Vrijdag 27/01/2023

15 keer zomers fietsen in eigen land

null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen

Het stuur in de richting van de horizon, waterfles in de rugzak, zonnecrème op de schouders. En dan zalig bollen, langs een van de geweldige fietsroutes die Goesting voor je uitzocht. Like Goesting op Facebook voor nog meer zomerse fun in eigen land!

Goesting

1. Architecturale ontdekkingen in Antwerpen

Een Antwerps opwarmertje? Dat is de architectuurroute: een 32 km lange themalus waarmee je je kennis van bouwstijlen in de Stad een boost geeft. De route volgt de rode 'architectuurroutebordjes' en vertrekt vanaf de Grote Markt. Een fietsgids die je voor 2 euro bij de toeristische dienst kan kopen geeft je extra weetjes over de monumenten op je pad. Zo krijg je bekende gebouwen en wijken als Park Spoor Noord en Zurenborg in een nieuw perspectief te zien.

Tussenstop? Beeldenpark
Toptip van de fietsgids: maak onderweg een wandeling in het park van het Middelheimmuseum. Check er nog tot 27/9 de expo The Flat Field Works van Andrea Zittel of ga heerlijk picknicken in het gras tussen de beelden.

Architectuurroute: 32 km
Vertrekpunt: Grote Markt 13, 2000 Antwerpen.
Hotspot: Middelheimmuseum: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen.

undefined

null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld rf
Beeld rf

2. Smokkelverhalen in Poppel

Wie zich op ruiger terrein wil begeven, waagt zich aan de Smokkelaarsroute: 44 km kriskras over de grens met Nederland! Heerlijke boerenbuitenlucht en de pracht van het landschap prikkelen van begin tot eind je zintuigen. Je doorklieft velden in lapjes niemandsland tussen het Nederlandse West-Brabant en de Antwerpse Kempen en houdt zo nu en dan halt bij een 'smokkelaarsklomp', waar je telkens een online te downloaden verhaal over de streek voorgeschoteld krijgt. Een narratieve meerwaarde die de route helemaal kindvriendelijk maakt.

Tussenstop? Baarle
Baarle is naast een toonbeeld van bestuurlijk absurdisme - het dorpje telt 30 enclaves! - óók een heerlijke toeristische bestemming. Je bewondert er heel wat erfgoed, bezoekt het Vergane Glorie Museum en verbaast je over huizen waar de gemarkeerde grens doorheen loopt.

Smokkelaarsroute: 44 km
Vertrekpunt: Knooppunt 40, Mierdsedijk 27, 2382 Poppel.
Verkorte routes: 21 en 25 km.
Hotspot: 2387 Baarle-Hertog + 5110 Baarle-Nassau.

null Beeld Mie de Backer
Beeld Mie de Backer

3. Gouden Carolusroute

Vanuit de Mechelse bierbrouwerij Het Anker vertrekt de populaire Gouden Carolusroute. Met een gratis gedownloade brochure als leidraad stuur je richting het Begijnhof en langs Whiskystokerij De Molenberg in Blaasveld, waar Het Anker sinds 2010 Gouden Carolus Single Malt distilleert. Daarna gaat de rit verder naar Boom en Klein-Willebroek, het Zennegat en Domeinbos Het Broek, en staat een passage langs het Vrijbroekpark en het verrassende Mechelse patrimonium, met onder meer het paleis van Margareta van Oostenrijk en het Hof van Busleyden, ook op de planning.

Tussenstop? Historisch biertje
Het Anker is een van de oudste brouwerijen van het land. Je kan dus niet anders dan jezelf in de aanpalende brasserie te trakteren op een historisch biertje.

Gouden Carolusroute: 58 km
Vertrekpunt/hotspot: Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen.
Verkorte route: 25 km.

null Beeld rf
Beeld rf

4. De molenroute in de Zwalmstreek

De molenroute is een rit langs het zacht golvende landschap van de Zwalmbeek. Dat is een kort riviertje, met wel 66 meter hoogteverschil tussen de bron en de monding - vandaar de van oudsher hoge watermolen­dichtheid in de streek. Alle molens zijn netjes gerestaureerd en tot erfgoed verklaard, en sommige molengebouwen zijn omgebouwd tot gezellige bistro's. Koeien staren je aan, er zijn hoeves en dorpskroegen, een eenzame boer doet iets op het veld: dit is 'La Flandre profonde' op z'n best.

