Zaterdag 18/01/2020

11 september was duwtje in de rug van de videoconferentie

Communicatie van op afstand alternatief voor vliegtuig

De vraag naar video- en teleconferenties steeg de laatste dagen exponentieel. Bij Telindus en Belgacom kwamen er 25 tot 30 procent meer vragen binnen. Voor wie een verklaring zoekt voor de moeilijkheden van vliegtuigmaatschappijen.

Brussel

Josse Abrahams

Vooral bij Amerikaanse bedrijven zit de schrik er de laatste dagen goed in. Managers hebben op het thuisfront duidelijk te verstaan gekregen dat meestal vrouw- maar soms ook manlief, het niet meer ziet zitten dat zij op een vliegtuig stappen met een of andere verre zakenrelatie als bestemming.

Jan De Schepper van marktleider Telindus in België bevestigt dat zijn bedrijf de afgelopen weken 25 procent meer aanvragen tot informatie over systemen voor videoconferenties kreeg. Of dat ook zal resulteren in een effectieve aankoop, staat nu nog niet vast. Maar De Schepper heeft er goede hoop op. "De Golfoorlog begin jaren negentig was ook zo'n moment. Ook toen steeg de vraag naar apparatuur voor videoconferenties heel sterk. Het had invloed op ons omzetcijfer en achteraf bleef de groei, ook al was die niet meer zo sterk als in de periode onmiddellijk na de Golfoorlog toen we echt een piek zagen."

Volgens De Schepper is er ook een toenemende vraag naar een verbetering van de systemen die men al heeft. Videoconferenties kunnen op verschillende manieren worden gehouden. Er zijn kleine systemen gebaseerd op een soort televisietoestel, meer bedoeld voor gesprekken over een lange afstand tussen twee personen. Daarnaast zijn er de grote schermen die op projectoren zijn aangesloten en zijn er ook nog de volledig geïnstalleerde conference rooms. Een aantal ondernemingen kiest nu volgens De Schepper voor deze uitgebreidere formule. Op die manier kunnen meer mensen gelijktijdig met elkaar communiceren zonder dat ze een duur vliegtuigticket moeten aanschaffen.

Het is op zijn minst opvallend dat veel bedrijven nu pas voor de formule kiezen en dat financiële overwegingen daarbij niet echt doorslaggevend waren. Nochtans halen sommige bedrijven volgens De Schepper na een zestal weken hun investering er alweer uit. Het gaat dan vooral over ondernemingen met veel activiteiten in het buitenland die wekelijks veel geld en tijd steken in vliegtuigtickets en de organisatie van zakenreizen. Dat men in het verleden toch verkoos om te blijven vliegen, heeft allicht met de behoefte aan persoonlijk contact tussen mensen te maken, maar zal ook wel met het plezier van de mensen in kwestie te maken hebben. Voor sommigen zijn zakenreizen ook wel een beetje plezierreizen. Ook bij Belgacom heeft men de laatste dagen te maken met meer dan een verdrievoudiging van de vragen over videoconferenties. Bedrijven steken hun licht op bij de telefoonmaatschappij om te zien wat er mogelijk is. Belgacom levert zowel de dienst als de apparatuur en biedt ook teleconferenties aan. Dat zijn telefonische gesprekken tussen verschillende mensen op verschillende plaatsen. De vraag naar dit product nam de afgelopen dagen niet merkelijk toe. Bij diensten voor videoconferenties gaat het dikwijls over eenmalige evenementen waarvoor een videoconferentie wordt opgezet. Centraal bij die installatie staat de videocodec, een toestel dat het hart van de hardware uitmaakt en dat door Belgacom wordt geleverd. Het scherm en de projector worden dan weer door een bedrijf als Barco geleverd. Daar is het nog te vroeg om een stijging van de omzet vast te stellen, maar volgens Barco-woordvoerder Jean-Pierre Tanghe nemen grote multinatinonals contact op voor meer informatie over bijvoorbeeld de intelliroom, het dit jaar gelanceerde product, een geïntegreerd systeem waarbij bijvoorbeeld via pc en een webcam (camera) een conferentie kan worden gehouden, maar waarbij gelijktijdig ook Power Point-presentaties kunnen worden bekeken.

Bij Viasolutions, een onderdeel van de telefoonmaatschappij France Télécom, staat de telefoon naar eigen zeggen roodgloeiend. Het bedrijf verkoopt apparatuur voor videoconferenties en verleent onder meer bijstand bij het opzetten daarvan. Algemeen directeur Philippe Pleckspaen ziet de laatste dagen vooral meer vraag komen naar videoconferenties naar Amerika, terwijl de vraag van de bestaande klanten naar het gebruik van de conferenties is toegenomen. Velen willen zich ervan vergewissen dat hun Amerikaanse contacten in veiligheid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234