Woensdag 06/07/2022

Economie

150 miljard euro aan investeringen moeten van ons land "een nieuw El Dorado" maken

Minister Charles Michel (MR) en voorzitter van het Strategisch Comité Michel Delbaere Beeld BELGA
Minister Charles Michel (MR) en voorzitter van het Strategisch Comité Michel DelbaereBeeld BELGA

Om het investeringsniveau in ons land op te krikken, is er tegen 2030 voor ongeveer 150 miljard euro aan investeringen nodig. Dat staat in het eindverslag van het Strategisch Comité, dat premier Charles Michel (MR) in het leven riep om een nationale investeringsstrategie uit te werken. Het moet volgens de premier helpen van ons land een "nieuw El Dorado te maken dat aantrekkelijk is voor investeerders".

FT

Premier Michel zette twee jaar geleden zijn schouders onder het initiatief om paal en perk te stellen aan de onderinvesteringen in ons land. Een Strategisch Comité stelde vandaag in Tervuren zijn eindverslag voor.

In het pact worden voor 150 miljard euro aan belangrijke investeringen naar voren geschoven, waarvan 45 procent voor rekening van de overheid. Ze situeren zich op het domein van de digitalisering, cyberveiligheid, onderwijs, gezondheidszorg, energie en mobiliteit. Die injectie zou de economie jaarlijks met 1,5 tot 2 procent doen groeien tot 2030. Anders gezegd: zonder de investeringen zou tegen 2030 50 miljard euro minder welvaart worden gerealiseerd. Premier Michel benadrukte dat onderinvesteringen leiden tot verarming en schulden voor de toekomstige generaties.

Voorzitter Michel Delbaere wijst op het belang dat iedereen mee aan boord komt. Dat gaat zowel over de verschillende overheden in ons land, als de ondernemingswereld, universiteiten en de civiele samenleving. "Zonder samenwerking heeft dit weinig kans op slagen", aldus Delbaere, met een knipoog naar de ministers-presidenten van Brussel en de Franse gemeenschap, beide PS'ers, die hun kat stuurden.

Oppositie teleurgesteld

Groen en Ecolo reageren teleurgesteld op het nationaal investeringspact. "Doodjammer dat het meer lijkt op een campagnemoment", zegt Kamerlid Kristof Calvo. "Dit is nog lang niet het toekomstplan van de hele politiek samen, waar België echt nood aan heeft".

De groenen toonden zich vanuit de oppositie steevast constructief over de uitbouw van zo'n investeringspact en lanceerden zelf al een eigen plan met eigen klemtonen. "Bij de premier is de focus steeds meer verschoven naar het bedrag. Het is gestart met 30 miljard. Nu is het al 150 miljard", betreurt Calvo. "Maar belangrijker dan het bedrag zijn de keuzes en die worden naar onze smaak onvoldoende gemaakt. Het pact biedt weinig concrete investeringsprojecten aan. Over cruciale keuzes zoals de kernuitstap wordt zelfs geen uitspraak gedaan door de auteurs".

Wel onderschrijven de groenen het pleidooi voor meer samenwerking tussen partijen en niveaus. Daarom had volgens Calvo de samenwerking met de oppositie intensiever gemogen. De beide fracties hebben Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) gevraagd het werk rond het pact in het parlement voort te zetten. "Als de regering zegt te willen samenwerken, moet ze ook bereid zijn het plan nog bij te sturen", vindt Calvo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234