Tussenstop? De Zwalmmolen
Een van die oude watermolens, waarvan het molengebouw tegenwoordig dienst doet als café-restaurant. Ideaal om jezelf op een welverdiende verfrissing te trakteren!

De molenroute: 40 km
Vertrekpunt: Diamantmuseum,2280 Grobbendonk
Hotspot: De Zwalmmolen, Rekegemstraat 28, 9630 Munkzwalm

null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen

5. De Merckxroute in Kluisbergen

Op 17 september 1977 won wielerlegende Eddy Merckx in Ruien zijn allerlaatste wedstrijd. Daar start tegenwoordig de Eddy Merckxroute, een parcours langs de heuvels van de Ronde van Vlaanderen waar hij zo vaak op heeft gezwoegd. Bereid je zelf ook maar voor op zwoegen, want de route gaat over de Kluisberg, de Broektestraat en de beruchte Paterberg.
Maar je wordt ook beloond: tussen de bergen door is het idyllisch fietsen
langs pittoreske hoeves en kerkjes in de Vlaamse ardennen.

Tussenstop? Kwaremont
Het hoog gelegen Kwaremont is een schattig dorpje - niet gek dat veel kunstschilders er in de vorige eeuw een pied à terre hadden. Nu zijn er nog een paar galeries, cafeetjes met frisse streekbieren en een monument voor Karel Van Wijnendaele, sportjournalist en oprichter van de Ronde van Vlaanderen.

De Merckxroute: 46 km
Vertrekpunt: Ruienplein, 9690 Kluisbergen
Hotspot: Kwaremont

null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen

6. Rechtvaardige rechtersroute in Gent

Deze fietsroute vertrekt op het Sint-Baafsplein en is een soort historische thriller: een tocht in het spoor van het verdwenen paneel van Het Lam Gods, de zogenaamde Rechtvaardige Rechters. 'Volg het spoor van hoofdverdachte Arsène Goedertier!' maant de kaart ons aan om op de fiets te springen. Eerst maak je een rondje in het centrum van de stad, om Het Lam Gods zelf te zien. Daarna voert de route langs het bisschoppelijk paleis, richting Wetteren en langs de Kalkense Meersen en de Damvallei. Zo is een verdwenen paneel een goed excuus om op een mooie zomerdag de broeierige stad uit te fietsen, lekker de velden in.

Tussenstop? Brouwerij Huyghe
Het is in deze kleurrijke familiebrouwerij dat Delirium Tremens zijn oorsprong kent. Pauzeren en proeven dus!

Rechtvaardige Rechtersroute: 2 lussen van beide 48 km
Vertrekpunt: Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsplein, 9000 Gent

Hotspot: Brouwerij Huyghe, Geraardsbergsesteenweg 4/B, 9090 Melle

null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen

7. Groen Gordelgras in Brugge

De Groene Gordel Brugge is een fietstocht langs bossen, kasteelparken en kanalen. Je start bij het Tillegembos en fietst langs het Kanaal Brugge-Oostende, de Kolenkaai en de Damse Vaart. Na woonboten en kastelen gaat het richting het domein Ryckevelde, waar je een uitgebreide vlinderfauna en paddenstoelenflora aantreft. Even prachtig als de bloemrijke graspaden en knotbomen die je tot slot in natuurgebied de Assebroekse Meersen ziet.

Tussenstop? Kasteel van Loppem
Het Kasteel van Loppem is het enige kasteel in België waarvan de architectuur en het interieur in oorspronkelijke staat gebleven zijn. Het ligt midden in een romantisch park met eeuwenoude bomen, vijvers en een doolhof. In één woord? Magisch.

Fietsroute De Groende Gordel: 53 km
Vertrekpunt: Tillegembos.
Hotspot: Kasteel van Loppem, Steenbruggestraat 26, 8210 Zedelgem.

null Beeld rf
Beeld rf

8. Zin in zee

Aan de kust is het héérlijk fietsen. Deze kustroute start aan Kinderboerderij Hoeve Paepehof, waar je je in het Eetkaffee met een stevige boerenboterham op de tocht kan voorbereiden. Daarna gaat het richting Calmeynenbos, een divers dier- en plantenrijk op een boogscheut van de zee, om vervolgens de zeedijk af te sjeezen. De rit gaat verder naar Veurne, een van de belangrijkste monumentensteden in de Westhoek, om ten slotte het schitterende landschap van de Moeren te verkennen.

