Woensdag 22/01/2020

11 Zaventemse politci moeten zich verantwoorden na klacht N-VA

Beeld Photonews

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft beslist om elf Zaventemse politici van Open Vld, sp.a en Leef-Groen op te roepen in een zaak die N-VA aanspande tegen het feit dat politici van Open Vld en sp.a twee voordrachtsakten tekenden. Als de Raad N-VA gelijkt geeft, riskeren de schepenen Lieve Wierinck, Piet Ockerman (Open Vld) en Amy Gille (sp.a), raads- en OCMW-voorzitter Anne Lefevre en Sonja Jacob (Open Vld) hun mandaat te verliezen.

Na de verkiezingen rees er bij Open Vld een conflict over het burgemeesterschap, dat opgeëist werd door lijsttrekster en Kamerlid Lieve Wierinck én door uittredend burgemeester Francis Vermeiren, die als lijstduwer meer voorkeurstemmen haalde. Volgens N-VA tekenden kort na de stembusgang zes van de elf Open Vld-verkozenen, N-VA en sp.a-Groen-Leef de voordracht van Wierinck als burgemeester. Uiteindelijk vormde de volledige Open Vld-fractie coalitie met CD&V en sp.a. Vermeiren blijft 3 jaar burgemeester, Wierinck de resterende periode.

Advocaat Tom De Sutter toonde namens N-VA een mail van Amy Gille, waarin deze verwijst naar "de voordrachtsakte in bijlage". De bijlage bevat echter enkel handtekeningen van N-VA, sp.a en Groen-Leef voor de voordracht van Wierinck als burgemeester en van niet bij naam genoemde schepenen. Over de volledige voordrachtsakte (met inbegrip van de handtekeningen van Open Vld) beschikt men niet. De Sutter toonde echter ook een mail van Piet Ockerman waarin deze bij het Agentschap Binnenlands Bestuur peilt naar de mogelijkheid om zijn handtekening in te trekken.

Advocaat Pieter Derveaux ontkende namens Open Vld formeel dat verkozenen van deze partij deze voordrachtsakte tekenden en wees erop dat de N-VA hiervoor geen enkel bewijs aanvoert. André De Becker, die de sp.a verdedigde, stelde dat de getoonde papieren "niet-gefinaliseerde werkdocumenten" zijn. "In de burgemeestersvoordracht is sprake van een coalitie met CD&V vermits de namen van hun verkozenen vermeld worden. Doordat de CD&V-ers afhaakten is de constructie niet doorgegaan". Net als Derveaux wees ook hij op ontbrekende formele aspecten. Zo is het getoonde document niet gedagtekend, ontbreken de namen van de voorgedragen schepenen, de handtekeningen van de vermelde CD&V'ers, etcetera

Na het aanhoren van alle partijen besliste de Raad voor Verkiezingsbetwistingen een aantal personen uit te nodigen voor een verhoor dat volgende week dinsdag op 29 januari zal plaatsvinden. Naast de 10 politici die volgens N-VA de voordrachtsakten ondertekenden, nodigt de Raad ook Wim De Sloovere, de voorzitter van Open Vld Zaventem, uit. Volgens N-VA was hij de 'go between' die opdracht had om alle handtekeningen te verzamelen voor de vermelde op stapel staande coalitie met N-VA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234