Moord Julie Van Espen
15.000 deelnemers voor stille mars in Antwerpen: ‘We hebben verschrikkelijke verhalen binnengekregen’
De dood van Julie Van Espen heeft zeker 15.000 mensen bijeengebracht in Antwerpen om met een stille mars te protesteren tegen seksueel geweld. De politie raadde iedereen aan om tijdig naar de stad te vertrekken en de auto zoveel mogelijk te mijden.
“Wij hopen dat deze mars een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren”, zei Eline Van Hooydonck op het einde van de stille mars tegen seksueel geweld, die ze samen met twee vriendinnen georganiseerd heeft. Aan de mars namen volgens de lokale politie van Antwerpen 15.000 mensen deel. “Wij hopen dat er mensen, middelen en tijd worden ingezet om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder te stigmatiseren. Dat er wordt ingezet op zowel preventie en een verandering van mentaliteit, alsook op hulpverlening en opvolging van daders en slachtoffers.”
De stille mars eindigde rond 15 uur op het Steenplein, waar een bezinningsmoment volgde. Daarna namen de drie organisatoren het woord. “Bedankt om hier zo massaal aanwezig te zijn. Dit bewijst dat zelfs in stilte een duidelijke boodschap kan gegeven worden. Wij hebben deze mars op poten gezet, maar jullie hebben ze kracht gegeven”, zei Charlotte Ruytjens.
“We hebben de voorbije dagen vele verschrikkelijke verhalen binnengekregen. Verhalen als de moord op Julie, verhalen over brutale verkrachtingen, over incest, over grenzen die overschreden worden, over mensen die misbruikt worden door een bekende. Ze zijn ons allemaal bijgebleven. Seksueel geweld is een structurele problematiek, die gender, etnische afkomst, huidskleur, religie en sociale klasse overstijgt. We willen de slachtoffers bedanken om ons de mogelijkheid te geven om hen een stem te geven. En we willen jullie bedanken om met deze mars een gezicht te geven aan slachtoffers van seksueel geweld. Dank u wel”, zei Ayke Gubbels.
De drie vriendinnen kregen luid applaus. Daarna werd er nog een minuut stilte gehouden om Julie te herdenken. Haar dood was de aanzet voor deze stille mars. Die was rond 14 uur begonnen aan het Koningin Astridplein. Door de grote opkomst diende het parcours zelfs gewijzigd te worden en werd de passage langs de Oude Koornmarkt en de Suikerrui vervangen door de Reyndersstraat en de Vlasmarkt om zo naar het Steenplein te gaan.
Herlees de liveblog hieronder.
-
De mars zit erop
Meer dan 15.000 mensen liepen mee met de stille mars. Eline Van Hooydonck, een van de organisatoren, hoopt dat de stilte een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren. "Wij hopen dat er mensen, middelen en tijd worden ingezet om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder te stigmatiseren. Dat er wordt ingezet op zowel preventie en een verandering van mentaliteit, alsook op hulpverlening en opvolging van daders en slachtoffers."
Tim Dirven Tim Dirven Tim Dirven Tim Dirven Tim Dirven -
Nog heel wat mensen onderweg
Officieel is de stille mars, na de speeches, afgelopen. Maar er is nog heel wat volk onderweg van het Koning Astridplein naar het Steenplein.
Photo News -
Zet in op preventie en nazorg
"Zet in op preventie, verandering van mentaliteit, hulpverlening en opvolging van daders en slachtoffers", dat was de boodschap van de organisatoren van de stille mars.
"Wij hopen dat deze mars een duidelijk signaal is aan het beleid om seksueel geweld niet langer te negeren", zei Eline Van Hooydonck op het einde van de stille mars tegen (seksueel) geweld.
-
Sereen, stil en met een paar duidelijke boodschappen
-
"We worden overspoeld door vreselijke verhalen"
De organisatoren vertellen op het podium dat ze overspoeld worden door vreselijke verhalen.
"Verhalen als de moord op Julie, verhalen over brutale verkrachtingen, over incest, over grenzen die overschreden worden, over mensen die misbruikt worden door een bekende. Ze zijn ons allemaal bijgebleven. Seksueel geweld is een structurele problematiek, die gender, etnische afkomst, huidskleur, religie en sociale klasse overstijgt. We willen de slachtoffers bedanken om ons de mogelijkheid te geven om hen een stem te geven. En we willen jullie bedanken om met deze mars een gezicht te geven aan slachtoffers van seksueel geweld. Dank u wel", zei Ayke Gubbels.
Ze sluiten het korte bezinningsmoment af in tranen en met een groepsknuffel.
-
Voor het eerst luid applaus
Het valt op dat niet een GSM afgaat tijdens de mars. Tijdens een korte speech op het Steenplein bedanken de organisatoren alle deelnemers, ze roepen beleidsmakers op om ervoor te zorgen dat dit soort gruwelijke feiten niet meer kunnen gebeuren. Er volgt voor het eerst luid applaus, die dan opnieuw overgaat in stilte.
Photo News -
Laat de meisjes met rust
'Les les filles tranquilles' is een boodschap die je vooral in Brussel tegenkomt. Het collectief kaart al langer seksuele intimidatie aan in de hoofdstad door affiches en graffiti op gevels achter te laten met de boodschap Les les filles tranquilles.
Journalist Eva Christiaens ging vorige maand mee op pad met het Brusselse collectief. De reportage 'Affiches plakken tegen seksuele intimidatie: een nacht door Brussel met ‘Laisse les filles tranquilles’', lees je hier.
