Dinsdag 19/10/2021

12.600 Vlamingen vragen Vlaamse energiepremie

Sinds midden 2008 heeft het Vlaams Energieagentschap zo’n 12.600 aanvragen ontvangen voor een Vlaamse premie voor energiebesparende maatregelen aan de eigen woning. Voor de premie is al een budget van 14,2 miljoen euro goedgekeurd, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a).

De Vlaamse regering stelt via het energiefonds middelen ter beschikking voor Vlamingen die geen belastingen betalen wegens een te laag inkomen. De meeste aanvragen kwamen uit Antwerpen (28,2 procent), West-Vlaanderen (25,7 procent) en Limburg (21,6 procent).

Minister Lieten lanceert vzw I-Cleantech Vlaanderen

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) heeft de vzw I-Cleantech Vlaanderen gelanceerd. De vzw zal zich richten op het aantrekken en stimuleren van schone technologie in Vlaanderen. De vzw werd boven de doopvont gehouden op een internationaal congres in Brugge. “De vzw I-Cleantech Vlaanderen zal zich toespitsen op het aantrekken van buitenlandse bedrijven en investeren, alsook op het stimuleren van de eigen Vlaamse Cleantech-sector”, zegt minister Lieten.

Bedoeling is dat de vzw operationeel wordt vanaf september 2010. Op het congres in Brugge werd een videoboodschap getoond van de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger. Minister Lieten had tijdens de Vlaamse handelsmissie in Californië een gesprek met de gouverneur.

Vlaams Kenniscentrum voor Water geopend

In Brugge is het Vlaams Kenniscentrum voor Water (Vlakwa) geopend. Vlakwa zal zich buigen over het duurzaam gebruik van water in een economische context. Het gaat om een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, de hogescholen Howest en KHBO, het Proefcentrum voor Innovatie, Verbreding en Advies voor Landbouw en Veehouderij (PIVAL) en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen. De Europese overheid doet een financiële inbreng. Volgens voorzitter Bart Naeyaert van Vlakwa hebben veel bedrijven in hun productieproces water nodig.

Omdat de diepgrondwaterlagen uitgeput raken, moet er op zoek worden gegaan naar nieuwe processen die duurzaam omgaan met water. Wegens de schaarste wordt water immers een duur goed. Het kenniscentrum moet de bedrijven, waaronder ook veel landbouwbedrijven, bijstaan in hun zoektocht naar nieuwe productieprocessen in functie van het beschikbare water. “We mogen niet wachten tot water daadwerkelijk schaars wordt, daarom moeten we nu al aan de slag, zodat we goed voorbereid zijn”, vat Naeyaert samen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234