Tussenstop? Hoge Blekker
Stop in Koksijde even bij de hoogste duin van de hele kust. Vroeger was de Hoge Blekker met zijn 33 meter hoogte een vaste baken voor de zeelui die van ver al zijn witte kruinen zagen blinken. Prachtig om eventjes tot rust te komen.

Fietsknooppuntennetwerk Zin in Zee: 82 km
Vertrekpunt: Hoeve Paepehof, Moeresteenweg 79, 8660 De Panne. Hotspot: Bezoekerscentrum De Nachtegaal, Omendreef 2, 8660 De Panne.

null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld rf
Beeld rf

9. Groote Oorlog achterna in Poperinge

West-Vlaanderen is in de ban van de 100-jarige herdenking van De Groote Oorlog en creëert daarom een nieuwe themafietsroute. Die start in een stad die in WOI als medische evacuatiezone een belangrijke rol speelde: Poperinge. Je fietst langs de Dozinghem Military Cemetery, rustplaats van meer dan 3.200 WOI-slachtoffers, en het neoclassicistische kasteel 't Couthof, waar een hospitaal was ondergebracht. Na het idyllische Helleketelbos gaat het richting de ontluizings- en badinstallaties voor de troepen in Reningelst, en dan ben je alweer bij af: aan het stadhuis van Poperinge. Pintje, nu!

Tussenstop? Talbot House
In 1915 een ontspanningsplaats voor duizenden soldaten, nu de locatie van een expo over het leven achter het front. Talbot House heeft ook een gerenoveerde tuin. Daar in 't groen even de beentjes laten rusten? Check!

Fietsroute 14-18: 41 km
Vertrekpunt: Centrum Poperinge.
Hotspot: Talbot House, Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge. www.talbothouse.be.

De serene sfeer op het militaire kerkhof in Lijssenthoek. Beeld rf
De serene sfeer op het militaire kerkhof in Lijssenthoek.Beeld rf

10. In de sporen van de grootmeester in Brussel

Aan Eddy Merckxroutes geen gebrek in Vlaanderen, zo blijkt. Met deze ben je drie uur lekker de deur uit. Toch is het niet te veeleisend, én heb je vanop de 77 meter hoge Fluxenberg een geweldig panorama over Brussel. Gooi daar onderweg nog wat moois als het lieve kerkje van Oppem, de Baggermolen van Wolvertem en het kasteel van Imde bovenop en je weet het: zelfs de puur recreatieve fietser komt hier ruim aan z'n trekken.

Tussenstop? Nationale Plantentuin
Met 18.000 soorten bloemen en planten op een oppervlakte van 92 hectare is de Nationale Plantentuin een van de grootste ter wereld. Check er het tropische serrecomplex met de Victoriakas en het neogotische kasteel van Boechout: allebei adembenemend mooi.

De Eddy Merckxroute: 37 km
Vertrekpunt: voormalige Merckxfietsenfabriek, 's Herenweg 11, 1860 Sint-Brixius-Rode
Hotspot: Nationale Plantentuin, Nieuwelaan 38, 1860 Meise. www.plantentuinmeise.be.

null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

11. De Horstroute in Leuven

Je vertrekt in centrum Leuven, en daarna: een stevig maar rustgevend parcours langs de groene heuvels van het Hageland en het middeleeuwse erfgoed van de streek. Via de charmante Abdij van Vlierbeek en een groen streepje Chartreuzenbos fiets je richting enkele opvallende plekjes: Het Bed van Napoleon, een voormalige boswachterswoning waar de beroemde keizer een nacht doorgebracht zou hebben, de Speelbergkapel in Linden met een door de bliksem in tweeën gespleten lindeboom, en de historische Koningshoeve en Hoeve De Bouw.

Tussenstop? Kasteel van Horst
Een magnifieke waterburcht die de hoofdrol speelt in de strips van de Rode Ridder. Het kasteel staat er nog bij zoals de laatste adellijke bewoners het in de 17de eeuw achterlieten, met één belangrijk verschil: intussen is er een heerlijk terras bijgekomen dat geduldig op jou staat te wachten.

