Woensdag 22/09/2021

115 miljoen kinderen gaan niet naar school

'In 2015 alle kinderen in school krijgen is wellicht te ambitieuze Millenniumdoelstelling'

New York

Belga

In ruim een op de drie landen gaan nog steeds minder meisjes dan jongens naar school. Dat meldde de kinderrechtenorganisatie Unicef gisteren in haar rapport Progress for Children. Dat betekent dat het eerste te behalen Millenniumdoel van de Verenigde Naties - evenveel meisjes als jongens naar school in 2005 - wereldwijd in 75 van de 200 landen niet gehaald zal worden. Het aantal kinderen dat toegang heeft tot het basisonderwijs is de afgelopen jaren wel toegenomen. Midden jaren negentig gingen er wereldwijd nog 130 miljoen kinderen niet naar de basisschool. In 2001 daalde dit aantal tot 115 miljoen. Een steekproef in 81 ontwikkelingslanden wijst uit dat dit aantal in 2005 nog zal dalen tot onder de 100 miljoen, zo luidt het rapport.

"Dat is een zeer belangrijke vooruitgang", aldus Philippe Henon, woordvoerder van Unicef. "Als die trend zich zo voortzet, ziet het er goed uit. Veel hangt echter af van de middelen die ter beschikking worden gesteld. Er wordt te vaak bespaard op onderwijs", aldus Henon.

De groei is echter te traag om in 2015 universeel onderwijs, een van de andere Millenniumdoelen, te bereiken, zo blijkt. "Die doelstelling was misschien iets te ambitieus", aldus nog Henon. "Tegen 2015 zullen nog niet alle kinderen toegang hebben tot het onderwijs. De middelen om universeel onderwijs te bereiken, zijn er nochtans wel. Alles hangt echter af van het plaatselijke politieke klimaat, steun van de overheid, eventuele natuurrampen of oorlogen."

Henon voegde er nog aan toe dat landen waar wel alle kinderen onderricht volgen, niet noodzakelijk kwalitatief degelijk onderwijs wordt aangeboden. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak les gegeven in een andere taal of zitten kinderen van verschillende leeftijden samen in een klas. Wereldwijd gaat gemiddeld 82 procent van de kinderen naar de basisschool. In Somalië is dat slechts 11 procent. Bovendien zijn acht op de tien schoolgaande kinderen er jongens. Landen met het laagste aantal schoolgaande meisjes in het basisonderwijs zijn voornamelijk te vinden in West- en Centraal Afrika, gevolgd door het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië. In Zuidoost-Azië gaat 40 procent van de meisjes en 60 procent van de jongens naar school.

Het rapport dat Unicef gisteren publiceerde, is het tweede in de reeks Progress for Children, waarin de kinderrechtenorganisatie nauwgezet de voortgang bijhoudt in het bereiken van de acht Millenniumdoelen die de Verenigde Naties hebben opgesteld. Met deze doelen hebben de VN-landen afgesproken om voor 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Daarin is onderwijs de beslissende factor in het verbeteren van de perspectieven voor mensen wereldwijd, zo luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234