Woensdag 19/02/2020

Ouderenzorg

"17.000 zorgbehoevende ouderen lopen tegemoetkoming mis"

Beeld Eric de Mildt

Krijg ik een tegemoetkoming of niet? Die vraag houdt zo'n 17.000 zorgbehoevende ouderen al maanden bezig. Een nieuw computerprogramma bij de FOD Sociale Zekerheid stelt hun geduld op de proef.

Meer dan 150.000 ouderen krijgen jaarlijks een THAB uitbetaald, oftewel een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Die tegemoetkoming is bedoeld voor 65-plussers die zorgbehoevend zijn en een beperkt inkomen hebben. Zij krijgen, afhankelijk van hun zorgnood, maandelijks een bedrag tussen de 80 en 560 euro uitgekeerd.

Sinds 1 januari dit jaar zijn deze tegemoetkomingen van het federale naar het Vlaamse niveau overgeheveld, meer bepaald naar de Vlaamse sociale bescherming. Het zijn de zorgkassen, die verbonden zijn aan de mutualiteiten, die nu verantwoordelijk zijn voor de behandeling van aanvragen en uitbetalingen.

Volgens het overkoepelende Vlaams Intermutualistisch College kunnen de zorgkassen hun nieuwe taak evenwel niet naar behoren uitvoeren. De overheveling is volgens voorzitter Luc Van Gorp allesbehalve van een leien dakje verlopen. "Net voor de overdracht besliste de FOD Sociale Zekerheid om een nieuw computerprogramma in gebruik te nemen. Daarin zitten zoveel fouten, dat een pak aanvragen niet behandeld kunnen worden omdat we niet aan de gegevens kunnen."

Bijzonder pijnlijk

En dat heeft zo zijn gevolgen: maar liefst 17.000 aanvragers krijgen hun tegemoetkoming voorlopig niet, omdat hun aanvraag niet behandeld kan worden. "Dat is bijzonder pijnlijk omdat het om een zeer kwetsbare groep gaat", zegt Van Gorp. "Vaak gaat het om mensen met een klein pensioen die veel zorg nodig hebben. Zij hebben het geld echt nodig. Voor hen maakt het bedrag het verschil tussen een menswaardig bestaan of niet."

Bij de FOD Sociale Zekerheid geven ze toe dat het nieuwe computerprogramma hen parten speelt. "We stellen alles in het werk om de opgelopen achterstanden weg te werken", klinkt het. Ook laat ze weten dat de medische beoordelingen die nodig is voor een tegemoetkoming en waarvoor ze blijven instaan, "afgerond of lopend zijn" en dat de zorgkassen "vanaf deze week het volledige dossier met een beslissingen kunnen afronden". De FOD verzorgde onlangs nog opleidingen in dat verband.

De dienst benadrukt nog dat er, van de 17.000 dossiers, 4.000 zijn van mensen die een herziening van hun rechten vragen. "Zij worden, tot er een nieuwe beslissing is genomen, gewoon verder betaald." Ook de uitbetaling van mensen met een lopend THAB-dossier is absoluut verzekerd.

Luc Van Gorp.Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234