PLA -
Antwerp-supporters klappen in 23ste minuut
De fans van Antwerp hebben tijdens de wedstrijd van hun club tegen Anderlecht in de 23e minuut geapplaudisseerd als eerbetoon aan Julie Van Espen. Na de minuut applaus zong het rood-witte legioen 'You'll Never Walk Alone'. De wedstrijd was begonnen met een minuut stilte. Supporters haalden toen een spandoek met daarop "Rust zacht Julie" boven.
Photo News -
Hoe de moordenaar van Julie Van Espen het de speurders wel héél makkelijk maakte
Niets dan terechte lof voor wat de Antwerpse speurders en de Cel Vermiste Personen in minder dan 48 uur voor elkaar hebben gekregen. Maar een terugblik op de jacht op de moordenaar van Julie Van Espen doet beseffen dat ze eerder werden geholpen dan tegengewerkt door het doelwit.
Wouter Van Vooren -
De kop van de mars heeft Steenplein bereikt
Op het Steenplein is een kort bezinningsmoment georganiseerd. De politie meldt dat de 15.000 deelnemers niet allemaal op het plein zullen geraken. Het heeft de kaaien plaatselijk afgesloten.
Photo News -
Politie meldt nu 15.000 deelnemers
De politie van Antwerpen blijft zijn schatting van het aantal deelnemers aan de stille mars aanpassen. Terwijl de kop van de mars al meer dan twintig minuten onderweg is, schuiven nog heel wat mensen op het Koningin Astridplein aan om te vertrekken. In de meest recente schatting spreekt de politie van 15.000 mensen.
-
Het parcours van de stille mars wordt verlegd
Door de grote opkomst, beslist de politie om het parcours van de stille mars te verleggen.
-
Nog veel meer mensen met hun gedachten in Antwerpen
Veel burgers laten via sociale media weten dat ze niet fysiek, maar wel in gedachten bij de stille mars zijn.
-
"Oorverdovende stilte. Enkel het geluid van de heli's"
De naar schatting 10.000 deelnemers zullen via de De Keyserlei en de Meir over de Oude Koornmarkt en de Suikerrui naar het Steenplein aan de Schelde gaan. Onze journalist ter plaatse Barbara Debusschere ervaart "een oorverdovende stilte. Enkel het geluid van de heli's."
Tim Dirven - Op het Koningin Astridplein verzamelden 10.000 mensen voor de stille mars tegen seksueel geweld -
Nu al ruim 10.000 deelnemers
De politie spreekt nu al van "ruim 10.000 deelnemers". Ze zegt dat het in het komende uur onmogelijk is om de stad te kruisen van noord naar zuid. Auto's moeten voor een route over de Ring en/of de Singel kiezen. Het openbaar vervoer rijdt waar mogelijk.
-
8.000 deelnemers
Volgens een schatting van de Antwerpse politie nemen maar liefst 8.000 mensen deel aan de stille mars. Wegens verzadiging door de grote opkomst is er op vele plaatsen hinder.
-
Politie waarschuwt voor verzadiging
De politie waarschuwt voor verzadiging door de massale opkomst. Een aantal deelnemers moet opschuiven in de richting van de Keyserlei.
-
Mars van start, aantal deelnemers nog onduidelijk
De stille mars is vertrokken. Het aantal deelnemers is nog onduidelijk, maar journalisten ter plaatse schatten dat een 5.000-tal mensen meelopen.
Photo News -
Deelnemers stromen toe
De deelnemers voor de stille mars stromen toe op het Koningin Astridplein, waar de mars om 14.30 uur vertrekt.
Drie vriendinnen namen het initiatief voor de mars, als protest tegen (seksueel) geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. "In stilte, maar hopelijk in groten getale zullen wij actievoeren tegen een beleid dat faalt en slachtoffers van (seksueel) geweld in de steek laat. Deze mars wordt in stilte gehouden om de actie kracht bij te zetten. Zo geven wij een gezicht aan zij die nooit gehoord worden", klinkt het op de Facebookpagina van de stille mars.
Wie er zondag niet bij kan zijn, maar de actie wel wil steunen, kan een korte video maken en die delen op sociale media met de woorden "Share your voice" en de hashtag #Enough.
Photo News - De deelnemers stromen toe. -
Familie loopt niet mee
De familie van de vermoorde Julie Van Espen loopt niet mee in de stille mars, om de media-aandacht te vermijden. Wel meldt de familie de steun te appreciëren.
-
Getuigenissen over seksueel geweld: ‘Er breekt iets. Je lichaam, je tederheid, je onschuld, je hart’
De zaak-Van Espen doet heel wat slachtoffers van seksueel geweld hun verhaal vertellen. Zo ook Lore Baeten, die op haar vijftiende verkracht. Ze sprak met De Morgen om andere slachtoffers te steunen. ‘Wanneer je verkracht wordt, breekt er iets.’
Wouter Van Vooren - Lore Baeten werd op haar vijftiende verkracht. -
Het traject van de mars
De mars vertrekt om 14 uur aan het Astridplein en zal via de De Keyserlei en de Meir over de Oude Koornmarkt en de Suikerrui naar het Steenplein aan de Schelde gaan. “Er zal mogelijk hinder zijn voor wie zich in de omgeving bevindt en niet deelneemt aan de optocht”, zegt de politie.
-
Mis niets van De Morgen via uw mailbox
Meer lezen
Hoe de moordenaar van Julie Van Espen het de speurders wel héél makkelijk maakte