Vrijdag 04/12/2020

Background

13 juni: Handhaaft MR marktleiderschap, of komt PS terug?

Beeld UNKNOWN

In het zuiden van het land is het uitkijken of de MR erin slaagt het in 2007 veroverde marktleiderschap te handhaven, of dat de PS terug de eerste plaats inneemt. De uitslag van de regionale verkiezingen van vorig jaar doet dat laatste vermoeden: ondanks een in de peilingen voorspelde forse terugval, werden de Franstalige socialisten opnieuw de grootste. In de schaduw van de twee kemphanen probeert Ecolo zijn gestegen populariteit ook federaal te cashen.

De verkiezingen van 10 juni 2007 veroorzaakten in Franstalig België een kleine aardverschuiving. Na een bikkelharde campagne tussen MR-voorzitter Elio Di Rupo en zijn PS-collega Elio Di Rupo, werd in die nacht van zondag op maandag duidelijk dat de PS in Henegouwen drie zetels was kwijtgespeeld. Daardoor kwam de PS uit op een totaal van 20 Kamerzetels, drie minder dan de MR. Het cdH van Joëlle Milquet haalde tien zetels, Ecolo acht en het FN mocht een eenzame naar het halfrond sturen.

Het is dan ook in Henegouwen dat een deel van de inzet bij de verkiezingen van 13 juni zich afspeelt. Zal de PS erin slagen een of verscheidene van de drie verloren zetels te recupereren? In totaal vaardigt Henegouwen negentien zonen en dochters naar Brussel af. Ondanks het verlies bleef de PS er de grootste partij met zeven Kamerleden.

Voor de PS is het voorzitter Di Rupo die de lijst aanvoert, voor senator en voormalig Waals minister Christiane Vienne en Kamerleden Patrick Moriau en Colette Burgeon. Waals minister-president Rudy Demotte duwt de lijst. De tegenstand is niet gering.

Claude Criquielion lijstduwer MR

De MR, die zes zetels verdedigt, trekt met staatssecretaris Olivier Chastel als lijsttrekker naar de stembusslag, gevolgd door Kamerleden Jacqueline Galant, Marie-Christine Marghem, Denis Ducarme en Jean-Jacques Flahaux. Gewezen wereldkampioen wielrennen Claude Criquielion duwt de lijst.

Oud-minister in de Franse gemeenschap Catherine Fonck staat bovenaan de cdH-lijst, voor Kamerfractieleider Christian Brotcorne. Burgemeester van Charleroi Jean-Jacques Viseur duwt de effectievenlijst. Ecolo speelt Kamerlid Juliette Boulet uit met Waals minister Jean-Marc Nollet als lijstduwer. De kans is klein dat het FN nog een verkozene mag sturen. De extreemrechtse partij viel uiteen in verschillende lijsten.

Reynders versus Daerden in Luik

In Luik wordt het vooral uitkijken naar de voorkeurstemmen. Behalve dat de MR de zetel wil terugwinnen die zij in 2007 aan Ecolo kwijtspeelde en de PS op een zevende zetel aast, zullen de blikken voornamelijk gericht zijn op de persoonlijke score van MR-voorzitter Reynders, ontslagnemend minister van Pensioenen Michel Daerden en Kamerlid Alain Mathot.

Drie jaar terug haalde Reynders 102.762 voorkeurstemmen, waarmee hij Daerden (92.922 stemmen) van het hoogste schavotje duwde. Het zal voor Daerden geen eenvoudige klus zijn opnieuw de nummer één te worden. Hij staat immers als lijstduwer op de PS-lijst en telt met lijsttrekker Alain Mathot, burgemeester van Seraing en zoon van wijlen Guy Mathot, ook in eigen rangen een zware concurrent.

Staatssecretaris Melchior Wathelet, Frans gemeenschapsminister Marie-Dominique Simonet en Jean-Denis Lejeune moeten de cdH-kleuren verdedigen. Ecolo rekent op Kamerleden Muriel Gerkens en Eric Jadot.

In Waals-Brabant probeert de MR (5 zetels) de derde zetel terug te winnen die Ecolo drie jaar geleden van de liberalen afsnoepte, ondanks een groei van bijna 3 procent. De MR speelt minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel opnieuw uit, terwijl de groenen net als in 2007 Thérèse Snoy et d'Oppuers het veld insturen. Bij de PS mag ex-minister André Flahaut opnieuw de honneurs waarnemen. Het cdH kiest met de 31-jarige Sylvie Roberti voor een nieuwkomer als lijsttrekker.

In Namen liggen er wellicht geen grote verschuivingen in het verschiet. Er vallen zes zitjes te verdelen in de provincie, waarvan PS en MR er elk twee voor hun rekening namen. Ecolo en het cdH hebben er elk één. Minister van Middenstand Sabine Laruelle voert de liberale lijst aan. Lijstduwer is Waals fractieleider en MR-ondervoorzitter Willy Borsus. 'Pour la petite histoire': Borsus won enige bekendheid aan het hoofd van de zogenaamde Renaissancegroep, die nieuwe voorzittersverkiezingen binnen de MR eiste, terwijl Laruelle tot de getrouwen van voorzitter Reynders hoort.

Bij de PS voert staatssecretaris Jean-Marc Delizée de rangen aan, terwijl Waals fractieleider Maxime Prévot net als in 2007 en 2009 (voor het arrondissement Namen) bovenaan de cdH-lijst staat en Georges Gilkinet zijn groene Kamerzetel moet verdedigen.

In Luxemburg tot slot is de vraag of er een "Lutgen-effect" zal spelen en of Ecolo een zetel in de wacht zal slepen. Bij de regionale verkiezingen haalde Waals minister Benoit Lutgen een sterke score, wat het cdH drie van de vijf Waalse zetels opleverde. Hij is op 13 juni opnieuw lijsttrekker. Momenteel heeft de MR twee zetels in Luxemburg en bezetten het cdH en de PS er elk één. Bij de MR staat Kamerlid en burgemeester van Bastenaken bovenaan de lijst, terwijl staatssecretaris Philippe Courard die rol bekleedt voor de PS. Bij de groenen moet gecoöpteerd senator Cécile Thibaut een zetel proberen te halen. (belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234