Zondag 11/04/2021

18,7 miljoen bespaard, maar meteen terug te betalen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dreigt de 18,7 miljoen euro die ze in 2015 bespaarde door het kraamverblijf in te korten, weer te moeten terugbetalen aan de ziekenhuizen. Dat blijkt uit een arrest van de Raad van State, dat Artsenkrant kon inkijken.

Eind 2014 houdt de kersverse regering-Michel een begrotingsoverleg. Daarin wordt besloten om binnen de gezondheidszorg 18,7 miljoen euro te besparen, meer bepaald bij de kraamafdelingen in onze ziekenhuizen. Zo gezegd, zo gedaan. De verblijfsduur wordt in 2015 met een halve dag ingekort voor gewone bevallingen. Het budget voor de ziekenhuizen wordt in die zin ook aangepast.

Alleen, de uitvoeringsbepaling voor de berekening van de bijdrage wordt pas in oktober vastgelegd. Dit met terugwerkende kracht. Het Henegouwse ziekenhuis Epicura (Ath en Mons-Borinage) voelt zich benadeeld en dient een klacht in bij de Raad van State. Die heeft nu het ziekenhuis gelijk gegeven.

Epicura zou dus in theorie de afgehouden sommen moeten recupereren. Dat zijn geen miljoenen. Maar intussen hebben andere ziekenhuizen een gelijkaardige klacht ingediend, zo weet vakblad Artsenkrant. De beslissing kan dus wel eens veralgemeend worden. Gebeurt dit, dan moet aan de materniteiten het bedrag van de besparingen anno 2015 worden terugbetaald.

"Wij zoeken nu een correcte oplossing waarbij alle ziekenhuizen, ook degene die geen klacht indienden, gelijkwaardig behandeld zullen worden", luidt het op het kabinet-De Block. Een van de mogelijkheden zou kunnen zijn dat de budgetten van de ziekenhuizen voor 2017 worden verhoogd met hun vorige bijdrage. Maar op het kabinet-De Block kan men dat niet bevestigen. De minister, haar medewerkers en advocaten bestuderen nog verschillende mogelijkheden.

"Voor dit jaar is er alvast geen probleem", klinkt het nog. "In overleg met de ziekenhuissector en vanuit de bezorgdheid besparingen zoveel mogelijk te spreiden over alle ziekenhuizen, is de maatregel voor het budget 2016 aangepast. Na advies van de Nationale Raad van Ziekenhuisvoorzieningen leveren vanaf dit jaar álle ziekenhuizen, ook de psychiatrische instellingen, samen een jaarlijkse inspanning van 18,7 miljoen euro."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234