Dinsdag 04/10/2022

1 jaar Trump

12 cruciale tweets van de 'chaospresident' nader verklaard

Donald Trump en first lady Melania. Beeld AFP
Donald Trump en first lady Melania.Beeld AFP

Donald Trump gedijt bij chaos, met Twitter als zijn favoriete ontregelaar. Wie denkt dat het wel wat zal bekoelen, en dat zijn tweets aan invloed zullen inboeten, vergist zich.

Stieven Ramdharie

Heel even, slechts drie dagen, leek het er in november 2016 op dat Donald J. Trump afscheid had genomen van de chaoskandidaat die hij was geweest. De miljardair was net verkozen tot Amerika’s 45ste president en gedroeg zich voorbeeldig. Als een staatsman. Trumps Twitter-account, zijn favoriete wapen tijdens de verkiezingen om te ontregelen en om in de aanval te gaan, was zo goed als dood.

Tot die ene nachtelijke tweet op 11 november waarin hij zijn gal spuwde over de demonstraties tegen zijn verkiezing. Wat hij op tv had gezien, beviel hem allerminst. “Ik heb net een vrije en succesvolle presidentsverkiezing achter de rug”, twitterde Trump om 03.19 uur. “Nu protesteren professionele demonstranten, opgestookt door de media. Erg oneerlijk!”

Achteraf bezien was deze ene tweet van 20 woorden dé waarschuwing aan de wereld dat de chaoskandidaat Trump de overgang had gemaakt naar de chaospresident Trump. Met Twitter als zijn lievelingsgeschut. Een jaar later en vele honderden omstreden tweets verder start de president elke nieuwe dag met een serie tweets waarin hij er met gestrekt been in gaat. Hij sart, tart en provoceert. Hij beledigt volop (“Little Rocket Man”), haalt zijn eigen ministers onderuit en probeert zijn gelijk te halen.

Trump creëert bewust wanorde, deels om af te leiden, deels om zijn vele tegenstanders op stang te jagen. Om uiteindelijk, na dagen van onrust, weer als politiek overlever boven water te komen.

“Trump gedijt bij chaos”, beaamt politiek commentator Alexandra B. Stoddard (50), adjunct-hoofdredacteur van de politieke nieuwssite Real Clear Politics. “Hij ziet er nog altijd geen probleem in om roekeloze of impulsieve tweets af te vuren, zonder enige inbreng van zijn medewerkers. Omdat hij zich al een paar keer heeft moeten corrigeren, is het geen effectief instrument voor het afleggen van eenduidige verklaringen op het gebied van nationale veiligheid en buitenlands beleid. Maar op deze manier houdt hij wel een constante chaos in stand.”

Constante onenigheid

Wie denkt dat Trumps tweets na een jaar presidentschap ietwat aan politieke invloed hebben ingeboet, vergist zich.

Natuurlijk is de wereld onderhand gewend geraakt aan de politieke uithalen. En als het om zijn Noord-Korea-tweets gaat, weten we dat de soep uiteindelijk niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend als Trump waarschuwt voor de totale vernietiging van Pyongyang. Maar elke dag houden nog altijd miljoenen mensen Twitter in de gaten, van Washington tot Moskou, om te zien wat en wie de toorn heeft gewekt van ’s werelds machtigste man.

“We nemen zijn tweets nog altijd serieus”, zegt politiek commentator Michael Barone (73), verbonden aan de conservatieve denktank American Enterprise Institute. “Soms toont hij duidelijke beleids- of personeelsvoorkeuren die permanent blijken te zijn. De wijze waarop hij bijvoorbeeld afstand nam van zijn adviseur Steve Bannon liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Presidenten voor hem hebben ook medewerkers ontslagen, maar nooit op deze manier.”

Stoddard, die sinds 1994 politiek Washington volgt, betoogt dat het een politieke blunder zou zijn om de komende drie jaar minder te concentreren op Trumps tweets en meer op waar zijn beleid in de praktijk op neerkomt. “De Republikeinen in het Congres, die doodop zijn van de constante onenigheid, walgen ervan om te reageren op de presidentiële tweets”, zegt Stoddard. “Over het algemeen reageren ze dan ook niet. Maar Twitter-berichten zijn nog altijd officiële verklaringen van de president. Ze kunnen niet terzijde worden gelegd.”

Ze verwijst naar een tweet van vorige week waarin Trump zich leek te keren tegen een verlenging van een wetsvoorstel om terreurverdachten in de gaten te kunnen houden. De president had over die tweet niet overlegd met zijn adviseurs. Ook was hij niet gebrieft over de kwestie. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, zag zich gedwongen om Trump direct te bellen om hem uit te leggen waarom een verlenging nodig was.

Stoddard: “De kwestie legde het werk in de hoofdstad 101 minuten stil. De president betuigde hierna in een tweet zijn steun voor het wetsvoorstel. Eind september bedreigde hij Noord-Korea met een nucleaire aanval. Zijn tweets zullen nooit meer genegeerd worden.”

Barone, auteur van veel boeken over de Amerikaanse politiek, ziet liever dat Trump direct een streep zet onder zijn Twitter-manie. Al was het maar om een eind te maken aan de chaos in zijn beleid. Barone: “Ik deel de afkeer van veel mensen – en het zijn niet alleen maar Democraten of anti-Trumpers – voor Trumps tweets. Maar zo te zien zal hij ermee blijven doorgaan.”

