Donderdag 23/03/2023

AchtergrondVersoepelingen

18.000 Vlaamse sportclubs dringen aan op versoepelingen

Spelers van basketbalclub Gentson tijdens de opwarming.  Beeld Wouter Van Vooren
Spelers van basketbalclub Gentson tijdens de opwarming.Beeld Wouter Van Vooren

‘Alle 18.000 Vlaamse sportclubs meteen weer open: dat zoiets niet kan, beseffen we ook wel. Er is een groot verschil tussen tennis - dat zelfs indoor veilig kan - en judo. Maar sport moet, ook in groep, dringend terug mogelijk worden.’ Dat zegt Koen Umans, voorzitter van de overkoepelende Vlaamse sportfederatie, goed voor 1,4 miljoen sportende Vlamingen. Of: hoe de wachtrij aan het loket voor versoepelingen alsmaar langer wordt.

Sven Spoormakers

Het viel te vrezen, zeiden experten Erika Vlieghe en Maarten Vansteenkiste na het laatste Overlegcomité op 22 januari, dat na de heropening van de kappers de andere sectoren die verplicht gesloten of onder voorwaarden konden werken versoepelingen zouden eisen. Want als de kapper open mag, waarom dan niet de theaterzaal of het sterrenrestaurant, de universiteitsaula of de zaalvoetbalclub?

Die vrees komt nu uit. De studenten kregen al goed nieuws van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA): als de cijfers goed blijven, mogen ze vanaf 15 maart weer meer naar de campus. Voor de woon-zorgcentra is er groen licht voor versoepelingen, nu de vaccinatieronde er alsnog rond lijkt te komen. De Pro League bepleit nu ook dat profvoetbal met gedeeltelijk gevulde tribunes moet kunnen. Voor de heropening van de horeca is het opbod in de politiek al volop aan de gang: voor Bart De Wever (N-VA) moeten de eetgelegenheden op 4 april heropenen, in Wallonië mikken Georges-Louis Bouchez (MR) en Elio Di Rupo (PS) zelfs al op 21 maart. De GEMS-expertengroep werkt alvast aan een tijdspad voor de heropening van alle sectoren, in een poging om het opbod aan versoepelingsvragen te counteren. Op het volgende Overlegcomité, op vrijdag 26 februari, zal de GEMS dat plan voorstellen.

Maïzena

Staat ook in de wachtrij: de sportsector. Want de meeste clubs zijn gesloten, competities zijn - op die van de jongste kinderen na - opgeschort. De kantines blijven al maanden leeg, net als de clubkassen. Bovendien merken de clubs dat steeds meer leden afhaken; als er niet gebasketbald kan worden, waarom zouden ze dan lidgeld blijven betalen? “Sport moet in de volgende fase van versoepelingen bovenaan de agenda staan”, zegt Koen Umans. Hij is voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie (VSF), die de 18.000 sportclubs en 1,4 miljoen sportende leden overkoepelt. “Sport is de maïzena van de maatschappij: samen sporten draagt enorm bij tot de mentale gezondheid van de mensen - los van leeftijd en gender.”

Klaar op te starten op 1 maart

Een richtdatum wil Umans niet plakken op de versoepelingen. Want hij kent de parameters waar de virologen mee schermen ook: minder dan 800 besmettingen per dag, minder dan 75 dagelijkse opnames in het ziekenhuis, een R-waarde lager dan 1, een positiviteitsratio onder de 3 procent en de vaccinatiecampagne in voldoende mate opgestart. “Dat is nog niet voor meteen, die cijfers. Maar toch: hoe sneller we herstarten, hoe liever. Maar dat zullen ze in de horeca en de cultuursector ook wel zeggen, veronderstel ik. We zijn er wel van overtuigd dat op relatief korte termijn sporten weer mogelijk moet zijn: als we op 1 maart mogen herbeginnen, zijn de clubs daar klaar voor. Om van de sporters nog maar te zwijgen: ik merk dat er een zéér grote honger is bij iedereen.”

Al beseft Umans ook dat er een groot verschil is tussen de sporttakken, en dat die verschillen ertoe zullen bijdragen dat niet elke sport even snel opnieuw zal mogen. “Er is een groot verschil tussen tennis, op een terrein van 270 vierkante meter waar de spelers 23 meter uit elkaar staan, en judo, op een tatami van nog geen 20 vierkante meter terwijl je hoofd centimeters verwijderd is van dat van de tegenstander. Outdoorsport opstarten, mét competities, lijkt me daarom ook sneller te kunnen. Maar ook indoorsport moet mogelijk zijn. In een eerste fase zouden de clubs trainingen kunnen organiseren in beperkte groepen en zonder contact tussen de verschillende spelers. En dat voor alle leeftijden. Een goede ventilatie en CO2-meters kunnen, net als in de scholen, zorgen voor een veilige, coronavrije binnenomgeving.”

Lege clubkassen

De clubs nemen er zelfs zonder morren strenge maatregelen bij, zoals blijkt uit de bevraging van de VSF, als dat betekent dat sporten - enkel trainingen of ook met wedstrijden - opnieuw zou kunnen. Van de bevraagde sportfederaties vindt 93 procent niet dat er publiek moet zijn om weer competities op touw te zetten. Voor 80 procent onder hen hoeft zelfs de kantine nog niet open te gaan. Toch wil Umans het belang van competities en kantinewerking niet onder de mat schuiven: “Wedstrijden zijn belangrijk om na het verloren vorige seizoen, door de eerste lockdown, weer geld in de clubkas te krijgen. Bovendien kunnen de clubs met een geleidelijke heropstart de discussie over de lidgelden counteren. Want in de eerste plaats willen we vooral voorkomen dat clubs hun leden massaal zien afhaken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234