Woensdag 29/01/2020

13 Poëziecentrum

Het Poëziecentrum reduceren tot een boekhandel, dat zou deze fervente pleitbezorger voor gedicht en rijm zwaar onrecht aandoen. Dertig jaar geleden sloeg het Poëziecentrum - onder impuls van Willy Tibergien - zijn tenten op in de Gentse Sint-Kwintensberg en later in de Hoornstraat. In 1976 had Tibergien ook al de Poëziekrant in het leven geroepen. Het tijdschrift volgt nog steeds van nabij het komen en gaan in de binnen- en buitenlandse poëzie. Eerst functioneerde het Poëziecentrum in zijn pioniersjaren vooral als een documentatiecentrum en uitgeverij, die ook het jonge talent poogde te detecteren. Al spoedig kwam daar ook een boekhandel bij. Nu heeft het Poëziecentrum sinds negen jaar onderdak in het statige Toreken, aan de Gentse Vrijdagmarkt en kan het zijn diverse activiteiten veel beter op elkaar afstemmen. Ook omdat het volop de ruimte heeft. "Nu is er een veel betere wisselwerking tussen boekhandel en documentatiecentrum, dat bevrucht elkaar", zegt winkelverantwoordelijke Bertien Warlop. "Voordien lag de drempel voor onze bezoekers toch hoger."

Warlop zegt dat de boekhandel - hoezeer hij ook in een niche werkt - vooral "winstgevend" moet zijn. "Kwaliteit en inhoud staan weliswaar op de eerste plaats, want het mag hier geen Standaard Boekhandel worden. Maar we draaien ook onze hand niet om voor populaire poëzie à la Toon Hermans of poëziegadgets. Elk soort poëzieliefhebber mag hier aan zijn trekken komen. Soms zie je dat iemand zo langzamerhand ook de moeilijker poëzie ontdekt." De sterkte, zegt Warlop, ligt in het ruime poëzie-aanbod: zowat 8.900 titels liggen in alle hoeken en kanten van de shop op voorraad, waarvan 6.100 unieke. "We hebben ook veel ouder werk van dichters, dat is een troefkaart. En via Antiqbook bieden we ook nog eens 3.500 tweedehandsbundels aan." De uitstraling van de Poëziecentrumwinkel is sober en bedaard, verre van flashy. "We investeren hier vooral in mooie boeken, en minder in de mooie tafel waar ze op liggen te prijken, toegegeven. Maar pas op, dit is geen winkel met een communistische uitstraling, hé. Ik spiegel mij nogal aan de stijl van de Engelse boekhandel. We zijn ook enigszins wars van allerlei trends."

Wie een poëzieboekhandel drijft, moet natuurlijk een zeker realisme koesteren. Warlop stelt het met een monkellach vast: "Mocht iedereen die gedichten schrijft, wel degelijk ook poëzie kopen, dan zou het simpel zijn, dan waren wij binnen. Als we nu vijftien bundels per dag hebben verkocht, zijn we tevreden, al zijn er dagen met uitschieters van dertig bundels, plus uiteraard de gadgets." Warlop merkt bij de verkoop van poëziebundels het effect van de media. "Auteurs als Leonard Nolens, Bart Moeyaert, Charles Ducal en Stefan Hertmans blijven het goed doen. En Herman de Conincks werk verkopen we nog wekelijks. Ook Jotie T'Hooft, zeker door een aantal nieuwe publicaties, gaat nog altijd vlot weg. Met de poëzie van Hugo Claus gaat het de laatste tijd iets minder." Voor de toekomst ziet het Poëziecentrum geen koerswijzigingen. Het adagium van de poëzieboekhandel blijft "subtiele en niet opdringerige service en mensen vooral goed informeren. Blijven zoeken tot we tegemoetkomen aan de wensen van onze klanten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234