Zaterdag 24/07/2021

13,5 miljoen minder voor gehandicapten

Van internaten tot dagcentra: alle instellingen waar personen met een handicap terechtkunnen, moeten dit jaar samen 13,5 miljoen euro besparen. 'Niemand blijft buiten schot', klaagt het Vlaams Welzijnsverbond. 'Deze besparing is niet voor herhaling vatbaar.'

Alle directeurs van instellingen voor mensen met een beperking kregen eind vorig jaar een brief in de bus met bijzonder onverkwikkelijk nieuws. In de brief staat dat ze 13,5 miljoen euro moeten inleveren.

Het gaat zowel om de internaten als de dagcentra of de diensten voor zelfstandig wonen. Voor het personeel betekent dit een vermindering van 1,07 procent. "Deze besparingen zullen ook in de volgende jaren blijven doorlopen", staat er in de brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). "Vanaf 2016 zullen ze niet gecompenseerd worden." Voor bepaalde instellingen zullen de besparingen zelfs oplopen tot 9,2 procent.

Creatief boekhouden

"Dit wordt een bijzonder harde dobber", zegt Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond. Ruim 220 voorzieningen zijn bij deze katholieke koepel aangesloten. "Bij de volgende begrotingscontrole of begrotingsopmaak mag de regering dit niet herhalen. Verdere besparingen zijn voor ons echt ondenkbaar."

Delaruelle voorspelt dat hij 'bijzonder creatief' zal moeten zijn. "We zullen werknemers niet kunnen vervangen of helaas meer moeten doorrekenen aan de gebruikers." Delaruelle zit deze week samen met alle betrokkenen om uit te vissen waar ze het best kunnen beknibbelen.

Marc Van Gestel zag de factuur van de instelling waar zijn dochter, een meisje met een mentale handicap, verblijft, de afgelopen vijf jaar al fors stijgen. "Alle mogelijke kosten, van de aansluiting van de tv tot het vervoer, worden nu al afgewenteld op de ouders", zegt de bezieler van de vzw Opvang Tekort. "Wij maken ons echt bijzonder ongerust."

Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) repliceert dat hij niet anders kon dan deze besparingen doorvoeren. "Dit was geen eenvoudige opgave, omdat we de kwaliteitsvolle zorg niet willen hypothekeren en het bestaande aanbod willen vrijwaren", geeft hij toe. "Maar iedereen moet inleveren door de slechte budgettaire toestand." De regering koos ervoor niet de kaasschaaf te hanteren, maar bespaart gericht.

Kunstgreep

Deze sanering staat los van de 330 miljoen extra budget waar Vandeurzen graag mee uitpakt. Dat bedrag gaat in de komende jaren rechtstreeks naar personen met een erkende handicap, niet naar de instellingen. Met dat geld wil Vandeurzen tegen 2019 50.000 mensen ondersteunen.

"Vandeurzen probeert hiermee kunstmatig de wachtlijsten in te korten", hekelt oppositielid Elke Van den Brandt (Groen). "Wat hij echter vooral doet, is duizenden mensen met een kluitje in het riet sturen. Als hij echt iets aan de wachtlijsten wil doen, heeft hij nog een half miljard extra nodig."

In totaal gaat er 1,25 miljard euro naar de zorg voor personen met een handicap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234