Maandag 27/06/2022

Terrorisme

"15 liter zwembadreiniger, graag": zo hadden speurders terroristen Brussel en Parijs sneller kunnen opsporen

13 november 2015, aanslag bij het Stade de France. De bommengordels voor het bloedbad in Parijs zouden met de zwembadreiniger Bayroshock zijn gemaakt. 
 Beeld AP
13 november 2015, aanslag bij het Stade de France. De bommengordels voor het bloedbad in Parijs zouden met de zwembadreiniger Bayroshock zijn gemaakt.Beeld AP

In augustus 2015 werd in een Nederlands dorp een Audi gepikt. Die dook later op in Molenbeek. Tijdens de huiszoeking die daarop volgde, werd een briefje gevonden dat de terreur van IS in de kiem had kunnen smoren.

GVV

Een en ander blijkt uit een nieuwe reeks documenten uit het onderzoeksdossier die Het Laatste Nieuws in handen kreeg.

Er is al heel wat inkt gevloeid over de aanwijzingen die onze veiligheidsdiensten hebben gemist in de aanloop naar het bloedvergieten van IS in Brussel en Parijs. Over één spoor is nooit bericht - en dat is veruit de beste kans die werd gemist. Het begon bij de diefstal van een auto in het Nederlandse dorp Rijswijk, in de provincie Noord-Brabant. Het was een zilvergrijze Audi S4 van bouwjaar 2003 die in de nacht van 10 op 11 augustus 2015 verdween.

De rechtmatige bezitter kreeg de wagen terug nadat die was ontdekt in de Brusselse gemeente Molenbeek. Tijdens een huiszoeking die daarmee gepaard ging, werd een ogenschijnlijk onbetekenend briefje gevonden. "Bayroshock zonder chloor", stond daarop te lezen, met twee adressen van winkels in het noorden van Frankrijk waar zwembadtoebehoren worden verkocht. Bayroshock is een middel tegen algen dat tot 34 procent verdunde waterstofperoxide bevat. Die stof heet efficiënt te zijn om groene aanslag in het zwembadwater tegen te gaan, maar ze geldt ook als een basisbestanddeel van TATP. Dat is de springstof die vaak 'de moeder van Satan' genoemd wordt en al bekendstaat als geliefkoosd wapen van terroristen sinds de mislukte poging van 'shoe bomber' Richard Reid om een vliegtuig op te blazen in december 2001.

De man bij wie het briefje werd gevonden, is Ahmed Dahmani, een tot Belg genaturaliseerde Marokkaan. Op het ogenblik van de feiten woonde hij in een blok van veertien verdiepingen in de Molenbeekse Kanaalwijk - niet meteen het adres waar je een zwembadbezitter verwacht. Bij het gerecht stond Dahmani in de eerste plaats geboekstaafd als onverbeterlijk crimineel. Maar er waren ook al tekenen van radicalisering.

Op Facebook verborg Dahmani zijn denkbeelden niet. Zo klaagde hij in 2014 al dat het woord extremisme is "uitgevonden door vijanden van de islam". Hij deelde geregeld IS-video's en drie dagen voor er in Verviers een aanslag werd verijdeld, in januari 2015, schreef hij dreigend: "Op een dag wordt alles betaald."

In de stamboom van Dahmani is radicalisme ook niet ver weg. Zijn oudere broer Mohamed dook in 2009 al in een terreurdossier op. Hij bleek toen in contact te staan met de verdachten van een bomaanslag in de Egyptische hoofdstad Caïro - verdachten die toen ook al plannen bekenden om een bloedbad aan te richten in de Parijse Bataclan.

Er hadden met andere woorden heel wat alarmbellen kunnen gaan rinkelen toen die Ahmed Dahmani belangstelling toonde voor een bestanddeel van bommen. Maar die bellen bleven stil. En zo gebeurde het dat er op 8 oktober 2015 - een maand na de vondst van het boodschappenlijstje - een BMW uit Molenbeek naar het noorden van Frankrijk vertrok. De gps-gegevens onthulden dat het voertuig twee haltes maakte: om twee over vijf in de rue Maurice Thorez in Saint-Sauveur en om zestien minuten voor zes in de rue Ferdinand de Lesseps in Beauvais - de twee adressen op het briefje van Dahmani.

Het gaat om vestigingen van Irri Jardin, een keten "voor uw zwembad, irrigatie en spa". In de eerste was het algenmiddel Bayroshock niet meer voorhanden, maar de gerant van de tweede herinnert zich nog hoe heel zijn voorraad opgekocht werd. "Ik had nog drie bussen van vijf liter staan", vertelde hij later aan de politie. "Maar ze wilden er meer. Toen ik zei dat een halve bidon wel volstaat voor één zwembad, beweerden ze dat ze het onderhoud deden van verschillende zwembaden in de regio rond Parijs."

Waterstofperoxide

Franse speurders zijn er redelijk zeker van dat de aankoop van het tweetal heeft gediend om de bommengordels te maken die op 13 november 2015 voor het Parijse bloedbad werden gebruikt. Acht stuks waren er, waarvan er twee niet zijn ontploft. Ze bevatten allemaal één tot twee kilo TATP en volgens explosievenexperts kon er met de vijftien liter Bayroshock tien kilo springstof worden gemaakt. België zette in de zomer van 2016 een Europese richtlijn om in wet die de verkoop van waterstofperoxide met een concentratie van meer dan 12 procent aan particulieren verbiedt. Maar in Frankrijk werd diezelfde richtlijn vorig jaar in een afgezwakte versie doorgevoerd en geldt alleen een registratieplicht.

Ahmed Dahmani zit nu in Turkije opgesloten. Daar vloog hij daags na de Parijse terreur via Amsterdam naartoe. Zijn vlucht was enkele uren voor het bloedbad geboekt, een teken dat hij wist wat er op stapel stond. Hij werd op 16 november 2015 nabij Antalya opgepakt. In december 2016 werd hij door een Turkse rechtbank veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische groep. Als die straf is uitgezeten, liggen er nog Belgische en Franse uitleveringsverzoeken klaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234