Zondag 16/05/2021

15-jarige voetballer sterft op het veld

De doodsoorzaak is geen hartritmestoornis zoals bij de meeste jonge overlijdens in de sportwereld, maar een longembolie. ‘Dit is zo uitzonderlijk en zo moeilijk detecteerbaar dat het geen zin heeft om de medische controles in de jeugdreeksen op te schroeven’, aldus sportdokter Chris Goossens. ‘Als ouder mag je er gewoon niet bij stilstaan dat je kind zoiets kan overkomen.’

Het is niet de eerste keer dat een jonge sporter sterft aan een longembolie, maar het drama is er niet minder om. In juli van dit jaar bezweek de 24-jarige tennisser Mathieu Montcourt volgens de meeste bronnen aan dezelfde aandoening, en ook duatleet Benny Vansteelant stierf twee jaar geleden aan een longembolie. Alleen was die bij Vansteelant het gevolg van inwendige trauma’s die hij had opgelopen bij een zwaar ongeval. Hoe de embolie Kevin Dubois zo snel fataal is kunnen worden, is nog onduidelijk.De jongeman was in elk geval een kerngezonde tiener, een geoefend sporter die elke dag wel zijn rondje ging lopen. Vorig jaar ruilde hij zijn voetbalclub in Leuze in voor het verder gelegen Ath, waar de Royal Géants Athois (de volwassenen dan toch) furore maken in vierde klasse. De jeugd speelt in tweede provinciale. Zaterdagnamiddag stond de scholier opgesteld in de basis van de Royal Géants Athois, voor de match tegen eeuwige rivaal RAS Lessines-Ollignies in het stadion van Lessines. Om 15 uur stipt werd de aftrap gegeven. “De wedstrijd was nauwelijks tien minuten bezig”, vertelt clubmanager Dany Dupriez, “of Kevin vroeg om van het veld te mogen gaan. Hij voelde zich slecht, zei hij. Hij was misselijk en had hoofdpijn. Op de bank verloor hij even het bewustzijn.”Dubois’ vader, die tussen de toeschouwers stond, dacht dat zijn zoon een aanval had van hypoglycemie (een abnormaal lage suikerspiegel in het bloed, MJ) en snelde naar de toog om wat te eten en te drinken te zoeken. Toen hij terugkwam, ademde Kevin niet meer.“Toevallig was er ook een pediater in de buurt, een moeder van een andere speler”, gaat Dupriez verder. “Zij ontfermde zich over de jongen en begon hem te reanimeren. Tevergeefs. Ook de MUG van Geraardsbergen kwam te laat: er kon geen hulp meer baten. Achteraf hebben we gehoord dat het om een longembolie ging, waar Kevin heel plots het slachtoffer van geworden is. Hij had bij mijn weten geen medische problemen, integendeel, hij blaakte van gezondheid.”

Honderd sportdoden per jaar

Kevins ploeg bleef in shock achter, de lokale politie van Lessines besliste onmiddellijk om haar psycholoog te sturen. Dupriez: “Morgenavond (vanavond, MJ) is er een bijeenkomst in het stadion voor de spelers om hen psychologische bijstand te verlenen. Alle wedstrijden van dit weekend zijn geannuleerd, de club heeft een rouwbetuiging verspreid.”Kevin Dubois kwam uit een sportieve familie met vier kinderen. Hij wordt allicht in de loop van de week begraven.Elk jaar sterven gemiddeld 100 personen tijdens de uitoefening van hun sport. Dat is vergelijkbaar met de buurlanden. Het gros van hen is ouder dan veertig, maar in bijna alle gevallen is het hart de boosdoener. Bij jongere mensen komen hartritmestoornissen het vaakst voor, bij ouderen een hartslagaderbreuk.De grote ‘risicosporten’ zijn wielrennen, triathlon, diepzeeduiken en ook zweefvliegen. In het voetbal zijn er - in verhouding tot het aantal spelers - relatief weinig sterfgevallen. En als er een drama gebeurt op of naast de grasmat, is het, wederom, doorgaans te wijten aan een hartfalen. Denk aan de recent overleden Dani Jarque, de Spaanse aanvoerder van Espanyol Barcelona (DM 10/8).“Een longembolie komt heel uitzonderlijk voor als doodsoorzaak bij sportbeoefenaars”, reageert sportdokter Chris Goossens, clubarts bij onder meer Germinal Beerschot. “Meestal is er dan sprake van een samenloop van omstandigheden, die maken dat de embolie fataal wordt. Een embolie is eigenlijk het gevolg van het loskomen van een bloedprop die in de longslagader terechtkomt. In dit geval zal het een massieve prop geweest zijn, in combinatie met bijvoorbeeld een aangeboren afwijking, een opgelopen trauma of fractuur, of het feit dat de aders niet bestendig zijn tegen dat soort druk.”

‘Niks met sport te maken’

Volgens dokter Goossens is er weinig te doen tegen een plotse longembolie. Er zijn haast geen symptomen te benoemen en de obstructie veroorzaakt geen specifieke pijn. Een nakende longembolie opsporen is onbegonnen werk. “Je kán natuurlijk altijd meer medische controles opleggen, maar de vraag is of dat wat uithaalt”, gaat de sportarts verder. “Ik denk het niet. Tijdens de medische controle van een gezonde tiener kun je nooit een eventueel risico op een embolie vaststellen, en als een tiener dan al eens een trauma oploopt, kan je hem toch niet thuishouden uit schrik dat een eventuele bloedklonter een slagader zal blokkeren?”“Het risico dat kinderen lopen als ze niet sporten en hele dagen junkfood eten is veel groter dan het risico om geveld te worden tijdens het uitoefenen van een sport. Bij dat laatste kan en mag je niet stilstaan als ouder. Trouwens, dit heeft eigenlijk niets met sport te maken. De jongeman had evengoed op de speelplaats kunnen bezwijken.”Wél is Chris Goossens voorstander van een grondige medische screening als er klachten zijn. Kinderen en jongeren die klagen over hartkloppingen, overdreven zweten of hoofdpijn, moeten naar de dokter. En sporten met koorts is uit den boze, laat staan met klierkoorts. “Maar alle gezonde sportertjes frequent langs een arts sturen, is in mijn ogen overbodig en zou het failliet betekenen van de sociale kas”, besluit de sportdokter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234