NieuwsOnderwijs
14-jarige in opstand tegen kledingvoorschriften op school: ‘Laat iedereen dragen wat hij wil’
Een mail van de directeur die laat weten dat blote buiken en extreem korte shorts niet gepast zijn is bij de 14-jarige Beatrix Yavuz in het verkeerde keelgat geschoten. De leerling van het Montfortcollege in Rotselaar mailde terug naar de directeur dat ze vindt dat jongens en meisjes ongelijk worden behandeld.
In heel wat scholen voelden directeurs de bui begin deze week al hangen: samen met het eerste zomerweer duiken ook de discussies over al te zomerse kledij op. Onder meer in het Montfortcollege, een katholieke aso-school in Rotselaar, besloot de directie daarom om de leerlingen en hun ouders nog even aan het schoolreglement te herinneren. “In dat schoolreglement vragen we om een net en verzorgd voorkomen. Blote buiken en extreem korte shortjes/rokjes vinden we dan ook niet gepast”, mailde directeur Bart Schollen maandag rond.
Beatrix Yavuz, leerling in het derde jaar wiskunde-wetenschappen, had weinig begrip voor dat mailtje. “Ik dacht: wow, spreekt de directeur nu echt enkel over meisjes en niet over jongens? Ik vond dat best kut. Aan mijn papa vertelde ik dat ik de directeur ging antwoorden, maar die raadde mij dat af.”
Beatrix sloeg de raad van haar vader in de wind en stuurde de directeur toch een beleefd mailtje terug. “Aangezien u in deze mail alleen maar de kledingstijl van meisjes bekritiseert, hoop ik ook dat er een andere mail volgt over de kledij van de jongens. Jongens zien er dikwijls ook niet gepast gekleed uit. Meestal kunnen we hun onderbroek zien boven hun broek. Dat is ook niet erg gepast. Als jongens een knoopje meer van hun hemd openzetten, zou er ook geen probleem zijn. Hoewel dit bij meisjes als ongepast beschouwd wordt en we vervolgens naar het secretariaat gestuurd worden om daar een T-shirt te halen. (...) Leven we nog in de middeleeuwen, waar mannen boven vrouwen staan en meer rechten hebben? Ik dacht dat we daar al voorbij waren in deze tijden van gendergelijkheid.”
De dag nadien mocht ze samen met haar zus langsgaan bij de directeur. “Hij zei dat hij ons begreep, maar er weinig aan kon doen. Volgend jaar wil hij het samen met de leerlingenraad bespreken. Maar daarna moeten de regels nog via de ouderraad en de directie passeren, dus daar zal het wel mislopen. De directeur zei nog een nieuwe, algemene mail te sturen waarin hij niet alleen meisjes viseert, maar die mail heb ik nog steeds niet gezien.”
Om haar punt te maken ging Beatrix woensdag naar school, met de rand van haar onderbroek tot boven haar broek getrokken. Het eerste lesuur kreeg ze al een opmerking van de wiskundeleerkracht. “‘Is je broek van Calvin Klein of is dat je onderbroek?’, vroeg die. Toen ik zei dat het mijn onderbroek was, antwoordde de leerkracht dat dat ongepast was. Bij jongens heb ik daar nog nooit een opmerking over gehoord.”
Directeur Bart Schollen weerlegt dat. “Als de onderbroeken van jongens extreem hoog kruipen, zullen wij daar ook een opmerking over maken. Het is dus echt geen genderkwestie. Maar het is nu eenmaal zo dat we vaker bij meisjes moeten ingrijpen, omdat jongens geen rokjes dragen of met blote navel rondlopen.”
“Ik stuurde het mailtje maandag omdat ik geen blote buiken of extreem korte rokjes en shorts wilde zien. Shorts die zo hoog ingesneden zijn waarbij je de onderkant van de bil ziet: dat hoort hier niet thuis. Vergeleken met sommige andere scholen, waar ze de lengte van een broek meten, zijn wij niet zo streng.”
Beatrix hoopt dat er iets verandert, maar betwijfelt het. “Mocht je mij laten doen, zou ik de dresscode afschaffen. Laat iedereen dragen wat hij of zij wil. Een school dient toch om jezelf te leren kennen en te ontdekken? Wel, geef ons daar de kans toe. Later op het werk zullen we inderdaad gepaste kleding moeten gedragen, maar nu zitten we nog steeds op school.”