Dinsdag 29/11/2022

17 jaar lang ongemoeid gelaten

C.B., de man die op zijn sterfbed bekende de Reus van de Bende van Nijvel te zijn, werd al eind 1998 verklikt door zijn jeugdvriend Marc Van Damme. Die had hem 'direct herkend' op de in oktober 1998 verspreide robotfoto nummer 19. C.B. werd bijna 17 jaar lang met rust gelaten.

De cel Waals-Brabant (CWB) spaarde op 19 oktober 1998 kosten noch moeite voor 'de oproep van de laatste kans'. Heel België werd vol gehangen met knalgele affiches met tien robotfoto's. De politie lanceerde ook voor het eerst een webpagina en smeekte de bevolking om hulp. Die kreeg ze.

Marc Van Damme belde naar eigen zeggen onmiddellijk het op de affiche vermelde nummer 071/258300. Hij legde uit dat hij C.B. had herkend. Beiden waren in de jaren 70 en 80 lid van de carnavalsvereniging Tijlvrienden in het café van de ouders van Van Damme op de Grote Markt in Dendermonde. Van Damme gold in die tijd als zijn beste vriend.

"Ik heb direct dat nummer gebeld", zegt Van Damme. "De volgende dag stond er een anonieme auto in mijn straat. Ik woon in een doodlopende straat, en die auto stond daar een week lang elke dag. Met twee mannen in en het lichtje binnenin aan. Ik ervoer dat als bedreigend en besloot niet meer in dit potje te roeren. Ik heb er met niemand meer over gesproken."

Van Damme sprak op 9 november 2016 tijdens een Bende-herdenking in Aalst overlevende David Van de Steen aan, nu hij had gehoord dat C.B. was overleden. Pas in maart van dit jaar werden mensen uit de entourage van C.B. ondervraagd, onder wie zijn broer. Hij kreeg robotfoto 19 voor zich uitgespreid. "Daar besefte ik: ik kan hier niet meer van tussen", zegt de broer in een uitgebreid gesprek met De Morgen(zie p. 2-3).

Het blijft hoogst onduidelijk waarom 18 jaar lang niets is gebeurd met de duidelijke tip. De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer hield vrijdag nog vol dat de speurders tot in 2017 geen elementen hadden tegen C.B. Gisteren corrigeerde hij zichzelf en zei dat de naam "al twintig jaar in het dossier zit". Dat lijkt enkel een verwijzing te kunnen zijn naar de tip van Van Damme.

Luc Van den Bossche (sp.a), indertijd als minister van Binnenlandse Zaken bevoegd voor de rijkswacht, geeft aan dat hij tot dit weekend niet van C.B. had gehoord. "Die tip is nooit tot bij mij geraakt. Ik had toen een wekelijkse vergadering met de top van de rijkswacht en daar is nooit gesproken over een tip of mogelijke identificatie. Er zijn toen sowieso dingen gebeurd die achteraf merkwaardig blijken te zijn." Zijn toenmalige collega Tony Van Parys (CD&V), bevoegd voor Justitie, was gisteravond niet bereikbaar.

Renaat Landuyt (sp.a) maakte in de jaren 90 deel uit van de beide Bende-onderzoekscommissies en vindt dat het gerecht snel openheid moet geven. "Iedereen weet dat er in de jaren 80 fouten zijn gemaakt. Aan een aantal heilige huisjes - zoals de rijkswacht - durfde men niet te raken. Ik hoop dat we vandaag geen herhaling krijgen."

Stefaan De Clerck (CD&V), tussen 1995 en 1998 minister van Justitie, stelt dat er in die tijd "een zekere moedeloosheid" in de speurders was geslopen. "Als het klopt dat de onderzoekscel jaren heeft geaarzeld met cruciale informatie, dan is dat beangstigend." De Clerck verwacht dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in het parlement uitleg verschaft. Gisteravond had Geens spoedoverleg met het college van de procureurs-generaal, onder wie De Valkeneer.

► 2-4

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234