12 historische Trump-tweets nader verklaard

1. @Theresa_May, don’t focus on me, focus on the destructive Radical Islamic Terrorism that is taking place within the United Kingdom. We are doing just fine!

Trump schrikt er niet voor terug om ook trouwe bondgenoten onder handen te nemen. Na kritiek van de Britse premier May omdat hij tweets van de rechtse Britse partij Britain First had geretweet, slaat de president terug.

2. I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man... Save your energy Rex, we'll do what has to be done!

Trump gebruikt zijn tweets ook om zijn ministers publiekelijk te corrigeren. Nadat minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft geopperd dat hij met Noord-Korea wil onderhandelen, wijst hij de bewindsman erop dat praten geen enkele zin heeft.

3. Just heard Foreign Minister of North Korea speak at U.N. If he echoes thoughts of Little Rocket Man, they won’t be around much longer!

De president zegde Noord-Korea in zijn eerste jaar de wacht aan. Net zoals hij deed met zijn tegenstanders in de VS, gaf hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een bijnaam: Rocket Man. Omdat dat te positief klonk, veranderde hij dat snel in Little Rocket Man.

4. The US has great strength & patience, but if it is forced to defend itself or its allies, we will have no choice but to totally destroy #NoKo.

De wereld keek uit naar Trumps eerste toespraak bij de VN. Na zijn ongeziene dreigement om Noord-Korea van de kaart te vegen, verspreidde hij de bedreiging nogmaals per tweet. Compleet met video.

5. ...came to the campaign. Few people knew the young, low level volunteer named George, who has already proven to be a liar. Check the DEMS!

Als de eerste aanklachten in het Rusland-onderzoek bekend worden, slaat Trump meteen per tweet terug. Net zoals hij eerder deed met zijn campagnevoorzitter Paul Manafort, bagatelliseert Trump de rol die een van de aangeklaagden, George Papadopoulos, speelde in zijn campagne.

6. Bob Corker, who helped President O give us the bad Iran Deal & couldn't get elected dog catcher in Tennessee, is now fighting Tax Cuts...

Een van de partijgenoten met wie Trump op Twitter volop ruziede, was senator Bob Corker. Hij was een van de weinige Republikeinen die de president durfden te bekritiseren. Vlak voor een bijeenkomst met Republikeinse senatoren haalt Trump opnieuw uit naar Corker.

7. It's not only Pakistan that we pay billions of dollars to for nothing, but also many other countries, and others. As an example, we pay the Palestinians HUNDRED OF MILLIONS OF DOLLARS a year and get no appreciation or respect. They don’t even want to negotiate a long overdue...

Per tweet zegt Trump vlak na nieuwjaarsdag zowel bondgenoot Pakistan als de Palestijnen de wacht aan. De tijd is voorbij, betoogt de president, dat we ze honderden miljoenen dollars hulp geven maar er niets voor terugkrijgen. Beide bekritiseerden eerder Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.

8. Michael Wolff is a total loser who made up stories in order to sell this really boring and untruthful book. He used Sloppy Steve Bannon, who cried when he got fired and begged for his job. Now Sloppy Steve has been dumped like a dog by almost everyone. Too bad!

Trump is furieus over Michael Wolffs boek 'Fire and Fury'. Op de dag dat het boek uitkomt, probeert hij opnieuw twijfel te zaaien over Wolffs betrouwbaarheid. Ook zijn vroegere strateeg Steve Bannon haalt de president onderuit. Bannon is inmiddels omgedoopt tot Sloppy Steve.

9. James Comey better hope that there are no ‘tapes’ of our conversations before he starts leaking to the press!

Een van de meest controversiële besluiten in Trumps eerste maanden was het ontslag van FBI-directeur James Comey. In een tweet probeert hij Comey te ‘intimideren’. Trump wekt de indruk dat hij zijn gesprekken met de FBI-baas heeft opgenomen. Zijn boodschap: pas op!

10. Two dozen NFL players continue to kneel during the National Anthem, showing total disrespect to our Flag & Country. No leadership in NFL!

De president ergert zich groen en geel aan de protesten van Colin Kaepernick en andere American footballspelers tegen de raciale ongelijkheid in de VS. Als de protesten aanhouden, haalt hij opnieuw uit. Trumps achterban, zo blijkt uit de peilingen, steunt hem volop als hij op deze wijze opkomt voor de vlag en het volkslied.

11. After years of Comey, with the phony and dishonest Clinton investigation (and more), running the FBI, its reputation is in Tatters - worst in History! But fear not, we will bring it back to greatness.

Als het Rusland-onderzoek weer opspeelt, benadrukt de president steeds weer op Twitter dat er niets aan de hand is. Er was geen samenzwering met Rusland, aldus Trump. Hij blijft de FBI bekritiseren. In december roept hij zelfs dat er niets meer over is van de reputatie van de dienst.

12. Great move on delay (by V. Putin) – I always knew he was very smart!

Drie weken voor zijn inauguratie prijst Trump de Russische president Poetin in een opvallende tweet. Hij waardeert het dat Poetin niet terugslaat, nadat president Obama Russische diplomaten in de VS heeft uitgewezen. Trumps critici roepen direct dat de zakenman meer respect heeft voor Poetin dan voor Obama.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234