Donderdag 13/08/2020

Hoera, vakantie!

15 dingen die kinderen voor hun 12de gezien moeten hebben

Beeld Grotten van Han

Er zijn zo van die dingen die je ooit in je leven gezien moet hebben: de Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld, de Taj Mahal... om er maar een paar te noemen. Je kunt alvast klein - en jong - beginnen met deze 15 must-sees voor kinderen in eigen land.

1. Het Atomium

Het Atomium is een extreme uitvergroting van een ijzerkristal.Beeld www.atomium.be - SABAM 2009 - DJ Sharko

Het Atomium werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1958. Het indrukwekkende bouwwerk was een symbool voor de vrede tussen alle volkeren en een uiting van het geloof in de wetenschappelijke en technologische vooruitgang.

Het Atomium is 102 meter hoog en bestaat uit negen bollen die met elkaar in verbinding staan. Het stelt een elementair ijzerkristal voor, dat 165 miljard keer werd uitvergroot. Het ontwerp is van de hand van ingenieur André Waterkeyn (1917-2005), het interieur van de bollen werd verzorgd door architecten André en Jean Polak.

Het mag overigens een geluk heten dat het Atomium er na ruim een halve eeuw nog steeds staat. Het was namelijk de bedoeling om het pavilioen na de Wereldexpo af te breken. Gelukkig gebeurde dat niet, waardoor Brussel nu een van de meest in het oog springende moderne monumenten van Europa heeft.

Meer informatie vind je hier.

2. Het Gravensteen

Een guillotine in de wapenkamer van het Gentse Gravensteen.Beeld rv

Ridders, jonkvrouwen en kastelen, we moeten het eerste kind dat daar niet in is geïnteresseerd nog tegenkomen. Het Gentse Gravensteen is niet alleen een prachtig bewaarde middeleeuwse burcht in het centrum van de stad, het geeft ook onderdak aan een van de mooiste wapencollecties van Vlaanderen. Je vindt er zwaarden in alle soorten en vormen, kruisbogen, strijdknotsen, harnassen en vuurwapens, maar ook enkele middeleeuwse marteltuigen.

In de ingerichte zalen en kamers krijg je een goed beeld van hoe het leven er in een middeleeuwse burcht uitzag.

Meer informatie vind je hier.

3. De Zoo van Antwerpen

De vernieuwde aquariumzaal in de Antwerpse Zoo.Beeld Zoo Antwerpen / Jonas Verhulst

De Zoo van Antwerpen is misschien niet de grootste dierentuin van het land, het is wel de oudste. De Zoo opende 172 jaar geleden de deuren, en hoewel de dierentuin doorheen de jaren werd gemoderniseerd, zie je nog steeds de grandeur van weleer.

En uiteraard kun je er allerlei schattige - en minder snoezige - dieren ontdekken. Tijdens de zomervakantie is er ook een nieuwe zeeleeuwenshow, worden extra roofvogeldemonstraties voorzien en kun je met al je vragen terecht bij de verzorgers.

Meer informatie vind je hier.

4. De Grotten van Han

Een van de indrukwekkende zalen van de Grotten van Han.Beeld Grotten van Han

De Grotten van Han, genoemd naar het dorpje Han-sur-Lesse in de Ardennen, zijn een van de grootste én mooiste onderaardse grottencomplexen in Europa. Dat hebben we aan de Lesse te danken, die helemaal door de kalkrots stroomt en doorheen de eeuwen enorme zalen heeft uitgesleten.

Die zalen kregen allemaal een naam, zoals 'De wapenzaal', de 'Koepelzaal' en 'de Styx'. In de verschillende zalen zijn de indrukwekkendste stalactieten en stalagmieten te zien, zoals 'de minaret', een stalagmiet van 5 meter hoog.

In de zomervakantie wordt een bezoek aan de Grotten van Han nog extra indrukwekkend. Nog tot 30 augustus kun je de grotten ook 's avonds bezoeken voor het klank- en lichtspektakel 'Een andere wereld'.

Meer informatie vind je hier.

5. Het dinomuseum in Brussel

Het skelet van een T-Rex in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.Beeld Tim Dirven

Zelfs zonder nieuwe 'Jurassic'-film spreken dinosaurussen tot de verbeelding. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel heeft met 'De Galerij van de Dinosauriërs' de grootste zaal van Europa, volledig gewijd aan de dino's.

Dinosaurussen verschenen bijna 230 miljoen jaar geleden en bevolkten tijdens het juratijdperk alle continenten. Op het einde van het krijt, 65 miljoen jaar geleden, stierven ze uit.

In Brussel ontdek je skeletten en fossielen van tientallen dinosaurussen en kom je alles te weten over hoe ze leefden, hoe ze eruitzagen, wat ze aten... Bovendien kun je er ook zelf aan de slag: daag een virtuele Pachycephalosaurus uit, luister naar de schreeuw van Parasaurolophus, steek wat op over cladistiek, geef elke hadrosauriër zijn eigen kam...

Meer informatie vind je hier.

