Brussel
15.000 deelnemers stappen mee in Brusselse mars voor klimaat en sociale rechten
De mars in Brussel voor het klimaat en sociale rechten voor iedereen bracht deze namiddag 15.000 deelnemers op de been. Dat is vernomen van de politie Brussel Hoofdstad Elsene. Volgens de organisatoren waren er 20.000 deelnemers. De betoging startte rond 14 uur aan het Noordstation en gaat richting Jubelpark. Er wordt ook solidariteit getoond met de vermoorde Julie Van Espen.
“Talloze burgers van diverse strekking en van over heel België verenigden zich vandaag in een kleurrijke mars in Brussel om hun stem te laten horen voor een ambitieus klimaatbeleid en sociale rechten voor iedereen”, zegt Wouter Hillaert van organisator Hart boven Hard. “Van Youth for Climate tot de vakbonden, van vrouwenrechtenbewegingen tot vluchtelingenorganisaties, allemaal tekenen ze vandaag present op Right(s) Now.”
“Wat wij vragen staat in de grondwet”, stellen de organisatoren. “Artikel 23 zegt: ‘Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.’ Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven.”
Vanwege de brutale moord op Julie Van Espen en uit medeleven met alle slachtoffers van seksueel geweld wordt de mars voorafgegaan door een rij burgers met witte sweaters waarop staat: ‘Vandaag worden er in ons land weer honderd vrouwen verkracht’. Op het slotpodium zal een minuut stilte worden gehouden.
Straattoneel
Het werd verder ook een ludieke mars. Zowel de milieuproblematiek als het pleidooi voor een solidaire samenleving diende als inspiratie voor tal van liederen, spreekkoren en zelfs stukjes straattoneel die her en der op de checkpoints werden opgevoerd.
Ook de manier waarop de massa zich voortbewoog was opmerkelijk. Fietsen en plooifietsen voorop, gevolgd door mensen op alle andere mogelijke voertuigen (behalve motoren op fossiele brandstof). Er waren kinderen op rolschaatsen, jongeren op steps, maar ook gezinnen die met hun nageslacht in de kinderwagen mee opstapten.
Greenpeace-activisten hadden nagebouwde koeltorens van Doel en Tihange bij en vroegen om het klimaat niet te ‘nuken’. Verder liepen er ook veel vakbondsleiders en vertegenwoordigers van linkse politieke partijen mee. Maar vooral waren vele duizenden bezorgde burgers aanwezig, die willen dat de politici meer aandacht geven aan de klimaatproblematiek en sociale rechtvaardigheid voor iedereen.
Klimaat én sociale rechten
“It’s Mother’s Day. Wake up”, staat op een van de vele duizenden meegedragen borden. Het is duidelijk dat met “Mother” in dit geval Moeder Aarde wordt bedoeld. “De jongeren hebben ons de voorbije weken aan het denken gezet”, zeggen oudere deelnemers.
“We moeten onze politici leren denken op een termijn die verder reikt dan de eerstvolgende verkiezingen”, zegt Joris Derave (83). De man heeft jarenlang in een Parijse bidonville gewerkt als sociaal assistent en hij deed ook enkele jaren ontwikkelingswerk in Rwanda. “Ik ben mijn loopbaan begonnen in de Bouworde en de Armoedebeweging ATD”, zegt Derave. Sociale rechtvaardigheid is voor hem ook een belangrijk motief om vandaag mee op te stappen.
Dat geldt ook voor Joachim Obbrecht, die met zijn 11-jarige zoon Gijs van de partij is. “Ze spelen vaak de klimaatmaatregelen en een sociaal beleid tegen mekaar uit. Alsof je moet kiezen tussen die twee. Dat klopt niet. Deze betoging maakt duidelijk dat je én in het klimaat én in een sociale politiek moet investeren.”
“We komen vooral voor de klimaatkwestie naar deze betoging. Sociale rechtvaardigheid is ook belangrijk, maar de klimaatkwestie is het meest urgente probleem van onze tijd. Voor mij is het de eerste keer dat ik kom betogen in Brussel, maar ik vind dat we aan onze politici - die kortetermijndenkers zijn - een signaal moeten geven.” Dat zegt ondernemer Tony Vanderhoven. Hij en zijn vrouw An Jorissen zijn uit Maaseik naar Brussel gekomen om deel te nemen aan de mars.
“Sterk signaal”
“We zijn zeer tevreden met die 20.000 deelnemers (de politie spreekt van 15.000 deelnemers, red.)”, zegt Meyrem Kanmaz, samen met Wouter Hillaert, woordvoerster van de Hart boven Hard-beweging. “Het is net hetzelfde aantal als bij onze eerste Grote Parade van enkele jaren geleden. Naar de politiek toe is dit een sterk signaal. Onze politici hebben vaak koudwatervrees als het gaat over klimaatproblematiek en sociale rechtvaardigheidspolitiek. Met deze betoging hebben we getoond dat de eisen in verband met deze thema’s wel degelijk leven bij de bevolking, dat ze wel degelijk een draagvlak hebben.”