De Horstroute: 35 km
Vertrekpunt: Martelarenplein, 3000 Leuven
Hotspot: kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Holsbeek

null Beeld Kristel Van Loock
Beeld Kristel Van Loock
null Beeld Kristel Van Loock
Beeld Kristel Van Loock

12. De Druiventocht in Overijse

De Druiventocht is een heuvelachtige tocht langs de velden, dorpen en plateaus van het Zoniënwoud, met hier en daar een uitzicht over de wijngaarden en druivenserres. Vanuit Overijse city rijdt je al snel de velden in, waar het landschap met z'n wuivende tarwehalmen en wijnranken minuut na minuut mooier wordt. Iets verder kun je genieten van een andere soort rijkdom: die van de mensen die hard gewerkt hebben om in en rond Jezus-Eik een indrukwekkend aantal grote villa's neer te poten. Een bezoekje aan een van de druiventelers onderweg behoort ook tot de opties.

Tussenstop? De Woudpoort
Een niet te missen adresje op de terugweg: de streekproductenwinkel De Woudpoort. Daar wachten ze je op met verfrissende sapjes van fruit uit de buurt

Druivenroute: 25 km
Vertrekpunt: Bezoekerscentrum DRU!F, Waversesteenweg 2, 3090 Overijse
Hotspot: De Woudpoort, Brusselsesteenweg 700, 3090 Overijse

null Beeld www.straffestreek.be
Beeld www.straffestreek.be
null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

13. De Lommelgordel in Lommel

Keuze genoeg wat mooie fietsroutes in het Limburgse betreft, maar deze biedt onderweg toch een van de mooiste verrassingen. Na de start in Lommel ga je diep de Limburgse Kempen in, waar je al snel op een aantal typische must-sees stoot. Het gehucht De Blauwe Kei, bijvoorbeeld, dat met zijn kanalen, Sassencomplex en gezellige een van dé trekpleisters in Lommel is. Je portie natuur krijg je in de Lutlommelse Heide en het Kattenbos, én op de unieke tussenstop.

Tussenstop? Lommelse Sahara
Je zal je ogen niet geloven wanneer je te midden van een groot naaldbos opeens op een woestijnachtig landschap botst. Oorspronkelijk is dit gebied het resultaat van natuurvervuiling, maar nu is het met z'n helderblauw meer en unieke flora een van de fascinerendste plekjes in Limburg.

Lommelgorde: 37 km
Vertrekpunt: Blauwe Kei 48, 3920 Lommel
Hotspot: Lommelse Sahara, 3920 Lommel

null Beeld Toerisme Lommel
Beeld Toerisme Lommel

14. De Maasvalleiroute in Maastricht

De Maasvalleiroute start net over de grens, in Maastricht. Daarna is het trappen geblazen, langs de vruchtbare groene plekjes en pittoreske dorpen die zich op en langs de oever van de machtige Maas ontwikkeld hebben. Tot slot hop je nog eens de grens over, om bij onze noorderburen in Maastricht een terrasje of aan wat sightseeing te doen.

Tussenstop? Sint-Pietersberg
Sint-Pietersberg is met zijn kalkmassief en microklimaat een broedplaats voor honderden orchideeën en andere bloemen, waar dan weer hele kolonies vlinders van genieten. Gewoon eventjes je ogen verwennen met dat zicht en je kan herbronnen de fiets weer op!

Maasvalleiroute: 62 km
Vertrekpunt: Maasboulevard, 6211 Maastricht
Hotspot: Sint-Pietersberg, 6211 Maastricht

null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld rf
Beeld rf

15. De Hasselt-Neerpeltroute

Een erg populaire fietsroute in Limburg en ook een heel comfortabele, want je fietst er niet op hobbelige aardepaadjes, wel op een geasfalteerde voormalige spoorwegbedding. In één vlotte beweging doorkruis je zo Limburg van zuid naar noord. Na de start aan de rand van Hasselt begeef je je door Domein Bokrijk en langs Zonnehoven en Houthalen, om daarna de pure natuur in te gaan. In het Begijnenvijverbos kun je nog een laatste keer een overdosis boslucht opsnuiven voor je in Neerpelt opnieuw de bewoonde wereld binnenfietst.

Tussenstop? Kasteelbrouwerij Ter Dolen
Deze 16de eeuwse kasteelbrouwerij ligt halverwege de trip en is dus het ideale rustpunt. Zeker ook omdat je er in het authentieke brouwerijcafé het enige abdijkriekbier ter wéreld - ja, echt - kunt proeven. Santé!

Hasselt-Neerpeltroute: 41 km
Vertrekpunt: Koning Boudewijnlaan, 3500 Hasselt
Hotspot: Ter Dolen brouwerij, Eikendreef 21, 3530 Houthalen-Helchteren

null Beeld Lander Loeckx
Beeld Lander Loeckx

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234