6. Bokrijk

In Bokrijk kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken.Beeld Els Verbake

Voor kleren ga je naar de winkel, voor brood naar de bakker, groenten koop je in de supermarkt en als je ergens naartoe moet spring je in de auto. Nog niet zo heel lang geleden moest je alles zelf maken of kweken.

In Openluchtmuseum Bokrijk kom je alles te weten over hoe de mensen hier vanaf de 16de eeuw leefden. En als je iets wil weten, kun je het hen gewoon zelf vragen. Ambachtslieden tonen je bovendien hoe je zelf brood bakt, servies en potten maakt, stof weeft...

Meer informatie vind je hier.

7. Ambiorix en het Gallo-Romeins Museum

Het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt van Tongeren.Beeld Imageglobe

In Tongeren, de oudste stad van België, staat een opvallend standbeeld op de Grote Markt. Een trotse krijger met indrukwekkend torso, nog imposantere snor, berenvacht rond de schouders, strijdbijl in de hand. Meet Ambiorix, de koning van de Eburonen, een Gallische volksstam. Het weinige dat er bekend is over Ambiorix weten we dankzij Julius Caesar.

De Romeinse generaal en latere keizer deed in 'De Bello Gallico' verslag van zijn strijd tegen de woeste volkeren in Gallië. Caesar vertelt hoe Ambiorix als koning van de Eburonen in 54 voor Christus in opstand komt tegen de Romeinse bezetters en de Romeinen een zware nederlaag bezorgt. Caesar neemt wraak door alle Eburonen over de kling te jagen en hun land te vernietigen. Ambiorix weet echter te ontsnappen en vlucht over de Rijn. Wat er met hem is gebeurd, is onbekend.

Volgens de overlevering zou Ambiorix Tongeren hebben gesticht en zou daar ook de veldslag met de legioenen van Caesar hebben plaatsgevonden, maar daar zijn geen archeologische bewijzen voor.

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren kom je alles te weten over de Galliërs en de Romeinen.

Meer informatie vind je hier.

8. Mercator

De Mercator in de jachthaven van Oostende.Beeld rv

Het opleidingsschip Mercator werd ontworpen door de Belgische poolreiziger Adrien de Gerlache de Gomery (1866 - 1934) en in 1932 gebouwd in Schotland. De statige driemaster maakte 54 zeereizen onder twee commandanten. De bekendste reis was wellicht die in 1936, toen de Mercator het stoffelijk overschot van Pater Damiaan naar Antwerpen bracht.

De Mercator werd ook gebruikt voor wetenschappelijke expedities en voor het in kaart brengen van de kust van het toenmalige Belgisch-Congo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schip opgevorderd door de Britse Admiraliteit. In 1961 werd het schip ingericht als museumschip, sinds 1964 kun je het in de haven van Oostende gaan bezichtigen.

Meer informatie vind je hier.

9. Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud is het grootste bos van het land.Beeld Wouter Van Vooren

Het Zoniënwoud is met 4.400 hectare het grootste beukenbos van het land. Het is een overblijfsel van het eeuwenoude Kolenwoud, dat zich in de tijd van de Romeinen uitstrekte van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Tot in de 15de eeuw bleef het Zoniënwoud bijna volledig intact. Het was eigendom van de graven van Leuven en later van de hertogen van Brabant, die het woud op het einde van de 12de eeuw gebruikten als jachtgebied.

Heel wat gelovigen voelden zich aangetrokken tot de rust en stilte van het woud, waardoor tal van religieuze gemeenschappen zich er vestigden. Vanaf de 16de eeuw was het echter gedaan met de rust. Zowel de bevolking als de landheren plunderden het woud. Na het Franse regime (1794-1814) was het Zoniënwoud nog 10.000 hectare groot, maar toen België in 1830 onafhankelijk werd van Nederland, werden duizenden hectaren ontgonnen.

Over het mysterieuze woud doen er ook heel wat verhalen de ronde. Zo zou hertog Karel van Lotharingen een geheim toevluchtsoord in het woud hebben gehad waar hij allerlei dingen deed die het daglicht niet konden verdragen.

Meer informatie vind je hier.

10. Dodengang

De Dodengang is de enige bewaarde loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog.Beeld Toerisme Diksmuide

De Dodengang in Diksmuide is het enige bewaarde Belgische loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog. Door de loopgraven wandelen is op zich al indrukwekkend, maar dankzij het vernieuwde bezoekerscentrum krijg je nu een nog beter beeld van het leven in de loopgraven tijdens de 'Groote Oorlog'.

Sinds vorig jaar is er ook een Duitse bunker in het parcours opgenomen, zodat je ook de andere kant van het oorlogsverhaal te horen krijgt.

Meer informatie vind je hier.

11. Kasteel van Horst

Het kasteel van Horst, de thuisbasis van de Rode Ridder.Beeld Agentschap Natuur en Bos

Ken je de strips van 'De Rode Ridder' van Willy Vandersteen? Het prachtige kasteel van ridder Johan is dat van Horst in Sint-Pieters-Rode. Het kasteel van Horst kent een lange geschiedenis. Op de plaats waar nu het kasteel staat, bouwden de Heren van Horst in de 13de eeuw een hoeve. Die werd later omgebouwd tot een waterburcht door ridder Pynnock.

