Vrijdag 21/01/2022

118 dagen tot deadline

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Vanaf nu wordt Yves Leterme (CD&V) met 'premier' aangesproken. Met vijftien ministers en zeven staatssecretarissen legde hij de eed af. Leterme heeft nog 118 dagen tot de deadline voor zijn staatshervorming.

In de Kamer las Leterme gisteren de regeerverklaring voor. De lijnen daarvan waren al enige tijd bekend: zonder er cijfers aan te verbinden somde de premier een catalogus aan voornemens op waarmee enerzijds de economische competitiviteit moet worden opgekrikt en anderzijds de koopkracht moet verhogen. Leterme was achteraf strijdvaardig. "Aan al wie kritiek heeft, zullen we tonen dat we in staat zijn om goed en krachtdadig te besturen."

Commentaar was er gisteren alvast overvloedig. Vooral over het feit dat er in deze regering geen minister van Begroting is. Na een verwarrende ochtend bleek uiteindelijk dat cdH-voorzitster Joëlle Milquet het departement Werk voor haar rekening neemt en vicepremier wordt. Nochtans was aan het eind van de ultieme onderhandeling over de ministersposten afgesproken dat Milquet uit de regering zou blijven.

Partijgenoot Melchior Wathelet degradeerde daardoor in enkele uren tijd van vicepremier naar staatssecretaris voor Begroting, weliswaar met toegang tot het kernkabinet. Het is geleden van de regering-Vanden Boeynants in de jaren zestig dat een staatssecretaris bevoegd was voor de begroting. "Dit is inderdaad nieuw", zei vicepremier Didier Reynders (MR). "Maar we proberen er het beste van te maken. We zullen wel moeten."

De aanstelling van Wathelet was een van de verrassingen die de regeringspartijen in petto hadden. PS-voorzitter Elio Di Rupo vaardigde Marie Arena af naar de federale regering. Zij krijgt Pensioenen, Maatschappelijke Integratie en Grootstedenbeleid. Rudy Demotte vervangt haar als minister-president van de Franse Gemeenschap, waardoor er een synergie komt met het Waals Gewest.

Zeer opmerkelijk ook was de aanstelling van CD&V-voorzitter Etienne Schouppe, met zijn verleden bij de NMBS, als staatssecretaris voor Mobiliteit. Zelf ziet hij dat niet als een degradatie. "Het is niet de titel die telt, wel de inhoud." Schouppe maakte er tegelijkertijd geen geheim van dat hij liever voorzitter was gebleven. Nu komt Europarlementslid Marianne Thyssen in beeld als voorzitter. Leterme deed elke kritiek op Schouppes degradatie af met de bemerking dat Schouppe "máár" interim-voorzitter van de partij was.

Naast de kritiek van de CD&V-vrouwen, die kort voor de regeerverklaring met spandoeken meer vrouwen in de regering kwamen eisen, haalde ook N-VA-partner Bart De Wever alweer hard uit. Hij noemde het "du jamais vu" dat er meer Franstaligen in deze regering zetelen dan Vlamingen. "Terwijl wij twee derde van de bevolking uitmaken en drie vierde van de welvaart genereren." De Wever zei wel zijn stemgedrag bij de vertrouwensstemming morgen niet te zullen wijzigen. De N-VA zal daar voor Leterme stemmen, uitgezonderd de onthouding van De Wever zelf.

Volgens Leterme is er geen sprake van een Franstalige oververtegenwoordiging. "In de ministerraad is er, met acht tegen zeven, een Vlaamse meerderheid. Bovendien wordt Eurocommissaris Louis Michel in 2009 door een Vlaming opgevolgd." De kans is groot dat dat Karel De Gucht wordt. (Fabian Lefevere)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234