13 miljard van Apple voor Ierland? Ieren gaan in beroep
Ierland gaat de strijd aan met de Europese Commissie. In een noodvergadering besloot de Ierse regering in beroep te gaan tegen het oordeel dat de belastingafspraak met Apple neerkomt op illegale staatssteun.
Het Ierse parlement is teruggeroepen van het zomerreces en stemt woensdag over het regeringsvoorstel. Inmiddels heeft Europa bepaald dat de naheffing van 13 miljard euro voor de maker van iPhone niet exclusief voor Ierland bedoeld is maar dat ook de VS en andere Europese landen recht hebben op een deel van de buit.
De Ierse regering is het oneens met de bevindingen van eurocommissaris Margrethe Vestager. Volgens de progressieve Deense politicus maakt het kantoor van Apple Sales International in Cork deel uit van een strategie om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Het zou slechts bedoeld zijn om af en toe vergaderingen te houden. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan bestrijdt dit en wijst erop dat Apple al sinds 1980 in Ierlands tweede stad zit en werk biedt aan zo'n 6.000 mensen. Apple was het eerste grote Amerikaanse bedrijf dat Ierland 'ontdekte' als uitvalsbasis.
Noonan heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar het Ierse belastingsysteem en naar de gecompliceerde constructies die multinationals gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen.
Het onderzoek is een concessie aan onafhankelijke bewindslieden die regeringspartij Fine Gael aan een parlementaire meerderheid helpen. Zij hebben moeite met de welwillende houding van de Ierse fiscus jegens multinationals, terwijl gewone bedrijven of ondernemers wel elke cent belasting moeten betalen.
De grootste oppositiepartij Fianna Fail lijkt de regering te steunen. "In het hart van de Ierse economische ontwikkeling van de afgelopen vijftig jaar zit het aantrekken van buitenlandse investeerders", zo beweerde woordvoerder Michael McGraith, "en dat moet zo blijven."
Ierland heeft twee maanden de tijd om het beroep te onderbouwen.