Tijdens de opstand van 1488-1489 tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd het kasteel verwoest. De kasteelheren bouwden de burcht weer op, en aan het eind van de 15de eeuw werden nog de vierkante donjon, de aula en de camera bijgebouwd. Helaas werd het kasteel in 1587 opnieuw verwoest, dit keer door de Geuzen.

In de 17de eeuw kwam het kasteel in handen van Maria-Anna Van den Tympel, die het verkommerde kasteel omvormde tot een 'lusthof' voor de Leuvense stadsadel. Tegen het einde van de 17de eeuw was het kasteel uit de mode, en gelukkig maar, want door de geringe belangstelling bleef het kasteel quasi onaangeroerd. In 2007 werd het door de laatste kasteelvrouwe, gravin Hemincourt de Grunne, verkocht aan het Agentschap voor Natuur & Bos, dat in 2011 het domein restaureerde.

Het kasteel van Horst is dus nog een écht ridderkasteel. Op 15 en 16 augustus zijn het Kasteelfeesten in Horst, en dan tonen de ridders van Pynnock maar wat graag hun kunnen. Er zijn tal van toernooien, maar ook valkeniers, minnestrelen en een vuurshow.

Meer informatie vind je hier.

12. De Leeuw van Waterloo

De Leeuw van Waterloo.Beeld Tim Dirven

Het is dit jaar exact 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte de Slag bij Waterloo verloor. Het geknipte moment dus om de Leeuw van Waterloo een bezoekje te brengen. De Leeuw van Waterloo staat op een kunstmatig aangelegde heuvel van 40 meter hoog, die volgens de overlevering werd opgericht op de plaats waar de Prins van Oranje gewond raakte. Het duurde drie jaar om de heuvel te bouwen, van 1823 tot 1826. De leeuw op de top staat symbool voor de overwinning van de monarchieën. Vanop de top heb je een goed uitzicht over het slagveld waar het leger van Napoleon werd verslagen door de Geallieerden.

Hoe dat er moet hebben uitgezien, ontdek je in het panorama, het grote ronde gebouw naast het bezoekerscentrum. Je kunt er het schilderij zien dat Louis Dumoulin in 1912 schilderde voor de herdenking van het eerste eeuwfeest van de slag. Het enorme fresco, met een omtrek van 110 meter en een hoogte van 12 meter, toont een sleutelmoment uit de slag.

Meer informatie vind je hier.

13. Het Speelgoedmuseum

In het Mechelse Speelgoedmuseum ontdek je waar kinderen lang geleden zoal mee speelden.Beeld Tim Dirven

Spelende kinderen zijn van alle tijden, maar waar speelden ze mee voor de Playstation, Lego of Barbie werd uitgevonden? In het Speelgoedmuseum in Mechelen zie je niet alleen oud en minder oud speelgoed, er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen te bekijken. Nog tot eind dit jaar ontdek je in 'Toy Stories' hoe kinderen aan de andere kant van de planeet spelen. In 'Hollandse Speelgoedmaatjes', dat loopt tot eind augustus, kijk je dan weer net over de grens.

Meer informatie vind je hier.

14. Atlantikwall

Tijdens de Tweede Wereldoorlog keken de Duitse kanonnen uit over de Noordzee.Beeld Toerisme Oostende

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers massaal bunkers en versterkingen aan de Europese kust, als afweermiddel tegen een geallieerde aanval. De zogenoemde Atlantikwall begon in Noorwegen en liep tot aan de Frans-Spaanse grens, en ook de Belgische kust maakte daar deel van uit. Op domein Raversyde in Oostende kun je de overblijfselen van die Duitse verdedigingslinie bezoeken. In totaal vind je er zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen en twee kilometer loopgraven.

In het gelijknamige museum maak je kennis met enkele van de meest indrukwekkende verdedigingswerken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Op 22 augustus is er een nocturne, waarbij je de Atlantikwall op een nog intensere manier kunt beleven.

Meer informatie vind je hier.

15. Fort van Breendonk

Een uitkijktoren van het voormalige concentratiekamp in Breendonk.Beeld Tim Dirven

Het Fort van Breendonk is een van de best bewaarde kampen van de nazi's in Europa. Tussen september 1940 en september 1944 verbleven ongeveer 3.600 gevangenen in Breendonk. Het kamp werd door de nazi's gebruikt als tussenstation voor de deportaties naar concentratiekampen in Duitsland, Oostenrijk en Polen, maar ook als gevangenis voor leden van het verzet.

Breendonk mag dan wel officieel geen concentratiekamp zijn, de leefomstandigheden waren wel vergelijkbaar. De gevangenen werden uitgehongerd, afgebeuld, vernederd, mishandeld en gefolterd. Slechts ongeveer de helft zou het verblijf in Breendonk en de Duitse concentratiekampen overleven.

Meer informatie vind je hier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234