bij gezinszorg op 85 procent, bij kinesisten op 88 procent en bij verpleegkundigen in cohortes (zij worden specifiek ingezet bij coronapatiënten) op 92 procent. Bij zorgkundigen ligt het percentage met 72 procent iets lager. Samen komt het toch op een score van 81 procent.

QVax

Zondag moeten vaccinatiecentra overigens laten weten of ze in QVax willen stappen, dat reservelijsten samenstelt voor vaccinoverschotten. Maandag volgt een opleiding en dinsdag zouden ze dan van start moeten kunnen gaan. De lijst van centra die in het project stappen, zal op de website www.laatjevaccineren.be bekend worden gemaakt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234