Vrijdag 02/12/2022

NieuwsArmoede

15 procent van de Vlamingen kan geen vakantie betalen

Deze kinderen spelen in de Ourthe nabij Durbuy. Niet alle Vlamingen kunnen echter op vakantie. Beeld Tim Dirven
Deze kinderen spelen in de Ourthe nabij Durbuy. Niet alle Vlamingen kunnen echter op vakantie.Beeld Tim Dirven

Ongeveer 660.000 Vlamingen komen moeilijk rond met hun beschikbare inkomen. Liefst 950.000 mensen in het Vlaams Gewest behoren tot een gezin dat zich geen week vakantie buitenshuis kan veroorloven. Dat meldt Statistiek Vlaanderen op basis van een EU-enquête voor het jaar 2020.

Redactie

De verschillen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijden zijn beperkt. Voornamelijk werklozen (37 procent van de bevolking in subjectieve armoede), niet-actieve mensen exclusief gepensioneerden (21 procent), leden van eenoudergezinnen (25 procent), alleenstaanden (20 procent), huurders (27 procent) en laaggeschoolden (17 procent) kenden in 2020 een hogere subjectieve armoede in het Vlaams Gewest. Ook door vakantiearmoede werden in 2020 voornamelijk diezelfde groepen getroffen.

De Europese enquête Statistics on Income and Living Conditions, waarop deze cijfers gebaseerd zijn, werd in 2019 ingrijpend vernieuwd. Daardoor is voorzichtigheid geboden bij het maken van vergelijkingen met de resultaten van voorgaande jaren, waarschuwt Statistiek Vlaanderen. Toch is het volgens de dienst duidelijk dat het aandeel van de bevolking in Vlaanderen in subjectieve armoede de jongste jaren iets lager ligt dan in de periode 2009-2012. Het aandeel van personen met vakantiearmoede ligt in de meest recente jaren dan weer lager dan in de periode 2008-2016.

In 2019 gaf 12 procent van de bevolking in het Vlaams Gewest aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen. In het Waals Gewest was dat toen 26 procent en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 36 procent. In 2019 lag het aandeel van personen in subjectieve armoede in de 27 lidstaten van de Europese Unie op 19 procent van de bevolking. In Duitsland, Finland, Zweden en Denemarken lag dat aandeel lager dan 10 procent. In Griekenland (71 procent) lag het aandeel het hoogst, gevolgd door Bulgarije (50 procent).

In 2019 lag het aandeel personen in vakantiearmoede ongeveer dubbel zo hoog in Wallonië (33 procent) en Brussel (28 procent) als in Vlaanderen (15 procent). In de 27 EU-lidstaten lag het aandeel van personen in vakantiearmoede op 28 procent van de bevolking. Roemenië, Griekenland en Kroatië waren toen de koplopers.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234