Maandag 28/11/2022

13 juni: overzicht Franstalige krantencommentaren

De Franstalige kranten van maandag becommentariëren vooral de overwinning van Bart De Wever in het noorden en van de PS in het zuiden van het land. De krantencommentatoren raden de Franstalige partijen aan niet doof te blijven voor de boodschap van het noorden van het land.

Volgens Demetrio Scagliola van de krantengroep Sud Presse willen De Wever en de Vlamingen dat het land verandert maar blijft het de vraag of die verandering verenigbaar is met de eenheid van het land.

Vlaanderen heeft laten verstaan dat het een grondige verandering van het land wil. Voortaan kan er alvast niet meer gezegd worden dat de institutionele problemen een uitvinding zijn van de politici, zo benadrukt de commentator. Volgens hem hebben de Franstalige partijen de boodschap begrepen en zijn ze bereid om te praten. "Maar bereid zijn om te praten is niet hetzelfde als de kruipen voor de eisen van de Vlamingen".

Volgens de Sud Presse is het ook geen toeval dat drie partijen gesproken hebben van een plan B indien Vlaanderen haar eigen weg gaat. De krantengroep hoopt dat het Franstalig front één blijft en dat de MR haar nederlaag snel inslikt om mee te helpen bouwen aan het Belgi' van morgen.

Volgens Béatrice Delvaux van Le Soir hebben Bart De Wever en Elio Di Rupo het lot van ons land in handen. Hoewel ze ideologisch tegengestelden zijn, zitten ze nu samen in de positie om een pact te sluiten. Volgens haar hebben De Wever en Di Rupo signalen gegeven dat ze de inzet begrepen hebben en rest er hun nog vooral om snel aan de slag te gaan.

Delvaux wijst op het enorme succes van De Wever en noemt het een "historisch feit". Al heeft de overwinning ook haar grenzen. Zo vragen de Vlamingen van de N-VA niet - of toch niet meteen - dat de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen, maar wordt er geschreeuwd om een hervorming van het land en om een grotere regionalisering.

Ook Vincent Slits van La Libre Belgique bestempelt de N-VA en de PS als de grote winnaars van de stembusslag. Volgens hem mag de boodschap van de Vlaamse kiezer niet weggewuifd worden.

"Maar wat zal De Wever doen met zijn overwinning en zal hij in staat zijn om toegevingen te doen?", zo vraagt Slits zich af. Hij voegt eraan toe dat de Franstaligen zich open moeten opstellen en bereidheid moeten tonen om te onderhandelen over een staatshervorming. De Franstaligen moeten zich ook verenigen achter Di Rupo als mogelijk premier. Voorts moeten de Franstaligen een duidelijke lijn trekken die niet mag overschreden worden. Het gaat dan om de interpersoonlijke solidariteit, het statuut van het Brussels gewest en de rechten van de Franstaligen.

Volgens Christian Carpentier van La Dernière Heure is het verdict voor Open Vld-voorzitter Alexander De Croo "erg hard". En voor CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is het beeld nauwelijks rooskleuriger. Maar ook voor Carpentier is de vloedgolf van de N-VA het meest opvallende resultaat van de verkiezingen. Hij noemt het resultaat nauwelijks minder onrustwekkend dan dat van het Vlaams Blok in 1991.

Volgens Carpentier mogen de Franstaligen hun ogen niet langer sluiten voor de sterke nationalistische tendens in Vlaanderen en moeten ze geloofwaardige antwoorden uitwerken. Daarbij moeten de partijpolitieke spelletjes aan de kant geschoven worden.

Thierry Dupiéreux van de krantengroep L'Avenir is blij met de opening die Bart De Wever en Elio Di Rupo suggereerden, maar toont zich minder opgezet met de pessimistische uitlatingen uit de hoek van MR-FDF. Volgens Dupiéreux zullen de onderhandelingen bijzonder moeilijk worden. Daarbij wordt BHV mogelijk niet eens het moeilijkste dossier. Hij hoopt alvast dat de onderhandelingen met de nodige sereniteit en openheid voor de andere partij kunnen starten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234