Zondag 13/06/2021

13. Guy Spitaels, de jarige God

Guy Spitaels zal zich zijn verjaardag vast anders voorgesteld hebben. Hij is geboren op 3 september 1931 en wordt op de tweede dag van het proces dus 67 jaar. Met het Agusta-schandaal kwam een eind aan een zeer lange en rijke politieke carrière, die hem het statuut van minister van staat opleverde. ULB-professor Spitaels is de gewezen minister-president van het Waals Gewest, ex-voorzitter van het Waalse Parlement en ex-voorzitter van het Gemeentekrediet. Ooit was Spitaels kabinetschef Economische Zaken voor premier Edmond Leburton en later vele jaren minister en vice-premier. Tijdens zijn elf jaar lange voorzitterschap van de Parti Socialiste bouwt hij het meest macht op, wat hem de bijnaam 'Dieu' oplevert. Door autoritair de interne strubbelingen bij de diverse federaties te overheersen, maakt hij de PS eind 1987, zoals hij had beloofd, incontournable voor regeringsdeelname. Spitaels gaat van dat moment af ongegeneerd om met de macht die 40 procent van de Waalse kiezers hem bij elke stembeurt opnieuw verschaft. De val van de Berlijnse Muur is iets wat hij niet kan vatten: "Ze hadden daar alles toch zo stevig in handen?" Journalisten die hem in zijn gloriedagen ongepaste vragen stelden, kregen een blik, geen antwoord.

Voor Guy Spitaels beginnen de problemen in 1993. Het is onder zijn voorzitterschap dat Agusta - en ook Dassault - miljoenen in de partijkas stortte. Na het opheffen van zijn parlementaire onschendbaarheid en zijn doorverwijzing wegens vermeende passieve corruptie naar het Hof van Cassatie, begin 1994, treedt hij als een van de 'drie Guys' terug als minister-president. Hij wordt vervangen door Robert Collignon. In mei '95 wordt Spitaels toch weer verkozen tot voorzitter van het Waals Parlement. Het socialistische boegbeeld lijdt echter verder gezichtsverlies wanneer dat parlement op 5 februari 1997 zijn parlementaire onschendbaarheid opheft op verzoek van het Luikse gerecht. Daar wil men Spitaels confronteren met partijgenoot Merry Hermanus. Ondanks het feit dat de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid maar beperkt is tot 30 juni '97, trekt Spitaels zich op 7 februari '97 terug als parlementsvoorzitter. Hij blijft wel Waals parlementslid en burgemeester van Ath - een functie die hij al sinds 1977 cumuleert met alle andere. In april hangt Spitaels ook de burgemeesterssjerp aan de wilgen. Spitaels erkent dat hij afwist van de Luxemburgse rekeningen, maar niet van de oorsprong van het geld. Verscheidene PS-kopstukken, onder wie Merry Hermanus, François Pirot, Alain Van der Biest en Philippe Moureaux, beweren het tegendeel. Pirot getuigde dat Spitaels aanstuurde op het openen van een tweede rekening. De minister van staat werd in dit proces als laatste toegevoegd aan de lijst beschuldigden. Hij staat in de twee dossiers (Agusta en Dassault) terecht voor passieve corruptie. In de dagvaarding wordt ervan uitgegaan dat Spitaels minstens op de hoogte was van de smeergeldaffaire en ze zo mogelijk mee heeft georchestreerd. Guy Spitaels houdt vol dat het dossier geen enkel bewijs tegen hem bevat. Wat zijn kennis over de Luxemburgse rekening betreft, zegt hij dat men hem voorhield dat deze rekening bestemd was voor het beleggen van een "historische schat" van de partij.(HVS)

(Foto Tim Dirven)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234