Woensdag 21/08/2019

13 vzw's vechten beslissing Anciaux over personeelssubsidies aan

Dertien culturele organisaties stappen naar de Raad van State tegen de beslissing van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) om hun tewerkstellingssubsidies eind dit jaar stop te zetten. Normaal kon dat pas ten vroegste over twee jaar, maar de minister wil het budget doorsluizen naar zijn participatiedecreet, zeggen de organisaties. Hierdoor zouden minstens vijftig mensen hun job verliezen.

De beslissing zou betrekking hebben op 34 lokale vzw's die werken met personeelsleden uit het zogenaamde derde arbeidscircuit (dac'ers) wiens statuut werd geregulariseerd. Begin augustus kregen de vzw's van het ministerie het bericht dat de subsidies voor hun ex-dac'ers eind dit jaar aflopen. Meer dan vijftig werknemers verliezen daardoor hun baan.

Volgens de vzw's is decretaal bepaald dat een herverdeling van de ex-dac-plaatsen pas mogelijk is twee jaar nadat de criteria daarvoor in overleg met de sector en met vakbonden en werkgevers vastgelegd zijn. Voor het lokaal cultuurwerk, waartoe de betrokken organisaties gerekend worden, was dat nog niet gebeurd.


"Onlangs werd duidelijk waarom. Minister Anciaux wil de ex-dac-middelen niet herverdelen maar gebruiken voor zijn participatiedecreet", klinkt het bij Sociaire, de socioculturele werkgeversfederatie.

De vzw's rekenden er op dat ze vanaf het overleg met de sociale partners en de adviesvraag van de minister nog minstens twee jaar zouden hebben om zich voor te bereiden op een herverdeling en een eventuele stopzetting van subsidiëring. Nu hebben ze geen andere keuze dan hun werknemers te ontslaan. Voor velen betekent de beslissing trouwens de stopzetting van hun werking.

Dertien van hen vragen de Raad van State in kortgeding een schorsing en ten gronde een nietigverklaring van de beslissing. Het gaat om Anjer Produkties (Gent), Constghesellen De Kollebloem (Puurs), Dekenale Werken Ronse, Doppahuis (Hasselt), Europlanetarium/Limburgse Volkssterrenwacht (Genk), Germinal Uitbreiding (Hasselt), Heists Kamertoneel (Heist-op-den-Berg), Kontaktcentrum "Mikis Theodorakis" (Aalst), Kunstgroep Alkuone (Aalst), Parochiaal Cultureel Centrum Sint Martinus (Houthalen-Centrum), Volkswelzijn (Brugge), 't Westels Atelier (Westerlo) en Young Women's Christian Association (YWCA) (Antwerpen). (belga/dm)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden