NieuwsDroogte en wateroverlast
12,7 miljoen in de strijd tegen droogte en water
De Vlaamse regering deelt 12,7 miljoen euro uit aan 33 lokale actoren uit elf gebiedscoalities om het landschap, de natuur en de landbouw te wapenen tegen droogte en wateroverlast. Dat meldt de Vlaamse Landmaatschappij.
In die gebiedscoalities werken verschillende lokale betrokkenen, zoals lokale besturen, watermaatschappijen en natuurbehoudsorganisaties, maar ook bedrijven, landbouwers en bewoners, samen om tussen 2023 en 2025 concrete maatregelen uit te voeren op het terrein.
Het landinrichtingsproject Water-Land-Schap deed in 2017 een eerste oproep naar initiatieven om watergebonden problemen aan te pakken. Het project beoogt een klimaatrobuuste landbouw, een duurzame watervoorraad, een goede waterkwaliteit, een opvang van teveel aan water, in bebouwde omgeving en in openruimtegebieden, en mooiere landschappen. Uit de voorstellen werden veertien gebiedscoalities geselecteerd, die sinds 2018 actief zijn.
In het voorjaar van 2022 werkten de gebiedscoalities een geïntegreerd gebiedsprogramma uit voor droogtebestrijding en bundelden ze droogtemaatregelen. De studieconsortiums Bodemkundige dienst, Sumaqua, Sweco en Boerennatuur en Lama - Bosch Slabbers leverden wetenschappelijke informatie aan. Een kwaliteitskamer met externe experten begeleidde elk project bij de selectie van de meest impactvolle maatregelen.
Uiteindelijk zullen elf gebiedscoalities middelen ontvangen om hun gebiedsprogramma uit te voeren tussen 2023 en 2025. Tachtig procent van de kosten wordt gedekt met middelen van de Blue Deal, het programma van de Vlaamse regering om droogte en waterschaarste aan te pakken.
Het gaat onder meer om het Blankaartbekken en Handzamevallei in de Westhoek, het project ‘Bodem Water’ in de vallei van de Kleine Nete, en de Groene Noordrand in de Vlaamse rand rond Brussel.