Zaterdag 03/12/2022

Arbeidsmarkt

16.000 cursisten volgden een knelpuntopleiding

De zorg is de geliefkoosde sector voor knelpuntopleidingen. Beeld Mariagaard Wetteren
De zorg is de geliefkoosde sector voor knelpuntopleidingen.Beeld Mariagaard Wetteren

Vorig jaar slaagden ruim 16.000 cursisten in een knelpuntopleiding. Opvallend: de zorg is met stip de geprefereerde sector.

Lieven Desmet

Als gevolg van de coronacrisis zijn er dan wel meer werkzoekenden en minder vacatures, tegelijk blijft de arbeidsmarkt kampen met knelpuntberoepen: vacatures die maar moeilijk ingevuld raken. Het voorbije decennium werden de knelpunten op de Vlaamse arbeidsmarkt acuter. Tot voor het uitbreken van corona stond het aantal werkzoekenden per beschikbare vacature op het laagste peil in tien jaar.

De huidige lijst met knelpuntberoepen, gebaseerd op cijfers uit 2019, is met 188 jobs langer dan ooit. De economische prognoses voorspellen op korte termijn een toename van de werkloosheid, maar de vergrijzing van de werkende bevolking zal niet plots verdwijnen en de structurele krapte blijft dus nog enige tijd een uitdaging op de arbeidsmarkt.

Via de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) volgende ruim 16.137 cursisten een knelpuntopleiding. Dat is het hoogste aantal in de voorbije vijf jaar, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Dat is positief. Ondanks de huidige crisis zullen we ook de komende maanden en jaren alle talenten nodig hebben op onze arbeidsmarkt. Er blijven nog steeds heel wat vacatures oningevuld.”

Om vacatures voor knelpuntberoepen ingevuld te krijgen, zet de VDAB onder meer in op beroepsopleidingen. Dat zijn opleidingen in groep, specifiek gericht naar een bepaald beroep, die georganiseerd worden door de VDAB zelf of een partner.

De ranglijst van opleidingen wordt gedomineerd door zorgberoepen, zo leert de analyse. Liefst zes op de tien knelpuntopleidingen zijn gelieerd aan de zorgsector, met de opleidingen verzorgende en hoger beroepsonderwijs verpleegkundige in de top drie. Enkel opleidingen schoonmaak en de theorieopleiding vrachtwagenbestuurder zijn knelpuntberoepen die niets met zorg te maken hebben.

Ongeveer acht op de tien van het totale aantal cursisten dat een opleiding start, slagen erin om de opleiding tot een goed einde te brengen. Bij kansengroepen ligt dat aantal nauwelijks lager, met driekwart cursisten die de opleiding positief afsluiten. Er is wel een lichte daling van dit aandeel in de voorbije jaren. Er zijn dan ook meer vroegtijdige stopzettingen. De VDAB kiest bewust voor minder strenge toegangsvereisten. Dat zorgt ervoor dat meer cursisten een beroepsgerichte opleiding (succesvol) beëindigen, maar ook dat voor meer cursisten een snelle heroriëntering is aangewezen.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van de VDAB: “Het beroepsgerichte opleidingsaanbod van de VDAB biedt mee een antwoord op de knelpunten op onze arbeidsmarkt. Wat we terugvragen aan werkgevers is om mensen die nog een weg te gaan hebben een kans te geven om de juiste vaardigheden aan te leren op de werkvloer. Bijvoorbeeld via een Individuele beroepsopleiding (IBO) of een andere vorm van werkplekleren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234